Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

“Είναι πρωτόγνωρο να αντιμετωπίζεται η συναίνεση σε μια ιατρική πραξη ως πιστοποιητικό επιστημονικών φρονημάτων! “


 Επιστολή για την  ανάγκη άμεσης κατάργησης του μέτρου των αναστολών εργασίας

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό νοσοκομείο Αγίου Νικολάου απέστειλε προς τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη και προς την Αν. Υπουργό Υγείας κα. Γκάγκα  έγγραφο σχετικά με την ανάγκη άμεσης κατάργησης του μέτρου των αναστολών εργασίας υγειονομικών. Στο έγγραφο αναφέρονται τα παρακάτω:

Κύριε υπουργέ, κυρία αν. Υπουργέ

Με δηλώσεις σας είχατε αναφέρει ότι η κυβέρνηση εντός του Οκτωβρίου θα επανεξετάσει τη συνέχιση ή όχι του μέτρου των αναστολών εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί  και θα ανακοινωθεί η απόφαση της.

Όμως παρά το ότι επιστήμονες που αρχικά υποστήριξαν δημόσια το μέτρο (όπως ο κ. Ν. Καπράβελος) τώρα δηλώνουν ότι η συνέχιση των αναστολών εργασίας στερείται επιστημονικής βάσης, η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την απόφαση της, ενώ πέρασε και ο Οκτώβριος.

Εκ των πραγμάτων ως εργαζόμενοι έχουμε βιώσει ότι πλέον το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει καμμία επίπτωση στην προστασία των ασθενών, αφού η μεταδοτικότητα και στους εμβολιασμένους εργαζόμενους υγειονομικούς είναι εξαιρετικά υψηλή. Σε σχετική εργασία που παρουσιάστηκε στην Παγκρήτια Νοσηλευτική Διημερίδα της ΕΝΕ στο Ηράκλειο περιλαμβάνονται στοιχεία που δείχνουν ότι ενώ το 92% των εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου έχει εμβολιαστεί κατά covid 19,  μέχρι τις 15/9/22 είχε νοσήσει το 65% των εργαζομένων του Νοσοκομείου. Από την έναρξη του 2022 έως τις 15/9/22 νόσησαν οι μισοί περίπου εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου (205). Είναι δεδομένο ότι με τις παρούσες μεταλλάξεις η μεταδοτικότητα είναι εξαιρετικά υψηλή και το μέτρο των αναστολών εργασίας δεν παρέχει επιπλέον προστασία στους ασθενείς.

Όσον αφορά στο επιχείρημα σας ότι όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν αναγνωρίζουν την επιστήμη και γι΄ αυτό δεν πρέπει να εργάζονται, θα θέλαμε να σας απαντήσουμε ότι είναι πρωτόγνωρο στην παγκόσμια ιστορία να αντιμετωπίζεται η συναίνεση σε μια ιατρική πραξη ως πιστοποιητικό επιστημονικών φρονημάτων! Με την ίδια αντιδεοντολογική λογική θα πρέπει να απομακρυνθούν και οι υγειονομικοί που συνεχίζουν να καπνίζουν ενώ η επιστήμη έχει αποδείξει ότι το κάπνισμα προκαλεί θανατηφόρες επιπτώσεις στην υγεία...

Το αν οι συνάδελφοι που είναι σε αναστολή αποδέχονται ή όχι την επιστήμη το έχουν δείξει στην πράξη με τη δουλειά και την προσφορά τους στο ΕΣΥ, το έδειξαν και τους πρώτους 20 μήνες της πανδημίας πριν τεθούν σε αναστολή.

Ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να κρίνεται και να αξιολογείται προσωπικά από τον τρόπο που εργάζεται και ασκεί το έργο του, και όχι να γίνεται μαζική αξιολόγηση και αποπομπή με μαζικό κριτήριο το αν οι εργαζόμενοι συναινούν ή όχι σε ιατρική πράξη προς το σώμα τους.

Κύριε υπουργέ, κυρία αν. Υπουργέ,

το μέτρο των αναστολών εργασίας των υγειονομικών από την αρχή είχε πολύ άσχημες επιπτώσεις, τόσο προς τους συναδέλφους, όσο και προς τους ασθενείς, αφού αντί να προστατευθούν περισσότερο οι ασθενείς, εκτέθηκαν σε μεγαλύτερους κινδύνους λόγω της υποστελέχωσης που προκλήθηκε με τις αναστολές. Πλέον δεν υπάρχει κανένας αντικειμενικός λόγος να συνεχίζεται αυτό το μέτρο και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την άμεση κατάργηση του.


Εκ του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου