Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Αν υπήρχε το απαιτούμενο προσωπικό θα αναβαθμίζονταν οι ιατρικές υπηρεσίες του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα στη λειτουργία του ιδρύματος, επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Υγείας και εκπρόσωπος των γιατρών στο Δ.Σ. του ΓΝΑΝ Νίκος Μουδατσάκης, υπογραμμίζοντας πως κατά την παρούσα περίοδο το προσωπικό του Νοσοκομείου παρουσιάζει μεγάλη καταπόνηση.

Αναφερόμενος στην έλλειψη αυτή υπογραμμίζει πως αν το ίδρυμα διέθετε το νοσηλευτικό προσωπικό που απαιτείται, θα ήταν ορατή η δυνατότητα να αναβαθμιστούν σημαντικά οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στο Νοσοκομείο.

Και χημειοθεραπείες

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την περίπτωση του Ογκολόγου, που εσχάτως υπηρετεί στο ίδρυμα, σημειώνοντας πως με την παρουσία δύο νοσηλευτριών θα μπορούσαν να γίνονται χημειοθεραπείες στο ΓΝΑΝ και να μην αναγκάζονται όλοι οι καρκινοπαθείς ασθενείς του Λασιθίου να πηγαίνουν στο Ηράκλειο για τη θεραπεία τους.

«Όταν καλύπτεται όλος ο νομός από ένα τμήμα, με τις αποστάσεις που έχει ο Νομός Λασιθίου, είναι σημαντικό να στηρίζεται με το απαιτούμενο προσωπικό», σημειώνει και κάνει λόγο για γερασμένο προσωπικό. «Σήμερα δυστυχώς οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλες σε όλα τα τμήματα γιατί το προσωπικό είναι γερασμένο. Δεν έχει ανανεωθεί πραγματικά. Έχουν αρχίσει τα προβλήματα της καταπόνησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν άνθρωποι που υπηρετούν έχοντας χρόνια προβλήματα υγείας και δεν μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν σε αυτούς τους ρυθμούς. Σήμερα, αν μια νοσηλεύτρια πάρει αναρρωτική άδεια λόγω προβλήματος υγείας, θα πρέπει να κοπεί η κανονική άδεια κάποιας συναδέλφισσάς της. Αυτό σημαίνει πως δουλεύουν πραγματικά οριακά», σημειώνει ο κ. Μουδατσάκης.

Τα χειρουργεία

Τα χειρουργεία αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό. Έτσι, κάθε Τρίτη και Πέμπτη τέσσερις αίθουσες χειρουργείων δεν λειτουργούν, διότι δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό.

«Δεν υπάρχει προσωπικό, οπότε ούτε μια μικρή τοπική επέμβαση, όπως ένας σπίλος, δε γίνεται εκεί, αλλά γίνεται στα εξωτερικά ιατρεία. Είναι λοιπόν βασικό να έρθει στο Νοσοκομείο νοσηλευτικό προσωπικό. Διαφορετικά δε μπορεί να δουλέψει όπως πρέπει», επισημαίνει ο εκπρόσωπος των γιατρών, χωρίς να παραγνωρίζει πως απουσιάζουν ειδικότητες και θέσεις γιατρών από το Νοσοκομείο. «Προφανώς και χρειάζονται γιατροί για τις κλινικές και το νοσοκομείο, αλλά κι αν έρθουν, όπως έχει συμβεί σε κάποιες περιπτώσεις και δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αφού δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα»,τονίζει κ. Μουδατσάκης.

Να αναπτυχθούν οι κλινικές

Παράλληλα, σημειώνει πως θα πρέπει να αναπτυχθούν οι κλινικές που στο παρελθόν είχαν γιατρούς και σήμερα λειτουργούν με ένα γιατρό, ώστε να μπορέσουν να παράσχουν κανονικά ιατρικές υπηρεσίες στο πλαίσιο λειτουργίας ενός νοσοκομείου με δευτεροβάθμια λειτουργία. Υπογραμμίζει δε πως αυτό μπορεί να γίνει με μια διαδικασία σωστής προσέγγισης του προβλήματος και αντιμετώπισης των ελλείψεων.

Εκτός από τις κλασικές κλινικές ο εκπρόσωπος των γιατρών σημειώνει πως θα μπορούσε μ’ ένα ακόμα Ογκολόγο και το νοσηλευτικό προσωπικό που απαιτείται να προσφέρεται σοβαρό έργο στο νομό, ενώ υπενθυμίζει πως η απουσία Παθολογοανατόμου στο Νοσοκομείο, αναγκάζει να στέλνονται οι βιοψίες στο ΠΑΓΝΗ. Η βιοψία για να διαπιστωθεί αν υπάρχει καρκίνος σ’ ένα μόρφωμα που αφαιρείται από ασθενή, κατά το παρελθόν γινόταν στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Τώρα, τα παρασκευάσματα μεταφέρονται στο Ηράκλειο γιατί έφυγε ο παθολογοανατόμος που είχε έρθει, προτιμώντας την θέση στο μεγάλο νοσοκομείο του Ηρακλείου. Ασφαλώς και είναι αδιανόητο να παρουσιαστεί ξανά το φαινόμενο που είχε καταγραφεί παλιότερα για ένα μελάνωμα, όταν επέστρεψε η διάγνωση μετά από επτά μήνες. Διότι στο Ωνάσειο, η διάγνωση έγινε σε μία εβδομάδα, αλλά η γραφειοκρατία καθυστέρησε δραματικά την παράδοση των αποτελεσμάτων. Παρά το γεγονός ότι το περιστατικό είναι μεμονωμένο, φανερώνει τη διάσταση των προβλημάτων, όταν δεν υπάρχει ολοκληρωμένη και ορθή λειτουργία.

Έλλειψη Πρωτοβάθμιας Υγείας και ΤΕΠ

Το γεγονός ότι στο Νομό Λασιθίου το κεντρικό νοσοκομείο δεν έχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι πραγματικά μεγάλο πρόβλημα, επισημαίνει ακόμα ο κ. Μουδατσάκης. Αλλά και υπογραμμίζει πως για να έλθουν γιατροί στο Νοσοκομείο απαιτείται να δημιουργηθούν οι δομές που είναι αναγκαίες και παράλληλα να λειτουργήσει το κτήριο, όπως πρέπει με τις απαιτούμενες συντηρήσεις και βελτιώσεις, για τις οποίες αναγνωρίζει πως γίνονται βήματα από τη διοίκηση και υπάρχει σοβαρή στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα.

«Είναι ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια για να ενισχυθεί το νοσοκομείο, πρώτα με νοσηλευτικό προσωπικό και μετά να προχωρήσει όλος ο σχεδιασμός», υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Υγείας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου