Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Σχόλιο για το δημοσίευμα για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου


Μακροσκελές δημοσίευμα για τη λειτουργία της  Μονάδας  Εντατικής Θεραπείας  φιλοξένησε  το φύλο  της  εφημερίδας  ΑΝΑΤΟΛΗ στις  25/1/11.  Στο δημοσίευμα μεταξύ  άλλων  αναφέρονται:

Σε κλείσιμο οδηγείται η ΜΕΘ Αγ. Νικολάου λόγω έλλειψης προσωπικού

Λίγο πριν το κλείσιμο βρίσκεται η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, σε μια περίοδο όπου υπάρχει έξαρση περιστατικών βαριάς πνευμονίας λόγω της χειμερινής περιόδου.

Η ΜΕΘ τις τελευταίες δέκα μέρες έχει 100% πληρότητα αφού είναι κατειλημμένα και τα έξι κρεβάτια που λειτουργούν από ασθενείς που φτάνουν στη μονάδα, χωρίς όμως να υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό για να κάνει τις εφημερίες και να ανταποκριθεί στην πλήρη ετοιμότητα που απαιτείται.

Ουσιαστικά σήμερα και μέχρι τέλος του μήνα η Μονάδα θα καλύπτεται εκ των έσω, αφού τίποτα δεν έχει αλλάξει από τον περασμένο Δεκέμβριο που η ΜΕΘ λειτουργούσε με 2,5 γιατρούς, όπως τόνιζε τότε ο Διευθυντής της κ. Μασούντ Χάνι. Ο γιατρός που έρχεται επιπλέον από το Ηράκλειο δεν επαρκεί για να καλυφθούν όλες οι εφημερίες και μένουν 5-6 μέρες ακάλυπτες με τους μόνιμους γιατρούς να καλύπτουν εθελοντικά και χωρίς να πληρώνονται τη λειτουργία της Μονάδας κατά τις ημέρες που κανονικά δεν έχουν εφημερία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα δεν γίνεται καμιά αναφορά στις προσπάθειες και στις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών - τριων της μονάδας και των νοσοκόμων - τραυματιοφορέων του Νοσοκομείου.

Για όσο διάστημα η ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας είναι γεμάτη με 6 ασθενείς, αντιστοιχούν 3 ασθενείς σε κάθε νοσηλευτή-τρια σε κάθε βάρδια, κάτι που είναι εξαιρετικά εξουθενωτικό για το προσωπικό αλλά και επβαρυντικό για την παροχή σωστής νοσηλευτικής φροντίδας. Επίσης το τελευταίο διάστημα έχουν απομακρυνθεί δύο νοσηλεύτριες από το προσωπικό της ΜΕΘ (λόγω λήξης σύμβασης και λόγω παραίτησης) και αναμένεται η απομάκρυνση άλλων τριών. Εδώ και χρόνια δεν υπάρχει νοσοκόμος - τραυματιοφορέας μόνο για τη μονάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει περεταίρω επιβάρυνση του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ με την απασχόληση νοσοκόμων από άλλα τμήματα γίνεται μεταφορά μικροβίων και αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος διασποράς ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Αυτά είναι κάποια από τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και τα οποία δεν αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, το οποίο επικεντρώνεται μόνο στα προβλήματα του ιατρικού προσωπικού. Όμως η σωστή λειτουργία ενός Νοσοκομείου ή μιας μονάδας δεν εξαρτάται μόνο από το ιατρικό προσωπικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου