Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Σωματείο Εργαζομένων Πα.Γ.Ν.Η.:ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σωματείο Εργαζομένων Πα.Γ.Ν.Η.

Το τελευταίο διάστημα μαζί με την αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθούνται μια σειρά μετρά που στόχο έχουν: 
- τη μεταφορά ευθύνης της χρηματοδότησης των  νοσοκομεία από το κράτος στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών, 
- τη μετατροπή των εργαζομένων σε φτηνούς και ευέλικτους, και
- την προώθηση “τζάμπα” εργασίας μέσω εθελοντισμού. 
     Τα βιώσιμα συστήματα Υγείας που προωθεί η Ε.Ε. – κυβέρνηση σημαίνουν νοσοκομεία που ψάχνουν να βρουν χορηγούς, ασθενείς πελάτες για να επιβιώσουν, τμήματα και κλινικές που φέρνουν έσοδα. Έτσι τα νοσοκομεία  καθώς και τμήματα-κλινικές θα κατηγοριοποιηθούν. Και φυσικά όσα δεν μπορούν να επιβιώσουν, θα κλείνουν. 
     Συγκεκριμένα προωθείται τροπολογία της συγκυβέρνησης, που κατέθεσε στο παράλληλο πρόγραμμα με την οποία θα μπορεί να μεταφέρεται στην Τοπική Διοίκηση το λειτουργικό κόστος των δημόσιων Μονάδων Υγείας με πρόσχημα την πρόταση αυτοδιοίκητων παραγόντων να συνεισφέρουν οικονομικά στις υγειονομικές μονάδες.
     Το υπουργείο Υγείας βρίσκει άλλη μια αφορμή να αποποιηθεί την ευθύνη λειτουργίας και χρηματοδότησης των υγειονομικών μονάδων. Γεγονός που άλλωστε προέβλεπε ο Καλλικράτης, κρύβοντας ότι το κόστος αυτό θα μετακυλύετε στους δημότες με αύξηση δημοτικών τελών, όσο η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία και στους ΟΤΑ θα ελαττώνεται.
     Η στάση ορισμένων δημοτικών αρχών είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης που αντί να διεκδικήσουν πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κάλυψη όλων των κενών και ανάπτυξη μονάδων Υγείας σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες, προσφέρονται να ...συνεισφέρουν. Σήμερα είναι το πετρέλαιο, αύριο θα είναι η πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές μορφές εργασίας, η προμήθεια υλικών και φαρμάκων κλπ.
     Καταγγέλλουμε ταυτόχρονα την κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η οποία με την τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προωθεί διάταξη που προβλέπει πως  οι πυροσβέστες ή υπάλληλοι των δήμων μπορούν να οδηγούν τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας, στις περιοχές όπου δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό τους. 
     Αυτή η τροπολογία αποτελεί πρόκληση για το λαό των απομακρυσμένων περιοχών του νομού, είναι άκρως επικίνδυνη για την ίδια τη ζωή τους. Οι οδηγοί των ασθενοφόρων είναι διασώστες εκπαιδευμένοι από τη σχολή του ΕΚΑΒ για να χειρίζονται έγκαιρα και με ασφάλεια, επείγοντα περιστατικά στον τόπο που αυτά συμβαίνουν και κατά τη μεταφορά τους στη μονάδα Υγείας. Αυτό δεν μπορεί να υποκατασταθεί από οποιονδήποτε, με το κριτήριο ότι έχει επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης και κάποια ταχύρρυθμη εκπαίδευση.
     Με αυτόν τον τρόπο σκοπεύει η συγκυβέρνηση, να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις των δημόσιων μονάδων Υγείας και γενικότερα των κοινωνικών υπηρεσιών της χώρας. Με τη συνεχή μείωση του προσωπικού, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων για την «αλληλοσυμπλήρωση» του μειωμένου προσωπικού και μέσων, αλλά και τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανικών θέσεων, μεταξύ υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου.
     Και σαν μην έφταναν αυτές οι τροπολογίες του παράλληλου προγράμματος κοροϊδίας, η ΔΥΠΕ θέλει να καταστήσει τους εργαζομένους υπευθύνους για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας ανακοινώνοντας πραγματοποίηση έρευνας για την κατάσταση στα νοσοκομεία. Προσπαθεί να συγκαλύψει την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στη δημόσια Υγεία λόγω της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων με τηλεφωνικά ερωτήματα.

     Το Σωματείο Εργαζομένων Πα.Γ.Ν.Η. ρωτάει τη ΔΥΠΕ:
- Δεν γνωρίζει  πόσες φορές  έχουμε καταγγείλει  την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση και στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας; 
- Δεν γνωρίζει πόσες φορές έχουμε αναδείξει τις ευθύνες των αντιλαϊκών επιλογών των κυβερνήσεων;
- Δεν γνωρίζει ότι οι φοιτητές που θα κάνουν τις ερωτήσεις είναι θύματα της άγριας εκμετάλλευσης καλύπτοντας κενά στα νοσοκομεία και αποτελούν φτηνό ευέλικτο προσωπικό που η ανεργία στο κλάδο τους έχει χτυπήσει κόκκινο;
- Δεν γνωρίζει αυτούς που θα ρωτάνε ότι σωματεία-λαϊκές επιτροπές επανειλημμένα έχουν καταγγείλει αυτή την πολιτική;
     Καλούμε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και τα λαϊκά στρωματά να παλέψουν για: 
• Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
• Χρηματοδότηση  από τον κρατικό προϋπολογισμό που να καλύπτει πλήρως τη λειτουργία των νοσοκομείων.
• ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ! Η ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

     Έχουμε τη δύναμη για να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, να συναντήσουν αδιαπέραστο λαϊκό τοίχος, ένα αρραγές διεκδικητικό μέτωπο που δε θα αναχαιτιστεί!

Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε!

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΕ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου