Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Η συγχώνευση των τεσσάρων νοσοκομείων στην περιοχή του Λασιθίου σε δύο

Νυστέρι στα δημόσια νοσοκομεία


Κοινές διοικήσεις, συγχωνεύσεις αλλά και κλείσιμο ορισμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ | Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Αλλάζει ο νοσοκομειακός χάρτης της χώρας. Οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων, συλλειτουργία τμημάτων και κλινικών, μεταφορά μεγάλων νοσοκομείων σε περιοχές εκτός κέντρου, αλλαγή χρήσης ή ακόμη και κλείσιμο ορισμένων εξ αυτών έχουν «ανάψει» για τα καλά στο υπουργείο Υγείας. Ανάλογες σκέψεις έχουν γίνει και στο παρελθόν. Ωστόσο για πρώτη φορά συγκροτείται στο υπουργείο ομάδα εργασίας με αντικείμενο τις συγχωνεύσεις νοσοκομειακών ιδρυμάτων της χώρας. Τον ρόλο του συντονιστή της ομάδας ανέλαβε ο καθηγητής Οικονομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λ. Λιαρόπουλος, ο οποίος είχε μελετήσει το θέμα των συγχωνεύσεων το 2002, ως πρόεδρος του τότε Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας (ΠΕΣΥΠ) Αττικής. Ο κ. Λιαρόπουλος θα προετοιμάσει την εισήγησή του ως την 31η Μαρτίου 2011 και τον Απρίλιο ξεκινά τρίμηνος κοινωνικός διάλογος, προκειμένου να καταλήξει η ηγεσία του υπουργείου σε αποφάσεις για τη συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Τα πρώτα σχέδια κάνουν λόγο για συλλειτουργία ορισμένων νοσοκομειακών μονάδων, κοινές διοικήσεις σε νοσοκομεία που συνορεύουν, ακόμη και για κοινά κτίρια. Οι υπηρεσίες που εξετάζονται για συγχώνευση είναι οι οικονομικές διευθύνσεις, τα πλυντήρια και τα μαγειρεία. Επίσης, ορισμένα νοσοκομεία θα συνεργάζονται σε επίπεδο χειρουργείων ή εργαστηρίων.

Νομός Λασιθίου
Τέσσερα σε δύο
Η συγχώνευση των τεσσάρων νοσοκομείων στην περιοχή του Λασιθίου (Αγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία, Νεάπολη) είναι στις προτεραιότητες της ηγεσίες του υπουργείου Υγείας. Παράγοντες του υπουργείου θεωρούν ότι τέσσερα νοσοκομεία γι΄ αυτή την περιοχή είναι πολλά. Δύο νοσηλευτικά ιδρύματα- αναφέρουν- μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του νομού.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=375240&dt=29/12/2010#ixzz19UbBXeLx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου