Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Οι μνημονιακές περικοπές στο χώρο της υγείας συνεχίζονται - στο κρεββάτι του μνημονιακού " προκρούστη" μπήκε τώρα το ανθυγιεινό επίδομα

του Παναγιώτη Παντέλη

Δεν πρόλαβε καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι από τη περικοπή του 15% για το ωρομίσθιο της νύχτας και των Κυριακών και Αργιών του Κυκλικού Ωραρίου και οι Κυβέρνηση προχωρά σε νέες περικοπές.

Στο κρεββάτι του Μνημονιακού " Προκρούστη" μπήκε τώρα το Ανθυγιεινό Επίδομα - πέρα από τη διάταξη περί "επανεξέτασης= κατάργησης" το 2017- και αφορά τη κατάργηση χορήγησης του στις κατηγορίες αδειών που προέβλεπε ή προηγούμενη ρύθμιση του 2013. Τώρα πλέον η χορήγηση θα γίνεται μόνο όταν χορηγείται κανονική άδεια και βραχυχρόνια αναρρωτική 6 ημερών.

Εδώ είναι ότι ίσχυε πριν: Επίσης καταβάλλεται και για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες (κανονικές, συνδικαλιστικές, ειδικές, εκπαιδευτικές μικρής διάρκειας έως δύο (2) μηνών, διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατροφής παιδιού), σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια έως έξι (6) ημέρες κατ' έτος, καθώς και αυτής που χορηγείται από δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του Δημοσίου, πανεπιστημιακές κλινικές, νοσηλευτικούς σχηματισμούς του Ι.Κ.Α. και ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές, η οποία αποδεικνύεται με σχετικά παραστατικά στοιχεία (εισαγωγή, εξιτήριο κ.λπ.).

Πέρα από τις προκλητικές και ανάλγητες περικοπές- που αφορούν τις γονικές και τις άδειες μητρότητας και ανατροφής - ή παγκόσμια πρωτοτυπία της περικοπής είναι ότι αφορά και άδειες που έχει θεσμοθετήσει το ίδιο το Κράτος και είναι υποχρεωτική η χρήση τους!!!
 
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα:
- οι εργαζόμενοι στα κλειστά τμήματα - που δικαιούνται 10 ημέρες το χρόνο- που χορηγείται υποχρεωτικά, όταν κάνουν χρήση της άδειας θα χάνουν 60ε από το Ανθυγιεινό Επίδομα!!!!.
- Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα - π.χ ΙΝΕΠ στους χώρους των Νοσοκομείων ή άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα ( παρουσιάσεις σε συνέδρια, ειδικότητα, σεμινάρια διορισμού κά) - και η συμμετοχή τους είναι υποχρεωτική, θα τιμωρούνται από την Υπηρεσία με περικοπή του Ανθυγιεινού επιδόματος -π.χ στο Νοσοκομείο μου τρέχει τώρα ένα πρόγραμμα ΙΝΕΠ διάρκειας 5 ημερών. Οι Νοσηλευτές που συμμετέχουν θα χάσουν 30ε λόγο περικοπής. Δηλαδή η Υπηρεσία από τη μια τους έχει εγκρίνει τη συμμετοχή και από την άλλη θα τους κόψει χρήματα!!!!!.
- Τέλος να δώσω ένα παράδειγμα - όχι ακραίο αλλά πιθανόν να προκύψει για ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων- που μπορεί να οδηγήσει η "πιστή" εφαρμογή της ρύθμισης που πέρασε στο Νέο Μισθολόγιο από τους Μνημονιακούς "ταλιμπάν" των Υπηρεσιών και του Υπουργείου (π.χ με ένα ερώτημα στο γνωστό και "αμαρτωλό" Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) .
-Αφορά τη χορήγηση οφειλομένων Repo στους εργαζόμενους - όλοι γνωρίζουν ότι οφείλονται χιλιάδες- και όταν θα μπορούν να τα παίρνουν οι εργαζόμενοι πιθανόν να δούνε να μειώνεται το Ανθυγιεινό Επίδομα με βάση τις ημέρες που θα παίρνουν. Και όσοι το θεωρήσουν υπερβολικό ας θυμηθούν τι έγινε με τη πρώτη εφαρμογή του 2012 και τις περικοπές σε κατηγορίες εργαζομένων μετά από "περίεργα" ερωτήματα ( π.χ τεχνική Υπηρεσία, Τομεάρχες κά).

Η εφαρμογή δε της ρύθμισης θα αποκλείσει τους εργαζόμενους από την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων τους , όσο αφορά τη συνδικαλιστική δράση και την εκπροσώπηση των εργαζομένων (συνδικαλιστικές άδειες).

Είναι προκλητική για τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας η παραπάνω ρύθμιση και οι περικοπές που επιβάλλει και απαιτείτε η άμεση κατάργηση της και η επαναφορά των ρυθμίσεων που ίσχυαν.

Σε αυτή τη κατεύθυνση ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ Η ΠΟΕΔΗΝ ΚΑΙ Η ΑΔΕΔΥ με παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Υγείας. Το ΜΕΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ θα ζητήσει άμεσα από την Ε.Ε της ΠΟΕΔΗΝ να υπάρξει παρέμβαση στο Υπουργείο Υγείας.

Σε περίπτωση δε που δεν υπάρξει άμεση διόρθωση της ρύθμισης- μαζί με την αλλαγή του ωρομισθίου- να είναι σίγουροι στη Κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν άμεσα με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Παντέλης Παναγιώτης
Νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας Ψ.Τ Γ.Ν.Ε Θριάσιο
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο, Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Υ.Γ. Περικοπές στο ωρομίσθιο του Κυκλικού Ωραρίου. Περικοπές στο Ανθυγιεινό Επίδομα. Αλήθεια πως συμβαδίζουν όλα αυτά με τη θέση τις Κυβέρνησης -που εκφράζετε σε κάθε δημόσια τοποθέτηση - "ότι το ΕΣΥ λειτουργεί χάρις στην αυτοθυσία και το φιλότιμο των εργαζομένων". Φανταστείτε και να μην μας εκτιμούσαν τι θα μας ξημέρωνε......
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου