Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Mισθολόγιο: Στόχος η κατάργηση ή η περικοπή επιδομάτων. Εξισώσεις... προς τα κάτω στις αμοιβές του δημόσιου τομέα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011 

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι αλλαγές στο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, κεντρικός στόχος του οποίου θα είναι η κατάργηση ή η περικοπή επιδομάτων και η εξίσωση προς τα κάτω των αποδοχών των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, ανοίγοντας ένα ακόμα «μέτωπο» αντιδράσεων στην πολιτική της κυβέρνησης.
Εντός της εβδομάδας «πιάνει δουλειά» η επιτροπή που συγκρότησαν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία οφείλει να παραδώσει τις προτάσεις της μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, προκειμένου να τεθούν υπόψη του κλιμακίου της τρόικας, που καταφτάνει για να πραγματοποιήσει νέο έλεγχο στην ελληνική οικονομία.
Εκτός του νέου μισθολογίου, η επιτροπή θα εισηγηθεί και το σχέδιο για τις μαζικές μετατάξεις στο δημόσιο τομέα, από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό σε εκείνες που εμφανίζουν ελλείψεις, λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων.
Στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου του Δεκεμβρίου, υπάρχει σαφής δέσμευση της κυβέρνησης για την παρουσίαση εντός του Φεβρουαρίου ενός σχεδίου με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του, «για ένα απλοποιημένο σύστημα αμοιβών».
Πρόκειται για το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2011, με πιθανό τα σενάριο να είναι σταδιακή η εφαρμογή του, σε βάθος χρόνου, ώστε να περιοριστούν και οι αντιδράσεις.
Δεδομένες είναι πάντως οι περικοπές των αποδοχών με το νέο μισθολόγιο, αφού το μνημόνιο προσδιορίζει το «ψαλίδισμα» του κονδυλίου των αμοιβών, με μεγάλη ακρίβεια μέχρι και το 2014, κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ, ετησίως.
Ειδικότερα, το 2012, η δαπάνη για μισθούς στο Δημόσιο μειώνεται κατά 870 εκατ. ευρώ, το 2013 μειώνεται κατά 960 εκατ. ευρώ και το 2014 μειώνεται κατά 900 εκατ. ευρώ. Για φέτος (2011) η μείωση του κονδυλίου των αποδοχών είναι 400 εκατ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί αν το μισθολόγιο εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, ενώ το 2010 οι μειώσεις αποδοχών έφτασαν σε 2,1 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2009 ή σε 3,2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου