Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Από την Δευτέρα 17/9/12 οι ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι νοσοκομειακοί ιατροί ξεκινούν επίσχεση εργασίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
                                                                                                       Αγ. Νικόλαος 13/9/2012
         
Η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ. επιδεινώνεται μήνα με τον μήνα και οι συνέπειες αυτού του γεγονότος έχουν γίνει ήδη αντιληπτές στους περισσότερους πολίτες του τόπου μας. Ελλιπής εφημεριακή κάλυψη των διαφόρων τμημάτων με αποτέλεσμα την αύξηση των διακομιδών στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου καθώς και την επισφαλή νοσηλεία των νοσηλευομένων, προσωπικό εξαντλημένο από τον φόρτο εργασίας και τις αυξημένες ευθύνες και απογοητευμένο από τις συνεχείς μειώσεις του μισθού του, ελλείψεις κατά καιρούς σε απαραίτητο υγειονομικό υλικό.

Η δραστική μείωση του κονδυλίου για εφημερίες ιατρών, το σκοπίμως ασαφές νομοθετικό πλαίσιο, η εφαρμογή τους τελευταίους μήνες σκοπίμως πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών για την έγκρισή τους, η υποχρηματοδότηση των Νοσοκομείων και η κλοπή των Ταμειακών τους διαθεσίμων, έχουν οδηγήσει στην υποστελέχωσή τους κατά τις ώρες της εφημερίας από πολλές ιατρικές ειδικότητες, στην υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της αποζημίωσης των εφημεριών, σε οριζόντιες περικοπές κάθε μήνα ενός ποσοστού από τις ήδη εκτελεσθείσες εφημερίες, και στην αδυναμία πληρωμής των πρόσθετων εφημεριών, εδώ και ένα έτος.

Περικόπηκαν σε σημαντικό βαθμό κάποια επιδόματά μας, όπως και ο 13ος και 14ος μισθός, αυξήθηκαν οι εισφορές και ότι μας απέμεινε, μας το ζητά τώρα πίσω η εφορία. Η πραγματική απώλεια του εισοδήματός μας είναι ήδη 40%, ενώ προγραμματίζεται επιπλέον μείωση κατά 18% κατά μέσο όρο, το αμέσως προσεχές διάστημα. Πολλοί συνάδελφοι δυσκολεύονται ήδη στο να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ιδιαίτερα αν έχουν στεγαστικό δάνειο ή παιδιά που σπουδάζουν.

Οι σχεδιαζόμενες «συγχωνεύσεις» Νοσοκομείων ή Τμημάτων αυτών, το άμεσο κλείσιμο 661 Τμημάτων πανελλαδικά, αλλά και το έμμεσο κλείσιμο πολλών επιπλέον,  μέσω της απόσυρσής τους από τις εφημερίες, η ενοικίαση ή πώληση των πιο προσοδοφόρων Τμημάτων σε ιδιώτες, θα επιδεινώσουν δραματικά την ποιότητα της Δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης.

Ήδη οι ασθενείς, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, πληρώνουν από την τσέπη τους την πρωτοβάθμια περίθαλψη και τα φάρμακά τους, ενώ επίκειται μετά βεβαιότητας η εφαρμογή ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στα νοσήλια, πιθανότατα υψηλού, λόγω αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να αποζημιώσει τα νοσοκομεία.

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και για τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και για αυτούς που τις χρειάζονται.

Έως τώρα αναβάλλαμε τις δυναμικές κινητοποιήσεις, όμως αν δεν αντιδράσουμε τώρα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει Ε.Σ.Υ. Οι κινητοποιήσεις μας δεν έχουν στόχο να μάθουν οι πολίτες τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. γιατί ήδη τα γνωρίζουν, ούτε για να σκύψει η παρούσα κυβέρνηση στα προβλήματά μας και να δώσει λύσεις, μιας και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να αποδείξει στην Τρόικα και μέσω αυτής στην παγκόσμια οικονομική ελίτ, ότι εφαρμόζει με ακρίβεια τις διαταγές της. Ο στόχος μας είναι να ενωθεί η φωνή μας – η κραυγή μας καλύτερα – με αυτή του κάθε εργαζόμενου και του κάθε ανέργου σ’ αυτήν την χώρα, για να ακουστεί έξω από τα σύνορα αυτής της χώρας.

Από την Δευτέρα 17/9/12, οι ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι νοσοκομειακοί ιατροί ξεκινάμε σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας επισχέσεις διαρκείας, λόγω της  μη έγκαιρης πληρωμής των εφημεριών μας, καθώς και για τον εξαναγκασμό μας σε απλήρωτη εργασία. Παράλληλα συντονίζουμε την δράση μας με όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, με τους κοινωνικούς φορείς, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους πολίτες, για την υπεράσπιση του Δημόσιου συστήματος υγείας.
Κατά την διάρκεια της επίσχεσης όλοι οι ιατροί θα παρευρίσκονται στα νοσοκομεία, έτσι που να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα έκτακτα περιστατικά  και η νοσηλεία των ασθενών, όμως τα τακτικά ραντεβού θα ακυρώνονται.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ, ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.
                                                                             
                                                                                            Για το Δ.Σ. της Ε.Ν.Ι.Λ.
        Ο  Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας
Γερμανάκης Αντώνιος                                     Πατρωνάκης  Εμμανουήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου