Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΝΙΛ στον Αγ. Νικόλαο. Συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ Ξανθός Ανδρέας και Δημητρακόπουλος Στέλιος που παρουσίασαν τις αποφάσεις του τελευταίου ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.

Η γενική συνέλευση κατέληξε ομόφωνα στην παρακάτω απόφαση:

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βιώνουν κάθε χρόνο και εντονότερα τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής του Μνημονίου στο βιοτικό τους επίπεδο, λόγω της βαθιάς ύφεσης στην οποία έχει βυθιστεί η Ελληνική οικονομία.

Ζούμε μια νέα Κατοχή, όπου διεθνείς Τοκογλύφοι επιβάλουν μέσω Τρόικας την ασκούμενη πολιτική στην Ελλάδα σε όλες της τις λεπτομέρειες, με μοναδικό σκοπό την διαφύλαξη των κερδών τους, ενώ οι μαριονέτες που απαρτίζουν την κυβέρνηση ψηφίζουν τα Μνημόνια και τα Μεσοπρόθεσμα χωρίς καν να τα διαβάζουν.

Η φτώχεια και η ανέχεια πλήττει ολοένα και μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού και λαμβάνει πλέον τον χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης με 1.000.000 ανέργους, με 20.000 αστέγους, με περιπτώσεις ασιτίας παιδιών, με ουρές ανθρώπων που στριμώχνονται για ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια των Δήμων και της Εκκλησίας.

Μέσα σ’ αυτό το γενικότερο εφιαλτικό πλαίσιο, οι δαπάνες του κρατικού Προϋπολογισμού για την υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση μειώνονται δραστικά, αφού προτεραιότητα αποτελεί η αποπληρωμή των δανείων και μόνο.


Το ετήσιο εισόδημα των ιατρών του ΕΣΥ έχει ήδη μειωθεί κατά 35%, ενώ τα εισοδήματα των υπόλοιπων εργαζομένων στα νοσοκομεία, μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, έχουν κατέλθει σε επίπεδα που καθιστούν προβληματική την διαβίωση. Τα κονδύλια για εφημερίες ιατρών ήδη περικοπεί δραστικά, με αποτέλεσμα πολλά τμήματα να μην καλύπτονται από εφημερεύοντες ιατρούς αρκετές ημέρες τον μήνα, ενώ το 2012 θα περικοπούν επιπλέον κατά 30.000.000, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού έχουν ανασταλεί. Οι κενές οργανικές θέσεις είτε παραμένουν κενές στις περισσότερες των περιπτώσεων, είτε καλύπτονται για περιορισμένο χρονικό διάστημα από επικουρικούς ιατρούς ή με μετακινήσεις από άλλα, κοντινά ή απομακρυσμένα νοσοκομεία.

Η ποιότητα του υγειονομικού υλικού συχνά μας προβληματίζει, παρόλο που διαθέτουν τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος φορέας που να μπορεί να τα ελέγξει όταν διαπιστώνεται κάποιο πρόβλημα.

Γίνεται προσπάθεια για αντικατάσταση των πρωτότυπων φαρμάκων των οποίων έχει λήξει η πατέντα με αντίγραφα, με στόχο τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ παραβλέπεται το γεγονός ότι η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης έχει προέλθει από την αντικατάσταση των παλαιών, φθηνών και δοκιμασμένων φαρμάκων με ισοδύναμα νεότερα, αλλά εξαιρετικά ακριβότερα και με άγνωστο το πλήρες φάσμα των παρενεργειών τους.


Η δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη που καλύπτει τον κάθε πολίτη, σύντομα θα αποτελεί απλώς μια καλή ανάμνηση, αφού το μόνο που μετρά στους υπολογισμούς της Τρόικας είναι το υψηλό της κόστος. Έτσι ήδη τίθενται επιχειρηματικά κριτήρια στην λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, γεγονός που σίγουρα θα οδηγήσει στο κλείσιμο όσων αποδειχθούν ασύμφορα οικονομικά, ενώ για όσα παρουσιάζουν κέρδη υπάρχουν σκέψεις να ιδιωτικοποιηθούν, είτε ολόκληρα είτε τμήματά τους, κατά τα πρότυπα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Εκεί το ΔΝΤ επέβαλε το κλείσιμο δεκάδων νοσοκομείων και την απόλυση εκατοντάδων ιατρών και χιλιάδων νοσηλευτών. Οι προτάσεις της επιτροπής των ¨σοφών¨ που όρισε ο κος Λοβέρδος μετά από απαίτηση της Τρόικας για τον προγραμματισμό των αλλαγών στον χάρτη της υγειονομικής περίθαλψης κινούνται προς την παραπάνω κατεύθυνση.

Εκτός από την Νοσοκομειακή περίθαλψη, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη, μετά την ενοποίηση των κλάδων υγείας των 4 μεγαλύτερων ασφαλιστικών οργανισμών (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) στον ΕΟΠΥΥ. Η άρνηση των ιδιωτών ιατρών να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ οδηγεί σε απόγνωση το 95% των ασφαλισμένων που καλύπτονται τώρα από τον παραπάνω οργανισμό και τους αναγκάζει είτε να πληρώνουν από την τσέπη τους για πρωτοβάθμια περίθαλψη, είτε να στραφούν στα τακτικά ιατρεία των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, τα οποία όμως αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον αυξημένο αριθμό των προσερχόμενων σε αυτά.

Ο αριθμός των ανασφάλιστων και συγχρόνως οικονομικά αδυνάτων πολιτών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Ασθενείς διακόπτουν τις αγωγές που λάμβαναν για πρόληψη ή θεραπεία νοσημάτων, λόγω οικονομικής αδυναμίας για την αγορά φαρμάκων. Τα νοσοκομεία υψώνουν φράκτη στην προσέλευση των παραπάνω πολιτών σε αυτά με την επιβολή 5ευρου για εξέταση στα τακτικά ιατρεία, με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους νοσηλείας μετά την θέσπιση των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων και με την δραστική μείωση του ποσού από τον προϋπολογισμό που διατίθεται για την νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων και οικονομικά αδυνάτων.

Απέναντι στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που σαρώνει την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών, την ασφαλιστική τους κάλυψη και τις προνοιακές δομές, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντίστασης είναι η κοινή δράση όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

  • Συμμετέχουμε στο Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων του Ν. Λασιθίου.
  • Θα αντισταθούμε σθεναρά στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περίθαλψης και της υποβάθμισης ή του κλεισίματος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όπου εργαζόμαστε.
  • Λαμβάνουμε πρωτοβουλία ενημέρωσης των προσερχόμενων στα νοσοκομεία για το πότε οφείλουν και πότε όχι να πληρώνουν το 5ευρο.
  • Δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί η ζωή κανενός πολίτη σε κίνδυνο αν είναι ανασφάλιστος και απαιτηθεί η νοσηλεία του.
  • Αρνούμαστε να νοσηλεύσουμε ασθενείς στον διάδρομο αν υπάρχουν κενά κρεβάτια που έχουν διατεθεί σε ασφαλιστικές εταιρίες.
  • Συμμετέχουμε ενεργά σε όλες της μορφές Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αναπτύσσονται και στηρίζουμε με την εθελοντική μας εργασία το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο που θα λειτουργήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στον Αγ. Νικόλαο.


Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου