Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ανακοίνωση του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Λασιθίου για την απεργία της 4ης Φλεβάρη


Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ 

ΟΛΟΙ /-ΕΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ – ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστή στις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου που ψήφισε μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, κατέθεσε προς τους «θεσμούς»-δανειστές την πρότασή της για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Μετά την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων με το PSI, μετά το «τζογάρισμα» των αποθεματικών με τα δομημένα ομόλογα, μετά από δεκαετίες πολιτικών εισφοροαπαλλαγής και ανοχής στην εισφοροδιαφυγή  του μεγάλου κεφαλαίου, με δικαιολογία τους «υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης»,οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θυσιάζονται για άλλη μια φορά, με συνταγή ΕΕ και ΔΝΤ, προκειμένου να δοθούν «επενδυτικά» κίνητρα στα ντόπια και ξένα συμφέροντα,να εξυπηρετηθεί το χιλιοπληρωμένο ληστρικό χρέος και να ενισχυθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. 

Το αντιασφαλιστικό αυτό νομοσχέδιο πλήττει όλους τους εν ενεργεία ασφαλισμένους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους ήδη συνταξιούχους, τους ανέργους, τους ελαστικά εργαζόμενους, τη νεολαία. Επιπλέον, τσακίζει τους μικρομεσαίους και τους αγρότες, εξωθώντας τους είτε στην ετεροαπασχόληση είτε στην ανεργία. 

Συγκεκριμένα, πέραν των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων που έχουν ήδη νομοθετηθεί (αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια ή 62 με 40 χρόνια δουλειάς, αύξηση των εισφορών υγείας σε παλαιούς συνταξιούχους, κ.ά.), η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει :

Κατάργηση όλων των Εθνικών Συστημάτων (ασφάλισης, πρόνοιας και υγείας), ταμείων και των ειδικών διατάξεών τους και ενοποίησή τους σε ένα φορέα με κορμό το ΙΚΑ (ΕΦΚΑ). Στο όνομα της εφαρμογής ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιχειρείται η εξίσωση όλων των παροχών σε χαμηλότερα επίπεδα (παροχές υγείας, εφάπαξ). Ισότητα στην εξαθλίωση. 
Μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, τόσο των νέων όσο και των ήδη συνταξιούχων, αφού οι υπάρχουσες συντάξεις επαναϋπολογίζονται. Οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται ως άθροισμα της εθνικής σύνταξης, των 384 ευρώ (αρχικά) και της ανταποδοτικής σύνταξης, που θα προέρχεται από τις προσωπικές ασφαλιστικές εισφορές όλου του εργάσιμου βίου και με μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης.  Αυτό σημαίνει μειώσεις πάνω από 25% σε εργαζόμενους που έχουν ασφαλιστικό βίο 30 – 33 χρόνια. Για τη νέα γενιά των ανέργων και ελαστικά εργαζόμενων σημαίνει ψίχουλα, αφού το σύνολο του ασφαλιστικού βίου θα είναι πολύ μικρότερο και άρα ανύπαρκτη η λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη. 
Δραστικές μειώσεις μέχρι και σταδιακή εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων. 
Καμιά μέριμνα κοινωνικού πόρου ή άλλης ενίσχυσης από το κράτος, για το Μετοχικό Ταμείο, που εγκαταλείπεται στην πολιτική της συνεχούς μείωσης των μερισμάτων που δίνει, μέχρι την οριστική του κατάρρευση.
Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα να το χάνουν αρχικά 70.000 δικαιούχοι, μέχρι την οριστική του κατάργηση το 2019. 
Αυξήσεις σε τρεις δόσεις στις εισφορές των αγροτών που θα πάνε από το 7% στο 20%, μέχρι το 2019 και υπολογισμός εισφορών επί του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό δεν θα εξαντληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά θα παίρνονται κι άλλα όποτε απαιτείται από τους δημοσιονομικούς στόχους. 

Πρόκειται για πρωτοφανή αντεργατική αναδιάρθρωση, που υπερβαίνει αντιδραστικά το νόμο Γιαννίτση, τα πορίσματα των επιτροπών «σοφών», το νόμο 3863/2010 Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Ο αντιασφαλιστικός νόμος δεν έρχεται για να «σωθεί» το ασφαλιστικό! Αλλά για να ενισχυθούν τα κέρδη της εγχώριας αστικής τάξης, τα «επενδυτικά» κίνητρα στα ντόπια και ξένα αρπακτικά, η εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού χρέους, η υποταγή στο δημοσιονομικό σφαγείο της ευρωζώνης.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα απαιτείται άμεσα να συνενωθούν τα διάφορα ρυάκια του αγώνα σε ένα παντοδύναμο ποτάμι ρήξης και ανατροπής της καπιταλιστικής επίθεσης. Εργαζόμενοι, αγρότες, νέοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι σε κοινό μέτωπο και αγώνα κόντρα στην κυβέρνηση και την πολιτική της, ενάντια σε όλα τα μνημόνια και στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που ψήφισαν ΝΑΙ σε όλα και σήμερα ασκούν δήθεν αντιπολίτευση (Ν.Δ -ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ). Έτσι και αλλιώς οικουμενικά κυβερνούν. Από αυτή την άποψη, η 4 Φλεβάρη πρέπει να αποτελέσει ορόσημο και απαρχή παλλαϊκού απεργιακού ξεσηκωμού για τη νίκη των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων . 

Παλεύουμε για : 
Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά κ.λπ.) και οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων. Καθολικό δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Επιστροφή των κεφαλαίων που χάθηκαν με το PSI. 
Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.
Το κόστος της ασφάλισης να βαρύνει τους εργοδότες και το κράτος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανέργους.
Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους και χωρίς όριο ηλικίας. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια. Σύνταξη ίση με το 80% του ύψους του τελευταίου μισθού, καμιά σύνταξη μικρότερη του βασικού μισθού της ΓΣΕΕ. Αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές. Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και της μείωσης του εφάπαξ.
Ο χρόνος ανεργίας να είναι συντάξιμος. Πλήρως συντάξιμος και ο χρόνος της μερικής απασχόλησης, των διαφόρων μορφών ελαστικής, εκ περιτροπής και άτυπης εργασίας ( τετράωρα, μπλοκάκια,  ΚοινΣΕπ κλπ) των διαφόρων μορφών μαθητείας και κατάρτισης, της απασχόλησης με κουπόνια της «κοινωφελούς εργασίας» των πεντάμηνων ή οκτάμηνων, της στρατιωτικής θητείας.
Να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας υγείας. Σύστημα υγείας, ασφάλισης και σύνταξης αποκλειστικά Δημόσιο.
Όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα, Έλληνες ή μετανάστες, εργαζόμενοι ή άνεργοι να έχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα.

Όλοι /-ες την Πέμπτη 4 Φλεβάρη στις  απεργιακές συγκεντρώσεις στις 11 π.μ. 
στην Πλατεία Αγ. Νικολάου, στην Πλατεία Ελευθερίας στην Ιεράπετρα και στην κεντρική πλατεία Σητείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου