Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες του ιατρού εργασίας του ΓΝΑΝ

 


Οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες του ιατρού εργασίας όπως περιλαμβάνονται στην απόφαση του ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων ν. Λασιθίου  για την έγκριση σκοπιμότητας, διάθεσης πίστωσης, τεχνικών προδιαγραφών, έγκριση διενέργειας ανοικτού κάτω του ορίου διαγωνισμού ανάθεσης υπηρεσιών ιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας, είναι οι παρακάτω:

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ

1.Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του Ιατρού εργασίας είναι όσα προβλέπονται, αναφέρονται και περιγράφονται λεπτομερώς στα άρθρα 17,18,19 και 20 του Νόμου 3850/2010 όπως πχ η λήψη μέτρων για την υγεία των εργαζομένων γνωμοδότηση για διενέργεια ιατρικών εξετάσεων, γνωμοδότηση για διενέργεια ιατρικών εξετάσεων, γνωμοδότηση και εφαρμογή μέτρων προστασίας κλπ.

2.Κάθε υπόδειξη, έρευνα, μέτρηση ή εξέταση στους χώρους της Αναθέτουσας Αρχής θα καταχωρείται σε ειδικό Βιβλίο τηρουμένου του Ιατρικού Απορρήτου, το οποίο μετά τη λήξη της σύμβασής του υποχρεωτικά παραδίδεται στη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

3.Σε περίπτωση αδυναμίας του Γιατρού Εργασίας να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του για οποιονδήποτε λόγο, διακόπτεται η σύμβαση.

4.Ο γιατρός εργασίας υποχρεούται κατά την εκτέλεση του έργου του να συνεργάζεται με τον τεχνικό ασφάλειας, πραγματοποιώντας κοινούς ελέγχους των χώρων εργασίας.

5.Ο γιατρός εργασίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, θα συνεργάζεται με την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων (Ε.Υ.Α.Ε.) ή τον εκπρόσωπο των εργαζομένων.

6.Ο γιατρός εργασίας θα παρέχει συμβουλές σε θέματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στα μέλη της Ε.Υ.Α.Ε. ή τον εκπρόσωπο των εργαζομένων και να ενημερώνει για κάθε σημαντικό σχετικό ζήτημα.

7.Ο γιατρός εργασίας συμβουλεύει σε θέματα σχεδιασμού, προγραμματισμού, τροποποίησης της παραγωγικής διαδικασίας, κατασκευής και συντήρησης εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

8.Ο γιατρός εργασίας συμβουλεύει σε θέματα λήψης μέτρων προστασίας κατά την εισαγωγή και χρήση υλών και προμήθειας μέσων εξοπλισμού.

9.Ο γιατρός εργασίας συμβουλεύει σε θέματα φυσιολογίας και ψυχολογίας της εργασίας, εργονομίας και υγιεινής της εργασίας, της διευθέτησης και διαμόρφωσης των θέσεων και του περιβάλλοντος της εργασίας και της οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας.

10.Ο γιατρός εργασίας συμβουλεύει σε θέματα οργάνωσης υπηρεσίας παροχής πρώτων βοηθειών.

11.Ο γιατρός εργασίας δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για να επαληθεύει το δικαιολογημένο ή μη, λόγω νόσου, απουσίας εργαζομένου.

12.Ο γιατρός εργασίας προβαίνει σε ιατρικό έλεγχο των εργαζομένων σχετικό με τη θέση εργασίας τους, μετά την πρόσληψή τους καθώς και σε περιοδικό ιατρικό έλεγχο κατά την κρίση του επιθεωρητή εργασίας, ύστερα από αίτημα της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, όταν αυτό δεν ορίζεται από το νόμο. Μεριμνά για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και μετρήσεων παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος σε εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά.

13.Ο γιατρός εργασίας επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και πρόληψης των ατυχημάτων. Για το σκοπό αυτό:

α. Επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας και αναφέρει οποιαδήποτε παράλειψη, προτείνει μέτρα αντιμετώπισης των παραλείψεων και επιβλέπει την εφαρμογή τους.

β. Επεξηγεί την αναγκαιότητα της σωστής χρήσης των ατομικών μέσων προστασίας.

γ. Ερευνά τις αιτίες των ασθενειών που οφείλονται στην εργασία, αναλύει και αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνών και προτείνει μέτρα για την πρόληψη των ασθενειών αυτών.

δ. Επιβλέπει τη συμμόρφωση των εργαζομένων στους κανόνες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, ενημερώνει τους εργαζόμενους για τους κινδύνους που προέρχονται από την εργασία τους, καθώς και για τους τρόπους πρόληψής τους.

ε. Παρέχει επείγουσα θεραπεία σε περίπτωση ατυχήματος ή αιφνίδιας νόσου. Εκτελεί προγράμματα εμβολιασμού των εργαζομένων με εντολή της αρμόδιας Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης.

14.Ο γιατρός εργασίας αναγγέλλει μέσω της επιχείρησης στην επιθεώρηση εργασίας, ασθένειες των εργαζόμενων που οφείλονται στην εργασία.

15.Η επίβλεψη της υγείας των εργαζομένων στον τόπο εργασίας δεν μπορεί να συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση γι’ αυτούς και γίνεται κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας τους.

16.Ο γιατρός εργασίας έχει, κατά την άσκηση του έργου του, ηθική ανεξαρτησία απέναντι στον

εργοδότη και τους εργαζόμενους. Τυχόν διαφωνία του με την Διοίκηση του Νοσοκομείου, για θέματα της αρμοδιότητάς του, δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο καταγγελίας της σύμβασης. Σε κάθε περίπτωση η διακοπή/ λύση της σύμβασης με το γιατρό εργασίας ή ΕΞ.Υ.Π.Π πρέπει να είναι αιτιολογημένη.

17.Ο γιατρός εργασίας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του και των υποχρεώσεων του Γ.Ν. Λασιθίου και του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νεάπολης «Διαλυνάκειο», σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, έχει υποχρέωση να παραπέμπει τους εργαζόμενους για συγκεκριμένες συμπληρωματικές ιατρικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές υγείας. Στη συνέχεια ο γιατρός εργασίας λαμβάνει γνώση των αποτελεσμάτων των παραπάνω εξετάσεων και τα αξιολογεί. Οι δαπάνες που προκύπτουν από την εφαρμογή της παραγράφου αυτής βαρύνουν το φορέα ασφάλισης των εργαζομένων και τον εργοδότη.

18.Για κάθε εργαζόμενο, ο γιατρός εργασίας της επιχείρησης τηρεί σχετικό ιατρικό φάκελο. Επιπλέον καθιερώνεται και περιλαμβάνεται στον ιατρικό φάκελο, ατομικό βιβλιάριο επαγγελματικού κινδύνου, όπου αναγράφονται τα αποτελέσματα των ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων, κάθε φορά που εργαζόμενος υποβάλλεται σε αντίστοιχες εξετάσεις. Δικαιούνται να λαμβάνουν γνώση του φακέλου και του ατομικού βιβλιαρίου του εργαζόμενου οι υγειονομικοί επιθεωρητές της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας και οι γιατροί του ασφαλιστικού οργανισμού στον οποίο ανήκει ο εργαζόμενος, καθώς και ο ίδιος ο εργαζόμενος. Σε κάθε περίπτωση παύσης της σχέσης εργασίας, το βιβλιάριο παραδίδεται στον εργαζόμενο που αφορά.

19.Απαγορεύεται η αναγραφή και επεξεργασία στο ατομικό βιβλιάριο επαγγελματικού κινδύνου του εργαζόμενου, στοιχείων ή δεδομένων άλλων πέραν των αποτελεσμάτων των ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες αυτός υποβάλλεται κάθε φορά, σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 9 και 10, άρθρο 18, Ν. 3850/2010. Επιπλέον ιατρικά δεδομένα επιτρέπεται να συλλέγουν, με επιμέλεια του ίδιου του εργαζόμενου, προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας, μόνο εφόσον αυτό είναι απολύτως απαραίτητο: α) για την αξιολόγηση της καταλληλότητας του για μια συγκεκριμένη θέση ή εργασία, β) για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της 7ηςΥ.ΠΕ Κρήτης για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και γ) για τη θεμελίωση των δικαιωμάτων του εργαζόμενου και αντίστοιχη απόδοση κοινωνικών παροχών.

20.Όσοι αναγράφουν ή συλλέγουν ή επεξεργάζονται στοιχεία ή δεδομένα κατά παράβαση της παραγράφου 10 του άρθρου 18, Ν. 3850/2010, τιμωρούνται με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του Ν.4624/19 «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις» αντίστοιχα. Σε περίπτωση περιουσιακής ή ηθικής βλάβης εφαρμόζεται το άρθρο 23 του Ν.2472/1997.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου