Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Ποιος διοικεί τα Νοσοκομεία;

Την Παρασκευή 7/8/15 με αφορμή δηλώσεις του Διοικητή του ΓΝ Ρεθύμνου κ. Ν. Ξυπολυτά στα ΜΜΕ, η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η λειτουργία κάθε νοσοκομείου θα έπρεπε να στηρίζεται κυρίως από τον Διοικητή του.
Όχι να σαμποτάρεται από αυτόν, όπως στην περίπτωση του κ. Ξυπολυτά στο ΓΝ Ρεθύμνου.
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες υγείας δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικών της σημερινής Κυβέρνησης.
Το Υπουργείο Υγείας σήμερα και η νέα Διοίκηση της 7η ΥΠΕ Κρήτης καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την υποστήριξη και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε κάθε νομό.
Ιδιαίτερα δε, για το ΓΝ Ρεθύμνου.
Αποτελεί ασέβεια η προσπάθεια μικροπολιτικής προπαγάνδας από την ίδια τη Διοίκηση, η οποία αν δεν μπορεί να ασκήσει το έργο της οφείλει άμεσα να παραιτηθεί».

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου απαντώντας στην παραπάνω δήλωση χαρακτήρισε τη διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης "συκοφάντες" και δήλωσε ότι δεν παραιτείται (δείτε το σχετικό video πατώντας ΕΔΩ).

Και το ερώτημα βέβαια που δημιουργείται από τα παραπάνω είναι ότι αφού υπάρχει τόση μεγάλη διάσταση απόψεων και αντιπαράθεση ανάμεσα στην τοπική πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και σε έναν διοικητή Νοσοκομείου, γιατί ο Υπουργός δεν κάνει χρήση της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης και δεν προχωρά σε αντικατάσταση του συγκεκριμένου διοικητή; Τί φοβάται η κυβέρνηση και δεν προχωρά στις τόσο διαφημισμένες αντικαταστάσεις των διοικήσεων των Νοσοκομείων; Αληθεύει ότι έχει μπει θέμα από την τερατρόικα, με αποτέλεσμα να έχουμε τέτοια "σουρεαλιστικά" φαινόμενα σαν αυτά που συμβαίνουν με τις σχέσεις της κυβέρνησης με το διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου;

Την ίδια στιγμή υπάρχουν αρκετά Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα που δεν έχουν διοικήσεις, γιατί έχει υπάρξει αποδοχή παραιτήσεων των απερχόμενων διοικητών, με αποτέλεσμα τα Νοσοκομεία αυτά να είναι ακέφαλα εδώ και πολύ καιρό, ενώ σε κάποια δεν υπάρχουν ούτε διοικητικά συμβούλια.

Τί περιμένει η κυβέρνηση και δεν προχωρά σε τοποθέτηση διοικητών έστω στα ακέφαλα Νοσοκομεία; Μήπως υπάρχει θέμα πολιτικών συσχετισμών και αναμονή πιθανών εξελίξεων; Τα Νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς τί φταίνε όμως να βιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την ακυβερνησία στα Νοσοκομεία που έχουν μείνει χωρίς διοικήσεις;

Χρειάζεται η στοιχειώδης υπευθυνότητα και σοβαρότητα για να αντιληφθούν οι κυβερνώντες από την Αριστοτέλους ότι το θέμα της τοποθέτησης διοικήσεων στα Νοσοκομεία δεν μπορεί να σέρνεται επ΄άπειρον.

Και βέβαια, υποτίθεται ότι περιμένουμε να δούμε την πρόταση του Υπουργείου για ένα νέο μοντέλο διοίκησης των Νοσοκομείων χωρίς διοικητές - μάνατζερ και με ενισχυμένο ρόλο των εργαζομένων και των Κοινωνικών φορέων...

Aναδημοσίευση από τη σελίδα ygeionomikoi.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου