Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση στα γραφεία τη ΔΥΠΕ Κρήτης

Συνάδελφοι,
πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο στα γραφεία τη ΔΥΠΕ συνάντηση με θέμα την προσωρινή συστέγαση των χειρουργικών κλινικών (πλην μαιευτικής) του ΓΝΑΝ για εξοικονόμηση νοσηλευτικού προσωπικού.
Στη συνάντηση μετείχαν ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ κ. Ηγουμενίδης (που τη συγκάλεσε), ο διοικητής του Νοσοκομείου Λασιθίου κ. Μακρονικολάκης, η διευθύνουσα της νοσηλευτικής υπηρεσίας κα. Μανιάτη, οι συντονιστές διευθυντές της Χειρουργικής και της Ορθοπεδικής κλινικής του ΓΝΑΝ κ.κ. Κούνουνας και Μπέρκοβιτς, οι χειρούργοι κ.κ. Ανδρεαδάκης και Μουδατσάκης και ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ και αιρετό μέλος του ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου Γ. Μανουσάκης.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο προσωρινής συστέγασης των χειρ. κλινικών του ΓΝΑΝ ώστε να εξοικονομηθεί νοσηλευτικό προσωπικό και να μπορέσουν οι νοσηλευτές -τριες να πάρουν κάποιες άδειες μέχρι να ενισχυθεί το Νοσοκομείο με προσωπικό. Ο διοικητής της ΔΥΠΕ ανέφερε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει από το Υπουργείο Υγείας θα γίνουν το Σεπτέμβριο οι προσλήψεις  μέσω των πεντάμηνων προγραμμάτων κοινοφελούς εργασίας και στο ΓΝΑΝ προβλέπονται 43 θέσεις εκ των οποίων 19 νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης θα προχωρήσουν οι μόνιμες προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί. Μέχρι τότε είπε ότι συμφωνεί να γίνει συστέγαση των κλινικών για να εξοικονομηθεί νοσηλευτικό προσωπικό και μόλις γίνουν οι πρώτες προσλήψεις να επανέλθουν οι κλινικές όπως πρώτα, ενώ αυτό δεν θα έχει καμιά επίπτωση στις οργανικές κλίνες του Νοσοκομείου και των κλινικών

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ Γ. Μανουσάκης επισήμανε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και τραυματιοφορέων είναι επισφαλής και ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους εργαζόμενους και για τους ασθενείς. Ανέφερε ακόμη ότι το σημαντικό είναι οι μόνιμες προσλήψεις αλλά λόγω των συνεχών αναβολών υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για το χρόνο στον  οποίο θα γίνουν νέες προσλήψεις, ακόμα και τα πεντάμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Επισήμανε ότι θα πρέπει να γυρίσει το νοσηλευτικό προσωπικό που έχει μετακινηθεί από το ΓΝΑΝ σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας αλλά και της Κρήτης και να διερευνηθεί η δυνατότητα εθελοντικών μετακινήσεων προς το Νοσοκομειο. Σε περίπτωση που δεν μπορούν να  γίνουν αυτά, θα μπορούσε να γίνει η συστέγαση αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με γραπτές και συγκεκριμένες αποφάσεις (και όχι όπως έγινε στο παρελθόν με τη συστέγαση ορθοπεδικής - ουρολογικής). Επισήμανε επίσης ότι η πραγματική αιτία υποβάθμισης του Νοσοκομείου είναι η έλλειψη προσωπικού, που οδηγεί τις κλινικές σε συρρίκνωση, όπως φάνηκε και με την έναρξη λειτουργίας των νέων χειρουργείων, όπου από τις 4 μεγάλες αίθουσες χρησιμοποιείται μόνο μιάμιση. Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα του ποσού των εφημεριών που διατίθεται για το ΓΝΑΝ και δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνονται σωστά οι εφημερίες, και κάποιες κλινικές να εφημερεύουν ελάχιστες ημέρες το μήνα.

Αφού τοποθετήθηκαν όλοι οι παριστάμενοι στη συνάντηση, άλλοι θετικά για την πρόταση και άλλοι αρνητικά, επισημάνθηκε από το διοικητή της ΔΥΠΕ ότι περιμένει την επόμενη εβδομάδα οι συντ. διευθυντές να συμφωνήσουν με ποιο χωροταξικό τρόπο θα γίνει η συστέγαση και να αποσταλεί σχετική εισήγηση από τη διοίκηση του Νοσοκομείου στη ΔΥΠΕ για να να προχωρήσει η διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου