Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕΔΗΝ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012
Συνάδελφοι,
Ευχές για υγεία προσωπική και οικογενειακή. Καλή χρονιά με αισιοδοξία για αντιμετώπιση των δύσκολων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Προγραμματίστηκε για τις 7.8.9 Φεβρουαρίου το 13ο ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ και είναι σε εξέλιξη πολλές εκλογικές διαδικασίες στα Πρωτοβάθμια Σωματεία που είναι ανασταλτικές στον προγραμματισμό αγωνιστικών δράσεων.
Το δίμηνο που κύλισε με την τρικομματική κυβέρνηση δεν έχει σχέση σε αγωνιστικές παρεμβάσεις με το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Υπήρξε ανάσχεση των αγώνων και μικρή συμμετοχή. Ήταν «άσος στο μανίκι» του συστήματος για την συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής και απορρόφησης των κραδασμών. Πέτυχε το στόχο του.
Οι κινητοποιήσεις 1 Δεκέμβρη της ΑΔΕΔΥ και 15 Δεκέμβρη της ΠΟΕΔΗΝ είχαν μικρότερη συμμετοχή, παρά την ικανοποιητική ανταπόκριση των υγειονομικών στην ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την 1 Δεκέμβρη που συγκροτήσαμε το μεγαλύτερο και μαζικότερο μπλοκ. Η συμμετοχή δεν ήταν αντιπροσωπευτική των δικαιωμάτων μας που τίθονται σε αμφισβήτηση. Φαίνεται ότι η τρομοκρατία για χρεωκοπία και επιστροφή στη δραχμή, είχε αποτέλεσμα αφού έσπειρε πανικό στους πολίτες και τους εργαζόμενους.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα οφείλει να αγωνιστεί για ανάκτηση των κατακτήσεων και βελτίωση των Μισθών και των Συντάξεων. Τέρμα πια οι θυσίες, το αίμα και το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου.
ΥΓΕΙΑ
Η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Υγείας κο Τιμοσίδη και Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Σαχινίδη 29/12/2011. Τέθηκαν τα ζητήματα της χορήγησης του Ανθυγιεινού Επιδόματος, του Κινήτρου Επίτευξης Στόχου της υποχρηματοδότησης των Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, της ένταξης στα ΒΑΕ, το πετσόκομμα του κονδυλίου των πρόσθετων αμοιβών.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας είναι ενοποιημένος σε επτά ενότητες και η επιμέρους κατανομή σε κωδικούς γίνεται από το Υπουργείο Υγείας. Είναι θέμα του Υπουργού Υγείας να καθορίσει τις προτεραιότητες και να εντάξει στους κωδικούς χρήματα για να ικανοποιήσει τα παραπάνω αιτήματα που θέσαμε.
Μεταξύ των αιτημάτων μας είναι:

• Η αύξηση της χρηματοδότησης των υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα αγοράς ακόμη και αναλώσιμων υλικών, με παράλληλη όμως πάταξη της διαφθοράς και τις παραοικονομίας.
• Η χορήγηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος των 150€
σε όλους τους υγειονομικούς αφού κατ’ ουσία αντικατέστησε το Νοσοκομειακό Επίδομα.
• Η χορήγηση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχου ως τακτικού επιδόματος χωρίς περικοπές σε οποιαδήποτε άδεια και χωρίς αξιολόγηση αφού δεν υπάρχουν συγκριτικοί, αντικειμενικοί, ποιοτικοί δείκτες μέτρησης της παραγωγικότητας.
• Η αύξηση του κονδυλίου των πρόσθετων αμοιβών στο ύψος του αρχικού περυσινού (152 εκ. ευρώ).
Η μείωση του περυσινού κονδυλίου στα 122 εκ. ευρώ αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους έως και τέσσερις μήνες το έτος 2011. Η αρχική έγκριση των 85 εκ. ευρώ στο Προϋπολογισμό του έτους 2012 αρκεί για ένα εξάμηνο. Οι παρεμβάσεις μας αύξησαν το κονδύλι σε 115 εκ. ευρώ αλλά πάλι είναι ανεπαρκέστατο να καλύψει τις ανάγκες.
• Προσδιορισμός των θεσμικών και οικονομικών ωφελειών της ένταξης στα ΒΑΕ. Η ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ δικαιώνει τις παρεμβάσεις της ΠΟΕΔΗΝ που σε πορεία ετών με την τάση αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι ευεργετικό να εξέρχονται πέντε χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη.
Πράγματι 23/12/2011 δόθηκε στη δημοσιότητα ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας με κατανομή των κονδυλίων στους κωδικούς.
Προβλέπονται 115 εκατ. ευρώ για πρόσθετες αμοιβές που δεν επαρκούν και για το Ανθυγιεινό επίδομα δεν προβλέπεται κονδύλι. Είναι ζήτημα απεργιακών κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων η επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
Τα στοιχεία του Προϋπολογισμού των Νοσοκομείων σχετικά με τις δαπάνες που συνεχίζουν ανεξέλεγκτες εξαιτίας της διαφθοράς και της σπατάλης δόθηκαν μαγειρεμένα και η ΤΡΟΙΚΑ προτίθεται να ελέγξει ενδελεχώς κωδικό προς κωδικό τις δαπάνες.
Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΕΤΥΧΕ για τους πολίτες πέτυχε όμως για τους εμπνευστές που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας μειώνουν το εργατικό κόστος, οδηγούν στην ανεργία χιλιάδες πολίτες, συνθλίβουν τις μικρές επιχειρήσεις συγκεντρώνοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στις πολυεθνικές, καταντούν το μισθό προνοιακό επίδομα. Η μεσαία τάξη συνθλίβεται, η ύφεση βαθαίνει. Ο Νόμος 4024/2011 οδήγησε πολλούς υγειονομικούς στην υποχρεωτική συνταξιοδότηση λόγω ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ. Οι υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας αντιμετωπίζουν ζωτικά προβλήματα λειτουργίας με καταστρατήγηση της Εργατικής Νομοθεσίας στα ωράρια προσωπικού. Γι’ αυτό καταθέσαμε Μηνυτήρια Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατά παντός υπευθύνου.
Το 13ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ, ΜΑΖΙΚΑ – ΔΥΝΑΜΙΚΑ – ΕΝΩΤΙΚΑ θα δημιουργήσει συνθήκες ανατροπής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                                          ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου