Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Μεγάλες ασάφειες στην Υπουργική Απόφαση για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά


Τις τελευταίες ημέρες τα μέσα ενημέρωσης συνεχώς αναφέρουν ότι με τη νέα υπουργική απόφαση για τη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων εντάσσονται σε αυτά και οι νοσηλευτές του δημοσίου και άλλες ειδικότητες.
Βεβαίως οι δημοιογράφοι που ανακουκλώνουν αυτές τις ειδήσεις δεν έχουν γνώση των επαγγελματικών και νομικών τίτλων των επαγγελμάτων μας, και εύκολα παρεξηγούν αυτά που διαβάζουν ή αυτά που τους λένε.
Γι΄ αυτό καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί όταν από τα μέσα ενημέρωσης ανακοινώνονται ειδήσεις που αφορούν στα εργασιακά μας θέματα.

Πράγματι υπογράφηκε και στάλθηκε προς δημοσίευση στο τυπογραφείο η Υπουργική Απόφαση για τη νέα λίστα βαρέων.
Την Υπουργική Απόφαση μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Όπως θα διαπιστώσετε, στη λίστα ΒΑΕ εντάσσονται οι "Νοσοκόμοι" και όχι οι εργαζόμενοι στη Νοσηλευτική Υπηρεσία των δημόσιων Νοσοκομείων. Επίσης υπάρχει μεγάλη ασάφεια σχετικά με το ποιοι εντάσσονται από τις υπόλοιπες ειδικότητες και κλάδους εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία (παρασκευαστές και βοηθοί αυτών). Ασαφές επίσης είναι αν περιλαβάνονται και οι τεχνολόγοι ακτινολογίας που εργάζονται σε δημόσια Νοσοκομεία.

Ήδη η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού εξέδωσε για το θέμα την παρακάτω ανακοίνωση:

« Νοσηλευτές – ¨θαλαμηπόλοι¨ στις γαλέρες του ΕΣΥ…»

Το φώς της δημοσιότητας είδε επιτέλους η πολυαναμενόμενη Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, με την οποία καταρτίζεται ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση η επικαιροποιημένη λίστα των ΒΑΕ.

Με έκπληξη ωστόσο διαπιστώνεται, ότι το νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στις Μονάδες Υγείας, επισήμως τουλάχιστον, ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ από τον κατάλογο, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά στην παράγραφο 31 όπου απαριθμούνται τα υπό ένταξη επαγγέλματα Υγείας!!!

Αντ’ αυτού, σύμφωνα με την Υ.Α. εντάσσονται στο καθεστώς των ΒΑΕ οι Νοσοκόμοι ( οι οποίοι σημειωτέον αριθμούν περί τους 100 – 150 σε ολόκληρη την επικράτεια) και οι ¨θαλαμηπόλοι¨, ειδικότητα που δεν υφίσταται στα Δημόσια νοσοκομεία αλλά στα κρουαζιερόπλοια…

Η τρικυμία στο κρανίο του συντάξαντα την εν λόγω Υπουργική Απόφαση ήταν τέτοια, που παρέλειψε να συμπεριλάβει τους ΠΕ & ΤΕ Νοσηλευτές, τους ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών, τους ΔΕ & ΥΕ Τραυματιοφορείς, τους ΥΕ Βοηθούς θαλάμων, τις Μαίες και τις Επισκέπτριες Υγείας, το σύνολο σχεδόν του νοσηλευτικού προσωπικού που υπηρετεί κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες στις σύγχρονες γαλέρες που αποκαλούνται Δημόσια Νοσοκομεία!

Εναλλακτικά, αποκαλύπτεται το σενάριο που θέλει την Κυβέρνηση– και καθ’ υπόδειξη των εκπροσώπων της ¨τρόικα¨ - να επιλύει οριστικά το ζήτημα της πολυδάπανης υγειονομικής περίθαλψης φορτώνοντας τους ασθενείς σε καράβια, και αναθέτοντας στους ¨θαλαμηπόλους¨ το βαρύ και ανθυγιεινό ξεφόρτωμα, μεσοπέλαγα…

Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΝΟΠ

Επίσης η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας έστειλε την παρακάτω επιστολή στον αρμόδιο υπουργό κύριο Κουτρουμάνη:

Κύριε Υπουργέ,

Ενόψει της έκδοσης σε ΦΕΚ της Υπουργικής Απόφασης που περιλαμβάνει τη νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, τονίζουμε ότι αποτελεί άμεση ανάγκη η διόρθωση του επαγγελματικού τίτλου των νοσηλευτών στην κατηγορία 31, που εκ παραδρομής αναφέρεται ως «νοσοκόμοι».

Ως γνωστόν, με το Ν. 1579/85 ο επαγγελματικός μας τίτλος είναι «Νοσηλευτές» και παρακαλούμε όπως προβείτε στη δέουσα διόρθωση.

Τέλος και για την αποκατάσταση του περί δικαίου αισθήματος, θεωρούμε ότι στη λίστα των ΒΑΕ πρέπει να υπαχθούν όλοι οι υπαγόμενοι στη νοσηλευτική υπηρεσία και ως εκ τούτου στην διατύπωση της ΥΑ να απαλειφθεί ο τίτλος «νοσοκόμοι» και να αντικατασταθεί με τον τίτλο «νοσηλευτικό προσωπικό».

Για το ΔΣ της ΕΝΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτριος Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας

Μένει πλέον να περιμένουμε τί τελικά θα γράφει το ΦΕΚ και τί θα αναφέρουν οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που θα εκδοθούν, για να είμαστε σίγουροι ποιοι τελικά εντάσσονται στη νέα λίστα

1 σχόλιο:

  1. καλα, αργα ή γρηγορα θα διορθωθει η Υπουργική Απόφαση ως προς τις λεπτομερειες του ακριβούς τίτλου των ειδικοτήτων. Είναι γνωστή η έλλειψη γνώσης των επαγγελματικών και νομικών τίτλων των επαγγελμάτων από τους νομικούς και δημοσιογράφους γενικότερα. Κάτι λέει όμως και για τους Θερμαστές σαν επάγγελμα ανεξαρτητα για το που δουλευουν (δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα), Να το ψάξουμε γιατί ενδιαφερει αρκετους συναδέλφους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή