Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ ν. Λασιθίου για τη διοίκηση των Νοσοκομείων του νομού


Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ ν. Λασιθίου για τη διοίκηση των Νοσοκομείων του νομού

Η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Γενάρη κάνει προσπάθειες για να ανατάξει την καταστροφή που έχει προκαλέσει στο δημόσιο σύστημα υγείας η πενταετής εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων μέτρων μέσω των μνημονίων.  Ήδη έχει προχωρήσει στην κατάργηση του εξέταστρου των 5 ευρώ, στη θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, στην κατάργηση των μνημονιακών πειθαρχικών μέτρων για τους εργαζόμενους, ενώ μετά από 5 χρόνια παγώματος των προσλήψεων ξεκινούν οι διαδικασίες για τις πρώτες προσλήψεις.

Το ξήλωμα του μνημονιακού καθεστώτος στα νοσοκομεία είναι σήμερα ζητούμενο και στο θέμα της διοίκησης. Αυτοί που υλοποίησαν μνημονιακές πολιτικές δεν μπορούν να εφαρμόσουν μια φιλολαϊκή πολιτική στο χώρο της Υγείας και πρέπει να πάνε σπίτι τους.   

Ζητούμε ένα νέο δημοκρατικό σύστημα διοίκησης των Νοσοκομείων, με κατάργηση του θεσμού του διοικητή – manager και διοίκηση από τους  υπηρεσιακούς παράγοντες (που θα επιλέγονται από ένα αξιοκρατικό εσωτερικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων και διευθυντών) και από διοικητικά συμβούλια με συμμετοχή θεσμικών  εκπροσώπων της κοινωνίας και αναβαθμισμένη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων.

 Ζητούμε όποια πρόσωπα επιλεγούν από την κυβέρνηση για να καλύψουν θέσεις ευθύνης στα Νοσοκομεία να είναι επιστημονικά καταρτισμένα και να έχουν σχέση με το χώρο της υγείας, να πήραν μέρος τα προηγούμενα χρόνια στους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στα μνημόνια και ενάντια στην καταστροφή του δημόσιου συστήματος υγείας και σε καμιά περίπτωση να μην έχουν μετάσχει με τον οποιοδήποτε τρόπο στην εφαρμογή της προηγούμενης πολιτικής.

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής
Γραμματεία νομού Λασιθίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου