Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ: "Εντός της εβδομάδας ανακοινώνεται η νέα λίστα με τα Βαρέα και Ανθυγιενά - εντάσσονται όλοι οι νοσηλευτές του Δημοσίου"


Εντός της εβδομάδας, ίσως και αύριο Τρίτη, αναμένεται η δημοσιοποίηση του νέου καταλόγου των
βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Με τη νέα λίστα απεντάσσονται από την κατηγορία των ΒΑΕ περί τους 100.000 έως 120.000 εργαζόμενοι και ο αριθμός όσων υπάγονται σε αυτά αναμένεται να διαμορφωθεί στις 400.000-420.000.

Στην κατηγορία των βαρέων είναι ασφαλισμένοι 538.234 μισθωτοί εκ των οποίων 394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες.

Η νέα λίστα έχει βασιστεί στο πόρισμα της επιτροπής Κωνσταντινίδη, που παραδόθηκε στον υπουργό Εργασίας τον περασμένο Ιούλιο.

Η επιτροπή, είχε βασίσει την αξιολόγησή της όχι σε επαγγελματικούς κλάδους, αλλά σε συγκεκριμένα κριτήρια. Τα κριτήρια αφορούν τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα ή το προσδόκιμο ζωής που συνοδεύουν ορισμένες εργασίες.

Έτσι, στη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών εντάσσονται όλοι οι νοσηλευτές του Δημοσίου, ενώ απεντάσσονται καθαρίστριες που εργάζονται σε ένα μόνο εργοδότη και εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχαγωγίας και τον επισιτισμό που δεν απασχολούνται με νυκτερινό ωράριο.

Θα εξαιρεθούν επίσης διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη βαριά βιομηχανία, τη χημική και τη φαρμακοβιομηχανία, όπου το σύνολο των εργαζομένων υπάγεται μέχρι σήμερα στα βαρέα και ανθυγιεινά, πλανόδιοι πωλητές, κομμωτές, εργαζόμενοι σε πλυντήρια αυτοκινήτων, γκαράζ,
θερμαστές, φορτοεκφορτωτές.

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα εξαιρεθούν τελικά από τη λίστα, θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν μισθολογικές επιπτώσεις, αφού με την εξαίρεση καταργείται το αντίστοιχο επίδομα και συνταξιοδοτικές απολαβές, εφόσον αυξάνεται το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Αντίθετα δεν θίγεται το συνταξιοδοτικό καθεστώς όσων έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα (4.500, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Η αξιολόγηση της λίστας, θα επαναλαμβάνεται με τα ίδια κριτήρια κάθε τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου