Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ βουλευτών του ΚΚΕ στη βουλή για την ασυνέχεια συμβάσεων των εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος «4000 στην Υγεία» μέσω ΟΑΕΔ

 


Προς τους Υπουργούς Υγείας και  Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Για την ασυνέχεια συμβάσεων των εργαζομένων  του Ειδικού Προγράμματος «4000 στην Υγεία» μέσω ΟΑΕΔ. 

Με την με αριθμό πρωτ. οικ. 55932/1016 (ΦΕΚ Β 3888/2.12.2016) ΚΥΑ θεσπίστηκε το Ειδικό προγράμματος απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της Υγείας, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 64 του Ν. 4430/2016. Οι εργαζόμενοι αυτοί, από το 2016 μέχρι και σήμερα, παρέχουν τις υπηρεσίες τους με ζήλο και αυταπάρνηση ακόμα και μέσα στην πανδημία. Βρίσκονται όλα αυτά τα χρόνια στη συνεχή ομηρία της ανανέωσης των 12μηνων συμβάσεων, με λιγότερα δικαιώματα από τους μόνιμους εργαζόμενους, βιώνοντας όμως εξίσου την εντατικοποίηση, τις μετακινήσεις, την κακοπληρωμένη εργασία που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. 

Για παράδειγμα, ο μισθός τους παραμένει καθηλωμένος από το 2016, καθώς δεν έχουν δικαίωμα να ανέβουν μισθολογικό κλιμάκιο μετά τη μισθολογική ωρίμανση, να λάβουν τα επιδόματα παιδιών, μεταπτυχιακών τίτλων, το επίδομα τέκνων, το επίδομα παραμεθορίων και απομακρυσμένων περιοχών και δεν τους αναγνωρίζονται μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών. Συνάμα, για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δεν τους αποδόθηκαν αυτά που δικαιούνται ανά ειδικότητα βάσει του ΦΕΚ 2611/Β/2023 του νέου ανθυγιεινού επιδόματος.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε αρχική διάρκεια 12 μήνες ενώ με διαδοχικές παρατάσεις, λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Η τελευταία παράταση του προγράμματος αποφασίστηκε με την με αριθμό 10608/12.02.2024 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 1041). Η συγκεκριμένη παράταση δημοσιεύτηκε και ίσχυσε από 12.02.2024, δηλαδή σε χρόνο που είχαν ήδη αρχίσει να λήγουν οι συμβάσεις των ωφελούμενων. Με την τελευταία αυτή παράταση δόθηκε από τη Δ.ΥΠ.Α. η οδηγία στα Γραφεία Προσωπικού των Νοσοκομείων ότι για όσους εργαζόμενους έληξε η σύμβασή τους η παράταση δεν έχει αναδρομική ισχύ (για παράδειγμα στο νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου έληξαν στις 6 και 7 Φεβρουαρίου οι συμβάσεις 6 εργαζόμενων και το ίδιο διάστημα 14 εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ). Ως αποτέλεσμα εντός του ίδιου προγράμματος  διαμορφώνονται 2 κατηγορίες εργαζομένων, με διαφορετικές συμβάσεις μεταξύ τους όσο αφορά τη συνέχεια τους.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

- Να ανακληθεί η ερμηνευτική οδηγία του ΔΥΠΑ, ώστε να οριστεί ότι η απασχόληση των ωφελούμενων του προγράμματος ΔΥΠΑ 4000 στο ΕΣΥ παρατείνεται από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης για ένα έτος.

- Την άμεση αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών σε βάρος τους και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.

-Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι που προσφέρουν  τις υπηρεσίες τους στις δημόσιες μονάδες υγείας.                                                                                     

                                                  Οι Βουλευτές

                               Συντυχάκης Μανώλης

Κατσώτης Χρήστος

Λαμπρούλης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου