Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λασιθίου για προβλήματα λειτουργίας Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟ.Δ.Ε ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Άγιος Νικόλαος 15-8-2012


ΠΡΟΣ: M.M.E. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Προβλήματα λειτουργίας Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Φτάνει πιά με τα μισόλογα, τις ισορροπίες, τις σκοπιμότητες και τα ανεφάρμοστα μεγαλόπνοα σχέδια που παρατείνουν και επιβαρύνουν μια ήδη βαριά άρρωστη Νοσοκομειακή κατάσταση στο Νομό Λασιθίου.

Χθές λίγο πριν τα μεσάνυχτα, 14 προς 15 Αυγούστου, διακομίσθηκε 12 χρονο κορίτσι, που έκανε διακοπές στο Λασίθι, στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με σπασμένο πόδι. Λόγω μη υπάρχοντος Αναισθησιολόγου, το περιστατικό προωθήθηκε με ασθενοφόρο στο Ηράκλειο για να χειρουργηθεί, παρά το ότι στο τοπικό Νοσοκομείο υπήρχε η δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης από Χειρουργούς.

Το ανωτέρω περιστατικό δείχνει περίτρανα την κατάπτωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο Κεντρικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, και τις συνέπειες της, τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του Νομού Λασιθίου, ντόπιους και ξένους.

Είναι άραγε ο Άγιος Νικόλαος και το Λασίθι γενικότερα ασφαλής Τουριστικός προορισμός; Ποιός θα αγνοήσει ή θα δικαιολογήσει τη χθεσινή πραγματικότητα;

Είναι τραγικό να υπάρχουν άριστοι Ιατροί για την αντιμετώπιση ενός περιστατικού, και να γίνεται διακομιδή στο Ηράκλειο λόγω μη ύπαρξης εφημερεύοντος Ιατρού αναγκαίας συμπράττουσας ειδικότητας.
Είναι τραγικό και ταυτόχρονα αδιανόητο να υπάρχει το αναγκαίο Ιατρικό Προσωπικό σε επίπεδο Νομού, και να μην μπορεί κανένα από τα 4 Νοσοκομεία του Νομού να προσφέρει επαρκή αντιμετώπιση καθημερινών περιστατικών, όπως χθες.

Επειδή η αέναη συζήτηση όλων μας (Αρχών, Συλλόγων, Οργάνων, Παραγόντων και Πολιτών) για … διατήρηση και… επαύξηση των παροχών υγείας στο Νομό Λασιθίου, εν μέσω της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης, έχει καταντήσει βαρετή έως και ανόητη, καθόσον κάποιοι επιδειχτικά την αγνοούν, απευθυνόμαστε τόσον στην εποπτεύουσα Αρχή Υγείας Κρήτης (και δι αυτής στο Υπουργείο Υγείας), όσο και στον Εισαγγελέα Λασιθίου, τους οποίους παρακαλούμε να επιληφθούν άμεσα, ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό. Επιτέλους πάρετε θέση.

Υπάρχει άραγε πεδίο συνεννόησης μεταξύ των αρμόδιων Φορέων του Νομού, πέραν των τοπικιστικών αγκυλώσεων, για συνολική υλοποιήσιμη πρόταση των θεμάτων Υγείας του Νομού, μέσα στην τραγική σημερινή οικονομική πραγματικότητα; Η ασυνεννοησία μας θα φέρει σίγουρα κάποια σκληρότερη λύση.

Υπάρχει περίπτωση να εισακουστούν διαχρονικές προτάσεις και θέσεις του αρμοδιότερου Οργάνου στο Νομό μας, που είναι ο Ιατρικός Σύλλογος;

Άραγε θα λειτουργήσουμε ποτέ σοβαρά; Το μέλλον της υγείας στο Λασίθι δεν είναι αβέβαιο. Θα είναι σίγουρα και σύντομα εφιαλτικό. Ας γίνουμε ρεαλιστές.
Ας προλάβουμε. Είναι καιρός πια για πραγματική και όχι μόνο λεκτική συστράτευση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1.- Υπουργείο Υγείας.
Υπουργό κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.
2.- Δ.Υ.Π.Ε. Κρήτης
Ηράκλειο Κρήτης.
3.- Διοικητή Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου
κ. Αλέξανδρο Μαυρικάκη.
4.- κ.Κωστή Νικολαράκη,
Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου.
5.- Γιώργο Μανουσάκη,
Πρόεδρο Συλλόγου Εργαζομένων Νοσ. Αγ. Νικολάου.
6.- κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, Βουλευτή Λασιθίου.
7.- κ. Κωστή Δερμιτζάκη, Βουλευτή Λασιθίου.
8.- κ. Νικόλαο Καστρινάκη
Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου.
9.- κ. Δημήτρη Κουνενάκη
Δήμαρχο Αγίου Νικολάου.
10.- κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λασιθίου
11.-Νομαρχιακές Επιτροπές Κομμάτων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Μιχάλης Σταυρακάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου