Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" (δείτε ΕΔΩ) , υποχρεωτικές σκοπεύει να καταστήσει για όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες τις προληπτικές εξετάσεις για τέσσερις διαδεδομένες μορφές καρκίνου ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, επιφυλάσσοντας τσουχτερό penalty στους αμελείς πολίτες, οι οποίοι θα παραλείπουν να κάνουν τα επιβεβλημένα τσεκ-απ!
Αναφέρει ακόμα το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου: "Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα επιβληθεί η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων. Με τις εξετάσεις αυτές-που ξεκινούν σε συγκεκριμένη ηλικία και επαναλαμβάνονται με συγκεκριμένη συχνότητα (που θα καθοριστεί βάσει των επιστημονικών οδηγιών)-επιτυγχάνεται πρώιμη διάγνωση τεσσάρων νεοπλασματικών νοσημάτων τα οποία έχουν ήδη υψηλή συχνότητα εμφάνισης στην πατρίδα μας.
Πρόκειται για τους καρκίνους του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου για τους οποίους οι επιδημιολογικές μελέτες φανερώνουν πως επίκειται μεγάλη αύξηση εντός της προσεχούς 20ετίας, εξαιτίας του καπνίσματος και της κακής διατροφής.
Οπως εξηγεί ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον «Ε.Τ.», η πρόληψη του καρκίνου πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των πολιτών-κάτι που δεν ισχύει μέχρι σήμερα. «Σαν λαός είμαστε αμελείς σε ό,τι αφορά την υγεία μας. Το αποδεικνύει το γεγονός πως πρόσφατα υλοποιήθηκε πρόγραμμα αντικαρκινικών εξετάσεων για 60.000 ωφελούμενους στο οποίο προσήλθαν να εξεταστούν μόλις 7.000 άτομα» λέει ο κ. Κουρουμπλής."
Οπως εξηγεί ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον «Ε.Τ.», η πρόληψη του καρκίνου πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των πολιτών-κάτι που δεν ισχύει μέχρι σήμερα. «Σαν λαός είμαστε αμελείς σε ό,τι αφορά την υγεία μας. Το αποδεικνύει το γεγονός πως πρόσφατα υλοποιήθηκε πρόγραμμα αντικαρκινικών εξετάσεων για 60.000 ωφελούμενους στο οποίο προσήλθαν να εξεταστούν μόλις 7.000 άτομα» λέει ο κ. Κουρουμπλής."
Και συνεχίζει: «Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις προαναφερθείσες εξετάσεις και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν». Η ποινή για την οποία μιλά ο υπουργός είναι δυσβάσταχτη, καθώς υπάρχει σκέψη να επωμίζεται ο αμελής πολίτης το 50% του κόστους της νόσου. Σημειώνεται πως η θεραπεία του καρκίνου ανέρχεται σε... χιλιάδες ευρώ μηνιαίως και κανένας ασθενής δεν μπορεί να πληρώσει τέτοιου είδους εξωφρενικά ποσά από τη τσέπη του-ειδικά στην μνημονιακή Ελλάδα.
Τα παραπάνω μας προξενούν μεγάλη εντύπωση για τη σκοπιμότητα τους, αφού οι δηλώσεις του Υπουργού έγιναν αμέσως μετά τις επαφές του Υπουργείου Υγείας με την τερατρόϊκα, που ως γνωστόν κατά πάγια τακτική ζητά σταδιακή μετακύλιση του κόστους νοσηλείας στους ασφαλισμένους, οι οποίοι βέβαια έχουν ήδη πληρώσει εισφορές υγείας. Ουσιαστικά, αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο που προτείνει ο Υπουργός Υγείας, θα έχουμε την επιβολή ενός νέου χαρατσιού στους πολίτες για τη δημόσια περίθαλψη, ενός χαρατσιού που θα κληθούν να πληρώνουν οι καρκινοπαθείς, τη στιγμή μάλιστα που θα δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.
Η πρόταση μοιάζει να είναι βγαλμένη από το ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης των Ηνωμένων Πολιτειών όπου οι ασφαλιστικές εταιρίες βάζουν αντίστοιχους όρους στα ασφαλιστικά συμβόλαια για να αποφεύγουν την πλήρη κάλυψη των νοσηλείων των ασφαλισμένων.
Και προφανώς η πρόταση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με το προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος που προεκλογικά εξήγγειλε κατάργηση των χαρατσιών από την υγεία, ενώ η πρόταση αυτή κινείται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση.
Ακόμη, εντύπωση προκαλεί το αν ο Υπουργός Υγείας εκτιμά πως το δημόσιο σύστημα υγείας είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο όγκο προληπτικών εξετάσεων, ή αν οι πολίτες είναι σε θέση να πληρώσουν σε ιδιιωτικά διαγνωστικά κέντρα αυτές τις εξετάσεις.
Η πρόληψη είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εισπρακτικά ή τιμωρητικά κριτήρια, ούτε μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασμαστικά μόνο ως διαγνωστικές εξετάσεις. Χρειάζονται ενημερωτικές καμπάνιες, ανάπτυξη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δημιουργία ενός δημόσιου δωρεάν συστήματος που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες επισκέψεις στους ιατρούς και στη δυνατότητα προληπτικών εξετάσεων για όλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου