Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ του ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΠΟΕΔΗΝ 17 ΜΑΪΟΥ 2013


ΑΘΗΝΑ 20-5-2013
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 1608
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 17 ΜΑΪΟΥ 2013

Στο Γ.Σ. που προηγήθηκε 20 Μάρτη προσδιορίσαμε δίμηνο κύκλο κινητοποιήσεων με Ανοικτές Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας στα Νοσοκομεία, και στις ΥΠΕ κατά των εφαρμοζόμενων πολιτικών του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3. Κορυφώθηκαν στις 17/4/2013 με την Πανελλαδική Στάση Εργασίας και τις Συγκεντρώσεις (στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο Υγείας, στην Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια έξω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες).
Παρότι βρισκόμαστε σε πορεία υλοποίησης των βάρβαρων μέτρων του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3 που προβλέπει νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δικαιωμάτων, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν αναντίστοιχες των διακυβευμάτων.
Παρά τις δηλώσεις αισιοδοξίας της κυβέρνησης που προβάλλονται και στηρίζονται από τα ΜΜΕ αφού τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους εξυπηρετεί, η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους τρέχει με 5,3%. Εξαιτίας της ύφεσης διευρύνεται η φτώχεια και η ανεργία, δεν υπάρχει κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, μπαίνουν νέα λουκέτα στα μαγαζιά, καταρρέει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα αφού στους πρώτους τέσσερις μήνες τα Ασφαλιστικά Ταμεία απορρόφησαν το 70% της επιχορήγησης του έτους γι' αυτό και ετοιμάζονται οι νέες δυσμενείς αλλαγές.
Ο ΕΟΠΥΥ κατέρρευσε εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και μετακύλησε το κόστος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στους ασφαλισμένους.
Στην κοινωνία δεν υπάρχει κλίμα ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής αφού η τρικομματική κυβέρνηση εμφανίζεται ως παράγοντας σταθερότητας εξόδου από τη κρίση. Μάλιστα προβάλλουν ως μονόδρομο την ασκούμενη πολιτική λιτότητας (εντός ευρώ), αν και επιβάλλεται από τους δανειστές με αυστηρή και συστηματική επιτήρηση. Οι εξελίξεις στην Ευρώπη δεν βοηθούν για την ανατροπή των ασκούμενων πολιτικών. Αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η αστική τάξη έχει αποθέματα.
Επιχειρούν να ενισχύσουν την αποδοχή της κυβέρνησης ως τη μόνη πρόταση που οδηγεί στην ανάπτυξη αφού με την πολιτική της εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρηματιών. Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών άνω των 50 δις ευρώ κατευθύνθηκαν στους τραπεζίτες και στην αγορά εργασίας ελαστικοποιήθηκαν οι εργασιακές σχέσεις. Η μείωση των μισθών αύξησε την κερδοφορία των επιχειρήσεων αφού μειώθηκε το κόστος παραγωγής των προϊόντων, χωρίς να μειωθούν αντίστοιχα οι τιμές, αν και υποτίθεται κατά την κυβέρνηση βρισκόμαστε σε εσωτερική υποτίμηση.
Η κυβέρνηση μοιράζει δάνεια στους εκδότες για να εξασφαλίσει την στήριξή τους. Συνεχώς θεσμοθετεί νέα χαράτσια (ΕΤΗΔΕ και ετοιμάζει νέα ακόμη και για τα αγροκτήματα). Για την ανάπτυξη η κυβέρνηση επιλέγει το ξεπούλημα κοινωνικών αγαθών και άλλων κερδοφόρων Δημοσίων οργανισμών. Την φοροδιαφυγή την αντιμετωπίζει μόνο στις δηλώσεις, αφού παρά τις δεσμεύσεις δεν θεσμοθετήθηκε δίκαιη προοδευτική φορολογική κλίμακα ανάλογα την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.
Τα Νοσοκομεία υπέγραψαν Μνημόνια Συνεργασίας και Συνεννόησης ώστε να μην δημιουργήσουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Με δεδομένη τη μειωμένη χρηματοδότηση κατά 30% εφέτος τα Νοσοκομεία αδυνατούν να στηρίξουν βασικές λειτουργίες τους. Αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε υλικά, πετρέλαιο θέρμανσης, σε προϊόντα διατροφής, αναλώσιμα υλικά και φάρμακα.
Η έκδοση των νέων οργανισμών καθυστερεί με προφανή κυβερνητική μεθόδευση την περαιτέρω μείωση των οργανικών θέσεων, την Κατάργηση – Συγχώνευση Νοσοκομειακών και Προνοιακών Μονάδων ώστε να μην καλύπτεται το προσωπικό που υπηρετεί και να οδηγηθεί σε Διαθεσιμότητα – Κινητικότητα – Απόλυση, μέσω αξιολογήσεων «μαϊμού» με την στοχοθεσία και τα περιγράμματα θέσεων εργασίας.
Η κυβέρνηση επιδιώκει την κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού των Νοσοκομείων και των Προνοιακών Μονάδων με τις μετακινήσεις προσωπικού. Ήδη ξεκίνησαν ανατρέποντας οικονομικούς και οικογενειακούς προγραμματισμούς.
Για λόγους σωφρονισμού κατ' απαίτηση της ΤΡΟΪΚΑ απολύονται πολυάριθμοι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Παρότι υπερκαλύπτεται ο κυβερνητικός στόχος των 150.000 αποχωρήσεων έως τέλους του έτους 2013 προχωρεί σε Απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων.
Επικοινωνιακά προσπάθησε να διασφαλίσει κοινωνική συναίνεση στην ασκούμενη πολιτική των απολύσεων, ανακοινώνοντας χιλιάδες επιόρκους που με ευθύνη των συμμετεχόντων υπαλλήλων στα Πειθαρχικά Συμβούλια δεν τελεσιδίκησαν οι υποθέσεις τους. Αποδείχθηκε όμως ότι τα Πειθαρχικά Συμβούλια δεν λειτουργούν εδώ και 14 μήνες με ευθύνη της κυβέρνησης (ορισμός Δικαστικών) και οι επίορκοι υπάλληλοι δεν είναι πάνω από 1000.
Μετά η κυβέρνηση προσπάθησε να εμφανίσει τους Δημοσίους Υπαλλήλους ως τεμπέληδες, κοπανατζήδες. Μάλιστα επιστράτευσε τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και Ιδιωτικές Εταιρίες που έναντι αδρής αμοιβής συνήψαν συμβάσεις οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων, προκειμένου να ελέγχουν τα ωράρια των υπαλλήλων. Καταγγέλθηκαν από την ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις.
Στο Σχέδιο Νόμου για την Δημόσια Διοίκηση που δόθηκε προς διαβούλευση καταργείται η εμπειρία στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων και γίνεται αυστηρότερο το πλαίσιο των αναρρωτικών αδειών με αποτέλεσμα υπάλληλοι με σοβαρά προβλήματα υγείας να οδηγούνται σε αργία.
Με την στοχοθεσία και τα περιγράμματα θέσεων εργασίας που προβλέπει το Νομοσχέδιο χωρίς να περιγράφονται αντικειμενικοί μετρίσιμοι δείκτες αποδοτικότητας η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις Απολύσεις – Διαθεσιμότητες και να συστήσει φίλα προσκείμενη Δημοσιουπαλληλική ιεραρχία. Η μετατροπή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε ΝΠΙΔ με Προεδρικό Διάταγμα αυξάνει την δεξαμενή των Δημοσίων Φορέων από τους οποίους θα προέλθουν οι απολύσεις. Γι' αυτό ζητάμε την απόσυρσή του.
Στους οργανισμούς που εκδίδονται συνεχίζεται η παρανομία της προβαδίζουσας κατηγορίας ΠΕ στην επιλογή Προϊστάμενων Οργανικών Μονάδων, παρότι το άρθρο 10 του Ν.4024/2011 προβλέπει διαζευκτικό «ή». Είναι πλέον φανερό πως έχουν αποφασίσει τον αποκεφαλισμό και την υποβάθμιση της ΤΕ κατηγορίας αποκλείοντάς τη από θέσεις ευθύνης. Η φημολογούμενη νομοθετική ρύθμιση για το Νοσηλευτικό προσωπικό ΜΟΝΟ, είναι άνευ αντικειμένου καθώς οι οργανικές διατάξεις υπερισχύουν των Νόμων. Η ένοχη σιωπή κάποιων αυτόκλητων εκπροσώπων της Νοσηλευτικής δημιουργεί ερωτηματικά για την αδράνειά της μπροστά στην επαγγελματική υποβάθμιση των 4/5 των Νοσηλευτών.
Παρά τις παρεμβάσεις της ΠΟΕΔΗΝ το Υπουργείο Υγείας κωλυσιεργεί την τροποποίησή τους.
Καταδικάζουμε τον κατήφορο και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών με επιστράτευση. Απαιτούμε την άμεση άρση της επιστράτευσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Την Πέμπτη 30/5/2013 προγραμματίζουμε Πανελλαδική Στάση Εργασίας (11πμ – 3μμ) και συγκεντρώσεις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας για την Αττική και στις έδρες των ΥΠΕ, για την περιφέρεια, για να διεκδικήσουμε την διόρθωση των Οργανισμών στην επιλογή Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων χωρίς αποκλεισμούς όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο (άρθρο 10 Ν.4024/2011), την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την έκδοση οργανισμών που να καλύπτουν το υπηρετούν προσωπικό και τις υφιστάμενες δραστηριότητες με προοπτική ανάπτυξης, την αποσύνδεση των Νοσοκομείων.
Σε συνεργασία με τους συνδικαλιστικούς φορείς της Υγείας (ΟΕΝΓΕ) προγραμματίζουμε Πανυγειονομική Πανελλαδική 24ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση την Παρασκευή 7/6/2013 με Πανυγειονομική Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 11π.μ.
Συνέντευξη τύπου με ΟΕΝΓΕ, γενικές συνελεύσεις προετοιμασία των κινητοποιήσεων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Ενίσχυση του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα της Υγείας.
• Έκδοση Νέων Οργανισμών με περιγραφή των υφιστάμενων δραστηριοτήτων και την προοπτική ανάπτυξη των Νοσοκομείων
• Οργανική κάλυψη των υπηρετούντων εργαζόμενων και την περιγραφή κενών για την πρόσληψη του αναγκαίου Μόνιμου προσωπικού.
• ΟΎΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ.
• Καταβολή δεδουλευμένων, νυκτερινών, αργιών.
• Την ανατροπή της πολιτικής Συγχωνεύσεων – Καταργήσεων Νοσοκομειακών και Προνοιακών Μονάδων.
• Την ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ με επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ
Αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε τις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΑΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ    ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου