Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Η κατάσταση στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας της Κρήτης έχει φτάσει σε οριακό σημείο

 


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Κ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ 

Με αφορμή την επικείμενη σύσκεψη της 7ης Υγειονομικής περιφέρειας για την κατάσταση που έχουν περιέλθει νοσοκομεία κέντρα υγείας του νησιού Τα σωματεία εργαζόμενων ,οι ενώσεις γιατρών δηλώνουν τα εξής και ζητούν:

  Η κατάσταση στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι χιλιάδες, οι αναμονές για ραντεβού στα τακτικά ιατρεία και οι λίστες για προγραμματισμένα χειρουργεία είναι τεράστιες.

Οι μετακινήσεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) στα νοσοκομεία ή από τμήμα σε τμήμα δεν λύνουν κανένα απολύτως πρόβλημα, απεναντίας δημιουργούν νέα προβλήματα, γι’ αυτό και δεν μπορεί μια τέτοια κατάσταση να παγιωθεί.

Οι συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες/εφημερίες και με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και άδειες, οδηγούν σε ένα τεράστιο κύμα παραιτήσεων υγειονομικών.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί δεν θα επιτρέψουμε το “πάμε και όπου βγει’’ και στα ζητήματα της υγείας

Τα σωματεία μας διεκδικούν ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, αναπτυγμένο σε όλα τα επίπεδα, που να καλύπτει καθολικά τις σύγχρονες ανάγκες. ,με πλήρη στελέχωση όλων των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό όλων των  απαραίτητων ειδικοτήτων, μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, νέους σύγχρονους οργανισμούς.  Απαιτούμε να μην κλείσει καμία δημόσια δομή υγείας στο νησί αλλά να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν και νέες όπου χρειάζεται, χωρίς πληρωμές άμεσες η έμμεσες από τους ασθενείς, με εκδίωξη των εργολάβων.

Τα σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, οι ενώσεις γιατρών ΕΣΥ και τα μέλη ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ ζητάμε άμεσα να πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των φορέων της Κρήτης που εμπλέκονται στα θέματα της υγείας, προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρότατα προβλήματα και να διεκδικηθούν λύσεις. Θεωρούμε την παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων των δημόσιων μονάδων υγείας απαραίτητη προϋπόθεση, καθώς αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις και γίνονται αποδέκτες των δικαιολογημένων διαμαρτυριών του λαού, ενώ οποιαδήποτε απόφαση επηρεάζει άμεσα τις συνθήκες δουλειάς τους.

*ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ

*ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ

*ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

*ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

*ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

*ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

*ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ 

*ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ “ΔΙΑΛΥΝΑΚΕΙΟ”

*ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΦΥ ΚΡΗΤΗΣ

*ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΦΥ ΚΡΗΤΗΣ

*ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

*ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

*ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

*ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΓΣ ΟΕΝΓΕ -ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου