Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ανακοίνωση για τη διεθνή ημέρα Νοσηλευτών -τριων (12/5)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Επαγγελματικό Σωματείο με αρ. έγκρισης καταστατικού 371/1986 από το Πρωτοδικείο Λασιθίου
Κνωσσού 2-4 Άγιος Νικόλαος Κρήτης ΤΚ 72100  ΤΗΛ. 2841343440 email:syllogosergnan1@gmail.com Ιστοσελίδα http://www.gnan.gr
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αριθμός Πρωτ.: 893 11/5/2017


Ανακοίνωση για τη διεθνή ημέρα Νοσηλευτών -τριων (12/5)

Η 12η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965, ως διεθνής ημέρα Νοσηλευτών-τριων. Πρόκειται για ένα θεσμό που τιμά τη γέννηση της Φλορένς Ναϊτλκέιλ, της αγγλίδας φιλάνθρωπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής. 
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η νοσηλευτική δοκιμάζεται στη χώρα μας λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού που έχει προκαλέσει η μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις.
Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου η μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού είναι εξαιρετικά μεγάλη αφού, όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα, τα τελευταία 5 χρόνια (από το 2012 μέχρι σήμερα) ο αριθμός των μόνιμων εργαζόμενων νοσηλευτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου έχει μειωθεί από 177 σε 132, δηλαδή έχει μειωθεί κατά το 1/4, κάτι που έχει πολύ έντονη επίπτωση στην εργασιακή εξάντληση των νσοηλευτών -τριων του ΓΝΑΝ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος αριθμού οφειλόμενων ημερών κανονικής άδειας και ρεπό ξεπερνά το 65 για κάθε ένα εργαζόμενο/η του ΓΝΑΝ, ισοδυναμεί δηλαδή με τις κανονικές άδειες σχεδόν τριών ετών.
Αριθμός υπηρετούντων μόνιμων υπαλλήλων νοσηλευτικού προσωπικού στο ΓΝΑΝ
τον Ιανουάριο 2012
Αριθμός υπηρετούντων μόνιμων υπαλλήλων νοσηλευτικού προσωπικού στο ΓΝΑΝ
το Μάρτιο 2017
Αριθμός Μείωσης
Ποσοστό μείωσης
177 132 45 -25.4%

Ακόμη το ποσοστό των οργανικών θέσεων που είναι καλυμένες στη νοηλευτική υπηρεσία του ΓΝΑΝ είναι εξαιρετικά μικρό, μόλις 54%, ένα από τα μικρότερα ποσοστά κάλυψης σε όλη την Ελλάδα.

Προβλεπόμενες οργανικές θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού στο ΓΝΑΝ
Αριθμός υπηρετούντων μόνιμων υπαλλήλων νοσηλευτ. Προσωπικού
(Μάριος 2017)
Αριθμός
κενών
οργανικών θέσεων
νοσηλευτικού προσωπικού
Ποσοστό κάλυψης υπηρετούντων σε σχέση με τις οργανικές θέσεις
243 132 111 54,30%

Τα στοιχεία προέρχονται από το σύστημα στατιστικών του Υπουργείου Υγείας b i forms (πρώην ΕSYNET) και δείχνουν ότι το ΓΝΑΝ έχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης από νοσηλευτικό προσωπικό αφού οι όποιες προσλήψεις έχουν γίνει είναι κατά πολύ λιγότερες από τις αποχωρήσεις, ενώ το νσοηλευτικό προσωπικό έχει φτάσει πλέον σε εργασιακή εξάντληση.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών – τριων ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολαου οργανώνει Εσπερίδα με θέμα: "Η θεσμική θέση των νοσηλευτών-τριων στο ΕΣΥ"που θα γίνει την επόμενη Παρασκευή (19/5/17)  στις 7.00 μμ στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο με τους παρακάτω ομιλητές και θέματα ομιλιών :

  • Σταυρουλάκης Στέλιος,πρόεδρος περιφερειακού τμήματος Κρήτης της ΕΝΕ: "Η θεσμική , επαγγελματική και νομική κατοχύρωση και ενδυνάμωση του ρόλου των νοσηλευτών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη του Ε.Σ.Υ"

  • Παναγιώτου  Ελισάβετ, πρόεδρος ΔΣ ΣΥΝΔΕ Κρήτης: "Η διεύρυνση του νοσηλευτικού ρόλου στο σύστημα υγείας για την παροχή ποιοτικότερης φροντίδας και η Ελληνική πραγματικότητα."

  • Μανουσάκης Γιώργος πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ: "Νοσηλευτικη, μια επιστήμη στη σκιά της Ιατρικής"

Θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος Θάνος Κορομπύλιας

Η Εσπερίδα θα γίνει την επόμενη Παρασκευή (19/5/17)  στις 7.00 μμ στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο, διοργανώνεται από το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και τελεί υπό την Αιγίδα της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος      η Γραμματέας



Γ. Μανουσάκης      Ν. Δρακωνάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου