Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου και στον τοπικό βουλευτή

Σε μια στιγμή που το δημόσιο  σύστημα υγείας στη χώρα και στο νομό Λασιθίου περνάει πολύ δύσκολες στιγμές, είναι προκλητικό  ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και η τοπική κομματική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος να κουνάνε το δάκτυλο σε όσους ασκούμε κριτική (ΠΟΕΔΗΝ, δήμαρχοι. Ιατρικοί σύλλογοι) για τις τροπολογίες που εμφανίζει τη μία μετά την άλλη η ηγεσία του υπουργείου υγείας στο περίφημο νομοσχέδιο για την περίθαλψη των ανασφάλιστων που κινδυνεύει στην πράξη να καταστεί κενό γράμμα.
Ας δούμε όμως για λίγο την σκληρή πραγματικότητα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δείχνουν ότι  η κατάσταση στην υγεία συνεχώς επιδεινώνεται:
  • Τα Νοσοκομεία εφέτος επιχορηγούνται με 1,15 δις ευρώ την ίδια στιγμή που οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές τους είναι κοντά στα 2 δις ευρώ. Είναι φανερό ότι τα χρήματα δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να συνεχιστούν και να ενταθούν οι περιοδικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά.
  • Αυτό που όλοι περίμεναν και τελικά δεν έγινε με το Σχέδιο Νόμου για την περίθαλψη των 2.5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, ήταν  να συνοδευόταν με αντίστοιχα κονδύλια. Από την έκθεση του ΓΛΚ προκύπτει ότι το κόστος της δαπάνης για κάλυψη των 2,5 εκατομμυρίων ανασφαλίστων από τις δημόσιες δομές υγείας προβλέπεται  μόλις στα 100 εκατ. Ευρώ (δηλαδή 40 ευρώ το χρόνια για κάθε ανασφάλιστο). Είναι προφανές ότι αυτό το ποσό δεν επαρκεί  ούτε στο ελάχιστο με αποτέλεσμα τα Νοσοκομεία και οι λοιπές δομές υγείας να αντιμετωπίσουν νέα οικονομικά αδιέξοδα και να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες.
  • Η ρύθμιση της τροπολογίας για την ανάληψη δαπανών από τους δήμους είναι μεν θεωρητικά δυνητική, στην πράξη όμως με την πίεση που υπάρχει στις τοπικές κοινωνίας για τα χάλια των Νοσοκομείων οι Δήμοι αναγκάζονται να αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος των λειτουργικών αναγκών των Νοσοκομείων.  Αυτό αποτελεί σταδιακή ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ του κόστους λειτουργίας των Νοσοκομείων στους Δήμους, οι οποίοι έχουν ήδη ψαλιδισμένες χρηματοδοτήσεις, και στο τέλος αυτοί που θα πληρώσουν ξανά θα είναι οι δημότες!
  • Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπονται και ρυθμίσεις για υποχρεωτικές μετατάξεις χωρίς αίτηση του εργαζόμενου (αυτές που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πολεμούσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ) και για μετατάξεις και αποσπάσεις εντός της ίδιας ΔΥΠΕ χωρίς αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων αλλά μόνο με αποφάσεις του διοικητή της ΔΥΠΕ, κάτι που οδηγεί σε διεύρυνση της ρουσφετοκρατίας που επικρατεί στις μετατάξεις – μετακινήσεις  στην υγεία εδώ και χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι αντίστοιχες ρουσφετολογικές μετακινήσεις  έγιναν εις βάρος του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου από τον πρώην ΔΥΠΕαρχη και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηγουμενίδη λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Με τη νέα τροπολογία εκτός από μετακινήσεις ο ΔΥΠΕαρχης θα μπορεί να κάνει και μετατάξεις, χωρίς να προβλέπεται κανένα εντελώς κριτήριο.
  • Η κυβέρνηση όλο υπόσχεται και εξαγγέλλει διορισμούς στην υγεία, αλλά διορισμοί δεν γίνονται. Ένα χρόνο περίπου μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα για 4.500 προσλήψεις στην υγεία μέσα στο 2015, ούτε ένας νέος μόνιμος υπάλληλος δεν έχει πιάσει ακόμη δουλειά στα Νοσοκομεία. Αντί αυτού, οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι βρήκαν τη χρυσή τομή και με τροπολογία προσπαθούν να βαφτίσουν διασώστες τους δημοτικούς υπάλληλους και τους πυροσβέστες (!) πρακτική εντελώς αντίθετη με τα παγκόσμια πρότυπα στην προνοσοκομειακή άμεση φροντίδα. Την ίδια ώρα, στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία οφείλονται εκατοντάδες ρεπό και  κανονικές άδειες παρελθόντων ετών. Το εναπομείναν προσωπικό γίνεται λάστιχο και προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.
Τη στιγμή που γίνονται τα παραπάνω και η κατάσταση στα Νοσοκομεία συνεχώς επιδεινώνεται, αυτοί που υπόσχονταν ότι θα βάλουν τη δημόσια υγεία ως προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής , τώρα κουνούν το δάκτυλο σε όσους ασκούν κριτική στην πολιτική τους.
Τελικά (ακόμα και σε αυτό) δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους προηγούμενους.

Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής
Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου