Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

H πρόταση του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου για τους ανασφάλιστους



Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ

 

 
Το ΚΙΑ Ρεθύμνου συμπληρώνει 4,5 χρόνια εθελοντικής λειτουργίας, λειτουργίας πού αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη στα ζητήματα ατομικής και δημόσιας υγείας.
Απευθύνεται κυρίως σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα, πού δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας δημόσιο ή ιδιωτικό και καλύπτει την ιατρική, την υγειονομική ατομική και δημόσια καθώς και την φαρμακευτική ανάγκη σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, με την συνεργασία του νοσοκομείου, των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων της πόλης του Ρεθύμνου και οικονομική ενίσχυση από τους κατοίκους του νομού και τις αυτοδιοικητικές δομές.
Διενεργεί συλλογή φαρμάκων τα οποία διαχωρίζει, καταγράφει σε διαθέσιμα για το κοινωνικό ιατρείο και σε νοσοκομειακά, τιμολογεί και διαθέτει στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και Ηρακλείου μετά από πράξη αποδοχής των Διοικητικών Συμβουλίων. Η εμπορική αξία των διαθέσιμων στα νοσοκομεία φαρμάκων και του υγειονομικού υλικού ανέρχεται και ξεπερνά ενίοτε, ανά έτος στα 80.000 ευρώ κατά μέσο όρο.
Ο αριθμός των ανασφάλιστων ενηλίκων και παιδιών έχει αυξηθεί τραγικά τα τελευταία δύο χρόνια. Φτάνει τα επίπεδα επιδημίας και απειλεί σοβαρά την ατομική αλλά και την δημόσια υγεία.
Η έλλειψη κρατικής προνοιακής και υγειονομικής πολιτικής για τους ανασφάλιστους δημιουργεί σοβαρά, μη αναστρέψιμα υγειονομικά ζητήματα σε ασθενείς με καταστρεπτικά νοσήματα, αφήνει εκτεθειμένο όλο τον πληθυσμό της χώρας και των επισκεπτών της σε λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα, ακυρώνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στην υγεία, αλλά κυρίως καταργεί το φυσικό αυτονόητο δικαίωμα όλων μας στην υγεία και την πρόληψη.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι δημιουργεί αντικειμενική συνθήκη μη επιβίωσης, μια κοινωνική πραγματικότητα πού δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, του πολιτισμού, της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας καθώς και των αρχών της παγκόσμιας διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του παιδιού.
Η ίδια πολιτική πού μας αρρωσταίνει με τα χημικά πρόσθετα στα τρόφιμα, με τα μεταλλαγμένα και τροποποιημένα, με τις διάφορες ακτινοβολίες πού έρχονται από παντού, με το άγχος πού γεννά σαν κοινωνία ανταγωνιστική και εστιασμένη στο κυνήγι του χρήματος, η ίδια πολιτική μας σκοτώνει και μας αφήνει απροστάτευτους στην αρρώστια. Η οικονομική πολιτική των προηγούμενων ετών και του παρόντος οδήγησε στην συνθήκη οικονομικής αδυναμίας και ανεργίας χιλιάδες ασθενείς και κατέστησε αδύνατη την εξυπηρέτηση ιδιωτικών και επιχειρηματικών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα η επιδημία των ανασφάλιστων ανθρώπων να παίρνει ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις.
Η οικονομική πολιτική πού επιβάλλεται σήμερα, οδήγησε μια ολόκληρη χώρα στην αναγκαστική επιλογή της διαγραφής μέρους του χρέους της στους οφειλέτες, εξαιτίας της παρούσης οικονομικής αδυναμίας. Μια ειδική συνθήκη πού στοχεύει στην επιβίωση της χώρας.
Στην ίδια, όμως, συνθήκη βρίσκονται και οι ανασφάλιστοι αυτή τη στιγμή. Αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης, χωρίς να ευθύνονται γι αυτό σε προσωπικό επίπεδο και χωρίς να υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα, λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεργίας, να το επιλύσουν.
Η λύση πού επιλέχθηκε για τα χρέη της χώρας θα μπορούσε να είναι μέρος της λύσης και για τα χρέη των ιδιωτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στην παρούσα συγκυρία.

 
Η πρόταση διαμορφώνεται ως εξής

 
  • Διαγραφή προηγούμενων χρεών φυσικών προσώπων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και συνέχιση ασφαλιστικής κάλυψης για νοσηλεία καθ όλη την διάρκεια της περιόδου της ανεργίας, με ειδικό βιβλιάριο υγείας. Φαρμακευτική κάλυψη από τα φαρμακεία των νοσοκομείων καθώς και κάλυψη των παρακλινικών εξετάσεων. Αν το χρονικό διάστημα της ανεργίας ξεπεράσει την 3ετία, η ασφαλιστική κάλυψη να περνά στην αρμοδιότητα της πρόνοιας μέσω του βιβλιαρίου απορίας ή συνθήκης υιοθεσίας από τον ΕΟΠΥΥ.
  • Κατά το χρονικό διάστημα της αδυναμίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών ο ασθενής και τα εξαρτώμενα από αυτόν άτομα θα καλύπτονται υγειονομικά για τα κάτωθι: Νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο, αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις, παρακλινικές εξετάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.
  • Δωρεάν ιατρική παρακολούθηση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, των χρονίως πασχόντων από καταστρεπτικά απειλητικά για την ζωή, νοσήματα (καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, νεοπλασία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση, ψύχωση, νόσο Altzheimer).
  • Οικονομική κάλυψη των απαιτούμενων παρακλινικών εξετάσεων για την παρακολούθηση της συγκεκριμένης χρόνιας ασθένειας, δυό φορές το έτος, βάσει προτεινόμενου από τον ΕΟΦ πρωτοκόλλου παρακολούθησης ανά νόσημα
  • Δωρεάν νοσηλεία, παρακολούθηση, απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, προγεννητικός έλεγχος και τοκετός για τις γυναίκες σε εγκυμοσύνη.
  • Δωρεάν εμβολιασμός παιδιών και ενηλίκων.
  • Δωρεάν παρακολούθηση, εργαστηριακός έλεγχος και νοσηλεία των ανηλίκων.
  • Κανένας Έλληνας ή μετανάστης χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στις δομές δημόσιας υγείας.
  • Συμμετοχή αναλογική και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων για τις ανάγκες των ανασφάλιστων σε εργαστηριακές εξετάσεις.

 
Το κοινωνικό ιατρείο θα συνεχίσει να συνεισφέρει σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και στην συλλογή φαρμάκων και υλικού για τα νοσοκομεία.
Σε περίπτωση διατήρησης της τακτικής ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης του από τις δομές αυτοδιοίκησης, θα διαθέτει στο τέλος του έτους το πιθανό εναπομείναν ποσό στο νοσοκομείο του νομού ή της περιφέρειας του.
Το ιατρείο πιστεύει ότι η υγεία ατομική και δημόσια είναι υπόθεση της πολιτείας και δεν πρέπει να εγκαταλείπεται σε εθελοντικές δομές και δράσεις.
Η βασικότερη επένδυση ενός κράτους είναι οι άνθρωποι του. Αυτοί είναι το κεφάλαιο. Η καλή τους υγεία είναι οι τόκοι και οι αποδόσεις ομολόγων.
Η διατήρηση της αξιοπρεπούς ζωής, της υγείας και της παιδείας τους θα είναι αυτή πού βάλει τις βάσεις για την ανάπτυξη, την αυτάρκεια, την ανεξαρτησία και συγχρόνως θα ακυρώσει την διαφθορά.

 
Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου