Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΚΚΕ: ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ



Επερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Διατροφής και Αθλησης για τη ραγδαία -όπως αναφέρει- επιδείνωση της κατάστασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα τουΚΚΕ

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ, με τις νέες περικοπές που ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό υποθηκεύεται και υπονομεύεται άμεσα το επίπεδο υγείας του λαού, ενώ με τη συστηματική υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και όλων των άλλων υπηρεσιών υγείας του δημόσιου και των ασφαλιστικών ταμείων προετοιμάζεται η πλήρης λειτουργία τους σε επιχειρηματική βάση. Αυτό, τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα, υπηρετεί η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, οι συμβάσεις του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα, οι περικοπές σε φάρμακα και εξετάσεις.

«Η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας σε συνδυασμό με την προσαρμογή της λειτουργίας τους ως επιχειρήσεις, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς, ιδιαίτερα των λαϊκών οικογενειών. Η αντιλαϊκή - φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις για την υγεία του λαού, αφού όλα τα λαϊκά δικαιώματα στον τομέα αυτό έχουν κηρυχθεί σε διωγμό», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της επερώτησης.

ΌΠως επισημαίνει η ΚΟ του ΚΚΕ, η «κάρτα υγείας», η «ηλεκτρονική συνταγογράφιση» και τα «θεραπευτικά πρωτόκολλα» παρουσιάζονται σαν μέτρα εκσυγχρονισμού και αντιμετώπισης των προβλημάτων διαφθοράς και σπατάλης, όπως όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες, για να περικοπούν επιπλέον οι ήδη πενιχρές παροχές υγείας - πρόνοιας προς τα λαϊκά στρώματα.

Καταλήγοντας το ΚΚΕ ζητεί την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος υγείας με κεντρικό σχεδιασμό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και διεκδικεί:

1. Την πλήρη κάλυψη των δημόσιων νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των πολυϊατρείων των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι την ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, με μαζικές προσλήψεις σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες, με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με 5νθήμερο, 6ωρο, 30ωρο και 1 εφημερία τη βδομάδα στους γιατρούς, ώστε να καλύπτονται πλήρως όλες οι ανάγκες.

2. ’μεση και χωρίς όρους και προϋποθέσεις μονιμοποίηση, όλων των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, των εργαζόμενων με μπλοκάκια και των συμβασιούχων.

3. Πρόσληψη όλων των ανέργων γιατρών και νοσηλευτών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων.

4. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

5. Ανάπτυξη δημόσιων δωρεάν κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα, στις πόλεις και την περιφέρεια με κριτήρια πληθυσμιακά, επιδημιολογικά, γεωγραφικά, με κατεύθυνση την πρόληψη, τη σύνδεσή τους με την οικογένεια, τους τόπους δουλειάς, εκπαίδευσης και άθλησης, τη μητέρα, το παιδί.

6. Να καλυφθούν όλα τα νοσοκομεία και τα κέντα υγείας με επαρκή σε αριθμό και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό.

7. Κάλυψη των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και τους επιχειρηματίες. Φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%.

8. Απαγόρευση των συμβάσεων των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα στην υγεία και άμεση ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα, με κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και των συνταξιούχων.

9. Σε όλο τον πληθυσμό βιβλιάριο υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις, νοσήλια και θεραπείες.

10. Απαγόρευση της νυχτερινής βάρδιας στις εγκύους υγειονομικούς μέχρι την προσχολική ηλικία των παιδιών τους και στους εργαζόμενους των μονογονεϊκών οικογενειών, μέχρι την ηλικία των 10 χρόνων των παιδιών τους.

11. Δημόσιο καθολικό, υποχρεωτικό ασφαλιστικό σύστημα. Σύνταξη στα 60 χρόνια στους άντρες, 55 στις γυναίκες και 55 - 50 αντίστοιχα στα Βαρέα Ανθυγιεινά.

12. Εξασφάλιση μέτρων υγείας και ασφάλειας με ανάπτυξη κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και λειτουργίας τους στα κέντρα υγείας.

13. 1.400  βασικό μισθό, 1.700  αντίστοιχα στους νεοεισερχόμενους ειδικευόμενους γιατρούς. Έγκαιρη πληρωμή των εφημεριών ως υπερωριακή απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου