Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ "ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ" ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΠΟΥ ΚΑΘΑΡΙΖΕ ΤΖΑΜΙΑ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΤΑΝ ΩΣ... ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ 3οΟΡΟΦΟ!
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΡΑΗ 4 ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29/12 ΣΤΙΣ 18:00
   Άλλο ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, με θύμα μετανάστη εργάτη σημειώθηκε, αυτή τη φορά όμως...στο Υπουργείο Εργασίας! Ο άτυχος 32 χρονος αιγύπτιος Ασίζ Εμάντ έχασε τη ζωή του το απόγευμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου, όταν έπεσε από τον 3ο όροφο κτηρίου όπου στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας στην Οδό Κοραή αριθμός 4, ενώ καθάριζε τα τζάμια του κτηρίου. Ο άτυχος εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και ξεψύχησε.

   Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, που συνεχίζει να παραμένει "επτασφράγιστο" μυστικό για το υπουργείο Εργασίας, έγινε γνωστό παραμονή των Χριστουγέννων από την ΠΕΚΟΠ (Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού) που επισκέφθηκε το κτήριο την περασμένη Τετάρτη. Πρόκειται για το σωματείο, στο οποίο δραστηριοποιείτο η Κωνσταντίνα Κούνεβα, και το οποίο παρά την εργοδοτική τρομοκρατία συνεχίζει να έχει αξιόλογη αγωνιστική δράση.
   Όπως έγινε γνωστό μέσω της ΠΕΚΟΠ, ο άτυχος εργαζόμενος απασχολούνταν στην επιχείρηση, η οποία είναι συμβεβλημένη με το Υπουργείο Εργασίας, με μπλοκ παροχής υπηρεσιών δηλαδή εμφανιζόταν ως... εργολάβος!

   Ωστόσο, έπειτα από έρευνα, η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού διαπίστωσε ότι από τη σύμβαση έργου (που είχε υπογράψει το υπουργείο με εργολάβο) απαγορευόταν η υπεργολαβία. Η εταιρεία δηλαδή δεν είχε το δικαίωμα να εμφανίσει κάποιον άλλον να κάνει υπεργολαβία σε ένα τμήμα της εργολαβίας που είχε αναλάβει. Ουσιαστικά ο εργαζόμενος είχε σχέση εξαρτημένης εργασίας και αποτελούσε προσωπικό της εταιρείας, απλώς είχε υποχρεωθεί από την εργολάβο εταιρεία να δηλώνεται ως ελεύθερος επαγγελματίας!

   Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με άλλο ένα (και όχι μεμονωμένο) περιστατικό εργατικής δολοφονίας, με κυβερνητικές πλάτες, καθώς η ΠΕΚΟΠ θέτει αμείλικτα (και δυστυχώς ρητορικά) ερωτήματα, στη σχετική ανακοίνωσή της:

* Πώς βρέθηκε ο εργαζόμενος να δουλεύει εκεί την Κυριακή, ενώ η υπηρεσία είναι κλειστή και η σύμβαση που έχουν υπογράψει με την εργολαβική εταιρεία αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι "ο καθαρισμός γίνεται μόνο από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 4 μέχρι τις 9 το απόγευμα»;
* Ποιος έδωσε κλειδιά στον άτυχο εργάτη αφού το θυρωρείο του κτηρίου παραμένει κλειστό το σαββατοκύριακο;
* Γιατί δεν υπάρχει παρουσιολόγιο για να υπογράφουν οι καθαρίστριες και καθαριστές που δουλεύουν στο υπουργείο; Σημειώνουμε ότι παρόμοιο αίτημα από την ΠΕΚΟΠ απορρίφθηκε τελευταία στιγμή από τον κ. Λοβέρδο.
* Ποιός ελέγχει τους εισερχόμενους στη Γενική Διεύθυνση του υπουργείου;
* Υπάρχουν εργαζόμενοι που δηλώνονται ότι δουλεύουν στο συνεργείο καθαρισμού αλλά απασχολούνται σε άλλες υπηρεσίες της διεύθυνσης του υπουργείου;
* Πόσοι εργαζόμενοι έμειναν και υποχρεώνονται να καθαρίζουν το κτήριο μετά τις περικοπές του ανεκδιήγητου Λοβέρδου;
* Ποιος «ομφάλιος λώρος» συνδέει δουλέμπορους, εργολάβους, υπουργούς και διευθυντική καμαρίλα των κρατικών εταιρειών;

   Για το περιστατικό επιλήφθηκε η αστυνομία και αυτεπάγγελτα άσκησε ποινική δίωξη στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Αθηνών πραγματοποίησε τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου έλεγχο στον χώρο
    Παρόλα αυτά όμως σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΚΟΠ ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων δεν δημοσιοποίησε την υπόθεση!

ΠΕΚΟΠ: Το δουλεμπόριο ανθίζει με τις ευλογίες του Δημοσίου!

Παραθέτοντας στοιχεία για συγκεκριμένους χώρους, η ΠΕΚΟΠ καταγγέλει πως το δουλεμπόριο συνεχίζει να ανθεί στους οργανισμούς του στενού αλλά και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Αναλυτικά:

*Η περιβόητη ΟΙΚΟΜΕΤ απολύει εργαζόμενους από τον ΗΣΑΠ με τις ευλογίες της διοίκησης του Οργανισμού!
* Στο Γενικό Κρατικό Γ. Γεννηματάς τοποθέτησαν τον «δικό τους» εργολάβο, που παραβιάζει τις διατάξεις της λειψής νομοθεσίας και ενώ έπρεπε να τον πετάξουν από το νοσοκομείο ετοιμάζονται να του ανανεώσουν τη σύμβαση για να εκμεταλλεύεται ακόμα δύο χρόνια τους εργαζόμενους.

* Στο Ναυτικό Νοσοκομείο δύο εργαζόμενες που τόλμησαν να καταγγείλουν τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν, απολύθηκαν παρά τη δέσμευση του ειδικού γραμματέα του υπουργείου ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο!

* Στην ΕΡΤ εκβιάζονται οι εργαζόμενες να δουλεύουν 6ωρα και 8ωρα και να πληρώνονται για 4ωρο και με μισό ένσημο!

* Στα στρατιωτικά νοσοκομεία οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι έως και 3 μήνες με πρόσχημα την οικονομική κρίση, λες και οι καθαρίστριες και το πενιχρό μεροκάματο που παίρνουν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία έφταιξαν για την κατάντια όλων των δημόσιων νοσοκομείων.

Καταργούν νομοθεσία και συμβάσεις
 
*Προκηρύττουν διαγωνισμούς χωρίς να υπολογίζουν επιδόματα αδείας, γάμου, κ.λπ., στην πραγματικότητα καταργούν τις ΣΣΕ και καταπατούν οι ίδιες οι διοικήσεις των δημοσίων την εργατική νομοθεσία με την εντολή των εκάστοτε υπουργείων.

*Αρνούνται πεισματικά να δεχθούν συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει για κατάργηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, προσπαθώντας μέσα από τα τηλεοπτικά παράθυρα να σκορπίσουν πανικό σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, κόβοντας μισθούς, συντάξεις κ.λπ.

   Σχετικά με το θέμα του θανάτου του μετανάστη εργάτη, ερώτηση κατέθεσε στις 23/12, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Α. Λοβέρδο, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης.
   Ο βουλευτής ερωτά τον Υπουργό Εργασίας, πρώτον πώς είναι δυνατόν σε δημόσιο κτήριο να εργάζεται ανασφάλιστος και χωρίς μέτρα ασφαλείας εργάτης και δεύτερον γιατί το συγκεκριμένο συμβάν δεν έχει αναγγελθεί σε καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αποκρύπτεται από τη δημοσιότητα.

Πηγή: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου