Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Αίτημα η παράταση των συμβάσεων του προγράμματος της ΔΥΠΑ των 4000 στην υγεία να ισχύει από τη λήξη των προηγούμενων συμβάσεων

 

Αρ. Πρωτ. 13/2024                                                                      15/2/2024


Προς: -Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  κα. Δ. Μιχαηλίδου

-Υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη

-Δ.Σ. ΔΥΠΑ

Θέμα: Αίτημα η παράταση των συμβάσεων του προγράμματος της ΔΥΠΑ των 4000 στην υγεία να ισχύει από τη λήξη των προηγούμενων συμβάσεων


Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι μετά από 6 συνεχείς ετήσιες παρατάσεις  του προγράμματος της ΔΥΠΑ “Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της Υγείας”,  φέτος για πρώτη φορά  δημιουργειται  «κενό»  στις συμβάσεις εργασίας . 

Παρά τις σχετικές κυβερνητικές  δεσμεύσεις, το ΦΕΚ με την ΚΥΑ για την παράταση του προγράμματος για ένα ακόμη έτος δεν δημοσιεύτηκε  έως τις 2 Φεβρουαρίου όπως πέρυσι, αλλά δημοσιεύτηκε στις 12/2/24, αφού είχαν λήξει οι συμβάσεις πολών εργαζομένων μέσω του προγράμματος (στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου είχαν λήξει στις 6 και 7 Φεβρουαρίου οι συμβάσεις 6 εργαζομένων του συγκεκριμένου προγράμματος της ΔΥΠΑ).

Σε σχετικό  μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε από τη ΔΥΠΑ στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες αναφέρεται ότι:

« Η τροποποίηση αφορά την επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος απασχόλησης κατά 12 μήνες. Αφορά τους ωφελούμενους της Δ.Π 13/2016(4.000 θέσεις) και τη Δ.Π 10/2017 (1.135 θέσεις).Στις περιπτώσεις ωφελούμενων που έληξαν οι συμβάσεις τους πριν την έκδοση του ΦΕΚ, οι ωφελούμενοι/ες θα επανατοποθετηθούν με νέο έντυπο «Ε3. Αναγγελία Πρόσληψης» στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, χωρίς υπόδειξη /συστηματικό σημείωμα από το αρμόδιο ΚΠΑ2.»

Αποτέλεσμα  των παραπάνω είναι ότι για πρώτη φορά  μετά από 6 συνεχιζόμενες παρατάσεις χωρίς κενό μεταξύ των συμβάσεων, φέτος θα υπάρχει κενό και λύση της συνέχειας των συμβάσεων.

Έτσι εντός του ίδιου προγράμματος θα διαμορφωθούν 2 κατηγορίες εργαζομένων, με διαφορετικές συμβάσεις μεταξύ τους όσο αφορά τη συνέχεια τους.

Ο τρόπος, η μεθόδευση και η αναίτια καθυστέρηση, προκαλούν «δεύτερες σκέψεις» για το τυχαίο ή τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί.  Ελπίζουμε να γίνει κατανοητό ότι τέτοιες μεθοδεύσεις  διαχωρίζουν τους εργαζόμενους και δημιουργούν εντάσεις στους χώρους εργασίας.

Γι αυτό ζητούμε  να ανακληθεί το σχετικό ερμηνευτικό  μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και,  είτε να σταλεί νέο, είτε  να τροποποιηθεί η   σχετική ΚΥΑ,  ώστε να οριστεί ότι η απασχόληση των οφελούμένων  του προγράμματος  ΔΥΠΑ 4000 στο ΕΣΥ παρατείνεται  από τη λήξη των προηγούμενης σύμβασης για ένα έτος .


Εκ του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου