Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Επιστολή σχετικά με την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης για το καθηκοντολόγιο των ΔΕ Νοσηλευτών -τριων

 
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου Κρήτης απέστειλε προς το διοικητή του Νοσοκομείου και με κοινοποίηση προς τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίου έγγραφο σχετικά με την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης για το καθηκοντολόγιο των ΔΕ Νοσηλευτών -τριων (“βοηθών νοσηλευτών-τριων”). Δείτε την επιστολή αναλυτικά:

Κυρία διοικητά,

 στις 8/8/2022 δημοσιεύτηκε  σε ΦΕΚ ( Β 4209/2022) η η Υπουργική Απόφαση Γ6/Γ.Π.οικ. 46042/2022  “Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών-τριών Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ, καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.”                                                                                                              

 Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που οι νοσηλευτές ΔΕ διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση και καθημερινά έως τώρα εκτελούσαν στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα (χορήγηση φαρμάκων, φλεβοκέντηση, λήψη αίματος, διενέργεια Ηλεκτροκαρδιογραφήματος, εργαλειοδοσία και κίνηση στο χειρουργείο κ.α.). Οι πράξεις αυτές αποτελούν πλέον μόνο καθήκοντα των νοσηλευτών ΠΕ και ΤΕ.

Όμως στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου υπάρχουν κλινικές που διαθέτουν στη δύναμη τους μόνο ένα νοσηλευτή ΠΕ ή ΤΕ εκτός από την προϊσταμένη και όλοι οι υπόλοιποι νοσηλευτές είναι ΔΕ, ενώ και στα περισσότερα από τα υπόλοιπα τμήματα οι νοσηλευτές ΤΕ ή ΠΕ είναι ελάχιστοι και στις περισσότερες βάρδιες υπάρχουν μόνο νοσηλευτές -τριες ΔΕ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η εφαρμογή της συγκεκριμένης Υπουργικής  Απόφασης ισοδυναμεί με αδυναμία λειτουργίας των περισσότερων νοσηλευτικών τμημάτων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου όπως και των περισσότερων περιφερειακών Νοσοκομείων της χώρας.

Κύριε διοικητά, 

 παρακαλούμε για άμεσες ενέργειες σας ώστε η  εφαρμογή της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης, να μην επιφέρει δυσλειτουργια στο ιδρυμα και οι  Νοσηλευτές ΔΕ να εργάζονται και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους βάση του καθηκοντολογιου τους με νομιμότητα.                                                                                                                                                 

Εκ του  ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου