Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ: Στα βαρέα το νοσηλευτικό προσωπικό


Στα βαρέα το νοσηλευτικό προσωπικό

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα η επικαιροποιημένη λίστα, που θα περιλαμβάνει το 80% των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Αναμένεται να βρεθούν εκτός περίπου 120.000 εργαζόμενοι, σύμφωνα και με το Μνημόνιο. Είσοδο διεκδικούν 50.000 άτομα

Το πράσινο φως για την ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα ανάψει το υπουργείο Εργασίας. Κερδισμένοι θα βγουν 35.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα υπαχθούν στο ειδικό αυτό καθεστώς και θα δουν το όριο συνταξιοδότησης να μειώνεται κατά μία πενταετία.
Η ώρα της κρίσης έφτασε για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα η επικαιροποιημένη λίστα. Ο νέος κατάλογος θα περιλαμβάνει το 80% των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι διεργασίες για την υπαγωγή νέων ειδικοτήτων στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς.
Μία σειρά εκκρεμών θεμάτων αναμένεται να οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα στις συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος τουριστικών επαγγελμάτων). Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία είχε παραδώσει τον Ιούλιο στον υπουργό πόρισμα για τα επαγγέλματα που πρέπει να αποχαρακτηριστούν.
Από τη νέα λίστα θα εξαιρεθούν 120.000 άτομα, προκειμένου ο αριθμός όσων υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά να μην ξεπερνά το 10% του εργατικού δυναμικού (ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και στο Μνημόνιο). Στον αντίποδα περίπου 50.000 άτομα διεκδικούν την ένταξή τους στα βαρέα, καθώς ο σχετικός κατάλογος δεν έχει ανανεωθεί για περισσότερα από είκοσι χρόνια.


Οσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα υπαχθούν στο ειδικό αυτό καθεστώς θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν ως βαρέα τα έτη που έχουν ήδη διανύσει. Συγκεκριμένα αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας που θα δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να επωφεληθούν από το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς, που ισχύει στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Συγκεκριμένα σε όσα επαγγέλματα υπαχθούν στη νέα λίστα το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θα πέσει από το 65ο στο 60ό έτος της ηλικίας.
Ενιαίοι κανόνες
Στόχος των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να αρθούν οι αδικίες. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθιερωθεί ανάλογο καθεστώς και για ορισμένες ειδικότητες ασφαλισμένων του ΟΓΑ, που μέχρι σήμερα δεν προβλέπονταν (π.χ. αγρεργάτες).
Σε όσα επαγγέλματα "αποχαρακτηριστούν" έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία, με την? έξοδο να γίνεται πλέον στο 65ο έτος.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μείωση των μισθών από 50 έως 200 ευρώ (καθώς θα χάσουν το ειδικό επίδομα) και σε δεύτερη φάση με την περικοπή των συντάξεών τους έως 12%.
Σημειώνεται πως για την υπαγωγή ενός επαγγέλματος στα βαρέα λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες.
Τα βασικότερα κριτήρια είναι οι συνθήκες εργασίας (π.χ. εργασία σε ύψος, σε περιορισμένο χώρο, σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες) αλλά και το ωράριο (π.χ. εργασία σε βάρδιες, νυχτερινό ωράριο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου