Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να σωθεί με “εντέλλεσθε”

 


Αρ. Πρωτ. 8/2024                                                                      2/2/2024

Κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να σωθεί με “εντέλλεσθε”

Ως εργαζόμενοι έχουμε πολλές φορές αναφέρει ότι τα "εντέλλεσθε" είναι ένα από τα βασικά συστατικά των κακών εργασιακών συνθηκών που οδηγούν σε παραιτήσεις ιατρών και σε άγονες προκηρύξεις νέων θέσεων . 

Συνεπώς δεν θέλουμε τα "εντέλλεσθε" μετακινήσεων, είτε είναι από το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου προς άλλα νοσοκομεία, είτε είναι από αλλά νοσοκομεία προς το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση με το εντέλλεσθε σε ιατρό που αποσπάστηκε λόγω της εκλόγής του ως δημοτικός σύμβουλος, ειχαμε ζητήσει από το Νοέμβριο να αλλάξει ο νόμος και να μπει χιλιομετρικό κριτηριο στις αποσπασεις λόγω εκλογής. Η κυβέρνηση δεν το έκανε και ο υπουργός υγείας υπέγραψε την απόσπαση του εκλεγμένου ιατρού προς το νοσοκομείο Ιεράπετρας. 

Το να ακυρώνει στην πράξη ο διοικητής των διαδυνδεομενων νοσοκομείων την υπουργική απόφαση, ουσιαστικά νομιμοποιεί την άσκηση διοίκησης με τα "εντέλλεσθε" πάνω και πέρα από νόμους και διατάξεις και παράλληλα δημιουργεί νέες εντάσεις μεταξύ των πόλεων του νομού Λασιθίου.

Παράλληλα ασκούνται πιέσεις από το διοικητή της 7ης ΥΠΕ  να μετακινηθούν παθολόγοι από το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπου λειτουργεί οριακά και με υπερεφημέρευση η παθολογική κλινική, στο Νοσοκομείο Σητείας, όπου έχει μείνει μόνο μία παθολόγος. Δηλαδή συνεχίζεται  η λογική να επιχειρείται καλύπτονται τα μεγάλα κενά των νοσοκομείων με  μπαλώματα, “εντέλλεσθε” και μετακινήσεις από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

 Εμείς από την πλευρά μας λέμε ότι κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να σωθεί ξεχωριστά, κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να σωθεί με εντέλλεσθε. Η μόνη λύση είναι δοθούν σημαντικές αυξήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις στους ιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ΕΣΥ, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, να παύσουν τα εντελλεσθε και οι μετακινήσεις,  και να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Μόνο έτσι θα σταματήσουν οι παραιτήσεις εργαζομένων και δεν θα βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις για νέες θέσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, μαζί με τους εργαζόμενους των άλλων νοσοκομείων και μαζί με την κοινωνία του Μεραμπέλλου και του νομού Λασιθίου, θα συνεχίσουμε τους αγώνες και τις προσπάθειες για την υπεράσπιση και ενδυνάμωση της δημόσιας δωρεάν υγείας και των νοσοκομείων.

Εκ του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου