Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

3ο Μνημόνιο: Νέα μέτρα θηλιά γιά τη δημόσια υγεία!

Το μάρμαρο θα το πληρώσουν και πάλι τα φτωχά λαϊκά στρώματα

Οι καταστροφικές συνέπειες του 3ου μνημονίου δεν περιορίζοται μόνο στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων, το χτύπημα των μισθών και των εισοδημάτων, τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας.

Από τις ρυθμίσεις του φαίνεται ξεκαθαρά ότι το δημόσιο σύστημα υγείας θα βρεθεί για μια ακόμα φορά στο στόχαστρο, ενώ το βαρύ λογαριασμό θα τον πληρώσουν και πάλι τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Πέρα από την αύξηση των εισφορών στον ΕΟΠΥΥ από τους συνταξιούχους, χωρίς αυτό να αποκλείεται να επεκταθεί και στους εργαζόμενους όταν θα προχωρήσουν οι ανατροπές στο ασφαλιστικό μια σειρά μέτρα έρχονται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Συγκεκριμένα στο 3ο μνημόνιο που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση προβλέπεται:
- Κατακρήμνιση  της δημόσιας δαπάνης για την υγεία στο 1.4 δις από το 2016 μέχρι το 2018 με αποτέλεσμα την οικονομική κατάρρευση των Νοσοκομείων, των μονάδων υγείας  και του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα προβλέπεται τεχνική βοήθεια από το κουαρτέτο προκειμένου οι περικοπές στα Νοσοκομεία να εφαρμοστούν. 
- Περιορισμούς στις παροχές υγείας μέσω της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων «DRG»
- Περιορισμούς στη πρόσβαση σε ακριβές θεραπείες και φάρμακα
- Κατάργηση της διάταξης για το ξήλωμα των διοικητών των Νοσοκομείων. Διατήρηση του θεσμού των διοικητών και η επιλογή τους θα γίνει με κριτήρια που θα καθοριστούν με νέο νόμο με έναρξη εφαρμογής από το 2016 ο οποίος προφανώς θα διασφαλίζει την εφαρμογή των μνημονιακων μέτρων στην υγεία.
- Υπο αμφισβήτηση μπαίνει η υπουργική απόφαση για την κατάργηση του "εισιτηρίου" των 5 ευρώ για την προσέλευση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τα Κ
έντρα Υγείας του ΕΣΥ όλης της χώρας. Αν αυτό δεν γίνει πρέπει να βρεθούν «ισοδύναμα» που θα καλύψουν το ποσό που «απέδιδε» το 5ευρω στα Νοσοκομεία.
Ταυτόχρονα το νέο μνημόνιο προβλέπουν μέτρα για την μείωση τις τιμής των γενόσημων που στοχεύουν κυρίως στην στήριξη των μεγάλων πολυεθνικών του φαρμάκου, με σοβαρή επίπτωση στις τσέπες των πολιτών.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
- Μείωση των τιμών των off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων στο 50% των τιμών των πρωτοτύπων και μείωση των τιμών των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων στο 32,5% των τιμών των αντιστοίχων πρωτοτύπων φαρμακευτικών σκευασμάτων, χωρίς καμία εξαίρεση.
 - Αποκλειστική και χωρίς εξαιρέσεις συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας των φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Επίσης, το τρίτο μνημόνιο θα προβλέπει ότι από τον ερχόμενο Δεκέμβριο παύουν οι τιμές των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων να "κρέμονται" από τις τιμές των πρωτοτύπων φαρμακευτικών σκευασμάτων και οι τιμές τους θα καθορίζονται με βάση τον γνωστό κανόνα των τριών πιο χαμηλών τιμών στις χώρες της Ε.Ε.

Πηγή: ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου