Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ (18/9/12)


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Προς: Εργαζόμενους Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ  (18/9/12)

1.      ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ – ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Συνάδελφοι, η κυβέρνηση αναιρώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων που τη στηρίζουν προχωρά ακάθεκτη στην κατάθεση – ψήφιση των νέων μέτρων που ζητά η τρόϊκα και τα οποία έχουν και πάλι το κεντρικό στόχαστρο εμάς, τους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τους συνταξιούχους, με περικοπή των δώρων, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με μείωση του αφορολόγητου, τη στιγμή που η μικρή και μεγάλη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή όχι μόνο δεν καταπολεμείται αλλά παίρνει και ανεξέλεγκτες διαστάσεις., τη στιγμή που οι μεγάλες εταιρίες και το κεφάλαιο παραμένει ανενόχλητο και οι τιμές των προϊόντων συνεχώς αυξάνονται. Απέναντι στα νέα μέτρα είναι απαραίτητο η αντίδραση μας ως κύρια θύματα να είναι δυναμική και μαζική. Αν η αντίδραση των εργαζομένων αυτή τη φορά είναι χλιαρή, ενδεχομένως αυτό να αποτελέσει το πράσινο φως για ακόμη πιο σκληρά μέτρα τώρα και για το επόμενο πακέτο μέτρων στις αρχές του επόμενου έτους.
Στο πλαίσιο των αντιδράσεων στα νέα μέτρα προγραμματίζονται από το σύλλογο μας τα παρακάτω:
Α) Έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου την Τετάρτη 19/9 και ώρα 13.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώτου ορόφου για συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τη μορφή των κινητοποιήσεων.
Β) Συμμετοχή στην Παγκρήτια διαδήλωση για την υγεία την Παρασκευή 21/9 και ώρα 10.30 πμ στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο με πορεία προς τα γραφεία της ΔΥΠΕ Κρήτης.
Γ) Προσπάθεια ενημέρωσης των επισκεπτών του Νοσοκομείου για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, του Νοσοκομείου μας και των εργαζομένων με μικροφωνική και διανομή φυλλαδίων σε ώρες και ημέρες που θα αποφασιστούν από τη Γενική Συνέλευση
Δ) Συμμετοχή στην Πανελλαδική Απεργία που έχουν αποφασίσει ΑΔΕΔΥ ΓΣΕΕ την Τετάρτη 26/9 και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στον Άγιο Νικόλαο σε συνεργασία με τα υπόλοιπα σωματεία της περιοχής.
Ε) Κάθε άλλη κινητοποίηση που θα προταθεί και θα αποφασιστεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τετάρτης 19/9

2.       ΩΦΕΙΛΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ
Μετά από την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήσαμε οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου στο γραφείο του διοικητή στις 28 Αυγούστου, στάθηκε δυνατό να καταβληθούν οι πρόσθετες αμοιβές των μηνών Απριλίου και Μαϊου.
Έτσι έμειναν απλήρωτες οι πρόσθετες αμοιβές του μηνός Μαρτίου και των μηνών από τον Ιούνιο και μετά. Για το Μάρτιο υπάρχει  γραφειοκρατικό πρόβλημα γιατί η αρμοδιότητα καταβολής έχει εκ του νόμου χορηγηθεί στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου χωρίς το υπουργείο να έχει στείλει στην ΥΔΕ τις αντίστοιχες πιστώσεις. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα Νοσοκομεία της χώρας. Ως σύλλογος αποστείλαμε ήδη έγγραφο προς το Υπουργείο Υγείας και προς την ΠΟΕΔΗΝ και ζητούμε τη διευθέτηση του προβλήματος.
Επίσης για τους μήνες από τον Ιούνιο και μετά δεν έχουν δοθεί ακόμα πιστώσεις από το Υπουργείο Υγείας. Ως σύλλογος παρακολουθούμε το θέμα και αν χρειαστεί θα προβούμε και σε νέες δυναμικές παρεμβάσεις.

3.      ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ
Όπως ενημερωθήκαμε, οι έξι  δόσεις για τις περικοπές της αναδρομικής εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου σταματούν στη μισθοδοσία του Οκτωβρίου, δηλαδή το τελευταίο δεκαπενθήμερο που θα πάρουμε με την περικοπή είναι αυτό που θα πληρωθούμε στις 13 Οκτωβρίου. Από εκεί και μετά θα παίρνουμε το μισθό που αναγράφεται στο ενημερωτικό σημείωμα που μας δίνει το γραφείο μισθοδοσίας, χωρίς να αφαιρείται από αυτό η περικοπή που αναγράφονταν στο δεύτερο ενημερωτικό σημείωμα που μας έδιναν αυτούς τους έξι μήνες.

4.      ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήσαμε στις 28/8 στο γραφείο του διοικητή για το θέμα,  και τις παρεμβάσεις μας και προς τη ΔΥΠΕ στάθηκε συνατή η ανανέωση της σύμβασης τριών επικουρικών υπαλλήλων (1 νοσηλεύτρια, 1 τραυματιοφορέας, 1 τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων) για έξι μήνες.
 Ακόμη ο υποδιοικητής της ΥΠΕ Κρήτης κ. Καλογιαννάκης στη συνάντηση που είχαμε μας υποσχέθηκε ότι στις 100 θέσεις επικουρικών υπαλλήλων που θα διατεθούν στο μέλλον από τη ΔΥΠΕ, το Νοσοκομεία μας θα λάβει αναλογικά μεγάλο ποσοστό θέσεων αφού μαζί με το Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στελέχωσης.
Επειδή όμως βλέπουμε ότι ενδεχομένως η διοίκηση της ΥΠΕ θα αλλάξει το επόμενο διάστημα, είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε για το θέμα μόλις διοριστεί νέα διοίκηση.
Ακόμη γνωρίζουμε ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να εξετάσει όλες τις δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία για την ενίσχυση της στελέχωσης του Νοσοκομείου.

5.      ΣΥΝΘΕΣΗ Δ.Σ.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ νέος ταμίας εξελέγη ο Αντ. Περβολαράκης.

6.      ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ – ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Απέναντι στο φαινόμενο σταδιακής αποδυνάμωσης του Νοσοκομείου μας με τα μεγάλα κενά στο πρόγραμμα εφημεριών σε κρίσιμε ειδικότητες (αναισθησιολογία, καρδιολογία, ακτινολογικό), με τις μετακινήσεις ιατρών και νοσηλευτών προς άλλα Νοσοκομεία, με το μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησης που δημιουργεί μεγάλες ελλείψεις υγειονομικών και άλλων υλικών, το ΔΣ του συλλόγου προσπαθεί να αναδείξει το θέμα και να διεκδικήσει την επίλυση των προβλημάτων. Οργανώσαμε (σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης) σύσκεψη φορέων της περιοχής για το θέμα στις 11/8/12, ενημερώσαμε τους τοπικούς βουλευτές, συναντηθήκαμε με τον υποδιοικητή της ΔΥΠΕ στις 27/8/12  και του εκθέσαμε το θέμα ζητώντας λύσεις, αποστείλαμε επιστολή στις 11/9/12  για το θέμα των εφημεριακών κενών στον Υπουργό υγείας και στη διοίκηση της ΥΠΕ και την κοινοποιήσαμε στην εισαγγελία Λασιθίου.
Δυστυχώς βλέπουμε ότι από την μεριά της κυβέρνησης δεν υπάρχει η παραμικρή ανταπόκριση, κάτι που προφανώς σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τα προβλήματα Νοσοκομείων σαν το δικό μας και ασχολούνται μόνο με μεγαλύτερα Νοσοκομεία όππως του Ηρακλείωου, Αθηνών Θες/κης κλπ
Σε κάθε περίπτωση ως εργαζόμενοι και ως ΔΣ δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε την κατάσταση να εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο για το Νοσοκομείο μας χωρίς να αντιδρούμε. Θ συνεχίσουμε την υπεύθυνη και ειλικρινή ενημέρωση των φορέων και των πολιτών για τα προβλήματα και τους κινδύνους που υπάρχουν για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και θα εξετάσουμε τη δυνατότητα δυναμικών παρεμβάσεων για το σοβαρό αυτό θέμα.

7.      ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Το ΔΣ του συλλόγου παρεμβήκαμε στη διαδικασία διακήρυξης του Νοσοκομείου για την ανάθεση της καθαριότητας γιατί προβλέπεται πεντάωρη απασχόληση για τις καθαρίστριες, κάτι που αποτελεί λινδυνο μελλοντικής μεταφοράς των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλους του εργαζομένους, ενώ ταυτόχρονα είναι αμφίβολη η δυνατότητα εκτέλεσης του έργου με πεντάωρες βάρδιες. Δυστυχώς δεν υπήρξε η διάθεση από την πλευρά της διοίκησης να διασφαλιστεί η οκτάωρη εργασία των εργαζομένων, επικαλούμενη την έλλειψη χρημάτων. Διαπιστώσαμε όμως ότι με τις 300.00 Ε που προβλέπονται θα μπορούσε (αν το επέτρεπε ο νόμος και η κυβέρνηση) το Νοσοκομείο να προσλάβει είτε 20 μόνιμες καθαρίστριες (κόστος 12.200 Ε το χρόνο η κάθε μία- 244.000  συνολικά) είτε 17 συμβασιούχες (14.600 Ε το χρόνο – 248.000 Ε το χρόνο) με οκτάωρη απασχόληση και να μείνουν χρήματα (περίπου 50.000) για καθαριστικά υλικά. Δηλαδή η ανάθεση της καθαριότητας κοστίζει πολύ πιο ακριβά στο δημόσιο και στο Νοσοκομείο, ενώ φαίνεται ότι και το μόνιμο προσωπικό στοιχίζει πολύ πιο φτηνά πλέον…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου