Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Επιστολή σχετικά με την αναδιάρθρωση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους του Υπ. Υγείας


 Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης απέστειλε έγγραφο προς τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη και προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη σχετικά με την  αναδιάρθρωση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους του Υπ. Υγείας. Στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:                                                                                                                          

Τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας  εξέδωσαν Δελτία Τύπου για την  υπογραφή της ΚΥΑ για την αναδιάρθρωση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους του Υπουργείου Υγείας, με νέα ποσά, νέες κατηγορίες και κάποιες νέες ειδικότητες, χωρίς να δοθεί η ΚΥΑ στη δημοσιότητα.

Οι αυξήσεις που παρουσιάζονται είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες των εργαζομένων, αφού λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού, η αγοραστική αξία των μισθών έχει υποστεί τεράστια μείωση το τελευταίο έτος. 

Ακόμη, όπως προκύπτει από το Δελτίο Τύπου, φαίνεται ότι εξαιρούνται πολλές ειδικότητες εργαζομένων (ιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, πληροφορικοί, διοικητικοί) παρά το ότι ως κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας πήρατε αποφάσεις και μέτρα (υποχρεωτικός εμβολιασμός, ράπιντ τεστ, χρήση μάσκας) για το σύνολο των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία χωρίς να εξαιρέσετε καμιά ειδικότητα αναγνωρίζοντας έτσι ότι πρόκειται για έναν αμιγώς ανθυγιεινό χώρο εργασίας, με κίνδυνο έκθεσης για όλους. 

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι οι ειδικότητες που όπως φαίνονται εξαιρούνται, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς ή εργάζονται σε χώρους διασποράς μικροβίων και ασθενειών.

Παράλληλα,  συνεχίζει να βρίσκεται παγωμένο στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας το πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη για την ασφαλιστική ένταξη των υγειονομικών του δημοσίου στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Με βάση τα παραπάνω, σας ζητούμε:

  • Διπλασιασμό του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όλους τους υγειονομικούς, 
  • Ένταξη όλων των ειδικοτήτων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στην χορήγηση του επιδόματος σε διαφορετικές κατηγορίες, 
  • Άμεση θεσμοθέτηση της ασφαλιστικής ένταξης των υγειονομικών του δημοσίου στα ΒΑΕ με το πρότυπο των εργαζομένων στην καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες των δήμων, 
  • Κατώτατο μισθό για τους υγειονομικούς 1000 ευρώ και για τους ιατρούς 2000 ευρώ και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Εκ του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου