Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Το ενιαίο μισθολόγιο και τα ψέμματα του Βενιζέλου

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2011 σε συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι το eνιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα εμφαρμοστεί από το Νοέμβριο του 2011 και δεν θα θίξει το 80% των δημοσίων υπαλλήλων. Ορίστε τί ακριβώς είπε, όπως δημοσειύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών:
"Άρα, λοιπόν, η εκτίμηση μας είναι ότι το νέο μισθολόγιο, το οποίο δεν θα θίξει καθόλου το 80% των δημοσίων υπαλλήλων -μπορεί και ένα 10% να ευνοηθεί ελαφρώς με μια αύξηση της τάξεως του 7%- θίγει κάποιους λόγω της προσωπικής διαφοράς. "
Οι δηλώσεις αυτές του κ. Βενιζέλου αναπαρήχθησαν από όλα τα μέσα ενημέρωσης και διαμορφώθηκε στην ελληνική κοινωνία ότι το ενιαίο μισθολόγιο του Βενιζέλου αίρει τις εξόφθαλμες μισθολογικές αδικίες και δεν επιρρεάζει τους περισσότερους δημόσιους υπάλληλους.
Οι ρυθμίσεις για το ενιαίο μισθολόγιο περιλήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο από τη Βουλή και έγινε ο νόμος 4024/11.
Ο Φεβρουάριος του 2012 είναι ο πρώτος μήνας που θα πληρωθούν οι περισσότεροι υπάλληλοι του δημοσίου σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο, χωρίς μάλιστα ακόμα να γίνουν οι αναδρομικές περικοπές της εφαρμογής του από 1/1/2011, αφού δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική εγκύκλιος και οι αναδρομικές περικοπές πιθανόν να ξεκινήσουν από το Μάρτιο.

Σιγά - σιγά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι διαπιστώνουμε πόσο μεγάλα ψέματα είπε ο υπουργός Οικονομικών για το ενιαίο μισθολόγιο, αφού στην πράξη θίγεται μισθολογικά βάναυσα το 99% των δημοσίων υπαλλήλων και μέσω του ενιαίου μισθολογίου οδηγείται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Η μέση μείωση σε καθαρές αποδοχές ξεπερνά τα 350 ευρώ για υπάλληλους που είχαν καθαρό μισθό από 900- 1400 ευρώ, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011. Ουσιαστικά μέσω του ενιαίου μισθολογίου οι δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν αυτόματα το 30-35% του ήδη κουτσουρεμένου μισθού τους.

Για παράδειγμα ένας απόφοιτος ΤΕΙ νοσηλευτής με πενταετή προϋπηρεσία που ελάμβανε 1.160 ευρώ καθαρά μέχρι τον Αύγουστο του 2011, με το ενιαίο μισθολόγιο το Φεβρουάριο του 2012 θα λάβει 804 ευρώ καθαρά, δηλαδή θα έχει απώλεια 354 ευρώ, που ισούται με το 30% των μηνιαίων αποδοχών του. Αντίστοιχες, μεγαλύτερες ή μικρότερες, είναι οι μειώσεις σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού και σε όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποδοχές θα μειωθούν ακόμα περισσότερο, αφού ακόμη δεν έχει γίνει η παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς του 2011 και του 2012 από το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων η οποία θα ξεκινήσει το Μάρτιο και θα γίνει αναδρομικά από 1/1/2012. Επίσης θα γίνει αναδρομική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από 1/11/2011, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες μεγάλες αναδρομικές περικοπές.
Μαζί με τις περικοπές των προηγούμενων δύο ετών και τις απώλειες δώρων και επιδομάτων αδείας, οι περισσότρεοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει πλέον περισσότερο από το 50 % του ετήσιου εισοδήματος τους, δηλαδή το μισό!

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και τους δημόσιους υπάλληλους με τα ψέμματα που είπε για το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο αποτελεί μια οικονομική λαιμητόμο για τους υπάλληλους, αλλά και για την ελληνική κοινωνία, αφού αυτή η τεράστια μείωση των εισοδημάτων των δημ. υπαλλήλων είχε ήδη και θα έχει ακόμα περισσότερο αρνητικό αντίκτυπο σε όλη την αγορά και την ελληνική οικονομία.

Όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που αποδεικνύεται ξεκάθαρα πώς η πολιτική του μνημονίου όχι μόνο δεν βγάζει τη χώρα από το δημοσιονομικό αδιέξοδο και δεν απομακρύνει το κίνδυνο χρεωκοπίας, αλλά την οδηγεί με βεβαιότητα προς τα εκεί, αφού το δημόσιο έλλειμμα του 2011 αντί να μειωθεί, αυξήθηκε! Όμως οι κυβερνήτες - εκπρόσωποι του κεφαλαίου και των εταιριών- δεν πτοούνται και επιχειρούν να επεκτείνουν τη δραματική μείωση των μισθών και στον ήδη πληγέντα ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 20%, οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη και η ελληνική κοινωνία οδηγείται στη διάλυση.

Ο λόγος πρέπει να πάψει να είναι πλέον στους πολιτικούς των κομμάτων που υποστηρίζουν αυτή την αδιέξοδη πολιτική, αλλά πρέπει να τον λάβουμε εμείς οι πολίτες, να δείξουμε ότι δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία, την εξαπάτηση και τις συνεχείς απειλές. Να ξεσηκωθούμε, να ανατρέψουμε αυτή την κυβέρνηση και δείξουμε στην πράξη ότι δεν είμαστε ούτε σάκος του μποξ, ούτε πειραματόζωα στα οποία μπορούν να εφαρμόζουν όποια πολιτική συμφέρει το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Μπορούμε να τους ανατρέψουμε, αρκεί να το πιστέψουμε.

Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής
Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου