Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Αποδομούνται βασικές κλινικές. Τεράστιες ελλείψεις του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Τα γεγονότα της καθημερινότητας αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστας Νικολαράκης και αναφερόμενος στην παθολογική κλινική τονίζει ότι ένας γιατρός ανά εφημερία έχει την ευθύνη για 20 ή 30 και 35 νοσηλευόμενους μαζί με τα εξωτερικά ιατρεία και είναι προφανές πως η υποβάθμιση της λειτουργίας είναι ορατή.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου υπογραμμίζει τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο, αναφέροντας πολλαπλά παραδείγματα, αφού είναι πλέον πασιφανές πως «υπάρχουν κραυγαλέα κενά στο Νοσοκομείο» ενώ και «οι υφιστάμενες κλινικές λειτουργούν οριακά». ΩΡΛ, Ουρολογική, Οδοντιατρείο και τμήματα που στο παρελθόν είχαν σημαντικό έργο να επιδείξουν – επειδή είχαν στελέχη – σήμερα δεν μπορούν να λειτουργήσουν παρά μόνο ως πρωινά ιατρεία. «Όσα λειτουργούν ακόμα είναι λόγω του πατριωτισμού και της αυταπάρνησης του προσωπικού. Νοσοκομείο όμως που δεν έχει Παθολογική κλινική να λειτουργήσει με ασφάλεια, δεν λέγεται Νοσοκομείο», τονίζει.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η διευκρίνιση που κάνει ο κ. Νικολαράκης για τη δημόσια εικόνα του ΓΝΑΝ στην κοινωνία από την παρουσίαση αντικρουόμενων στοιχείων. «Ο κόσμος θα μπερδεύεται. Θα αναρωτιέται ποιος λέει ψέματα και ποιος αλήθεια όταν διαβάζει από την μία τους εργαζόμενους να κάνουν ανακοινώσεις με τα προβλήματα και από την άλλη τη διοίκηση να μιλά για όσα θετικά γίνονται. Και οι δύο λένε αλήθεια. Το Νοσοκομείο έχει χίλια προβλήματα. Έχουν δίκιο που τα παρουσιάζουν οι εργαζόμενοι, λέγοντας αλήθειες. Η Διοίκηση διορθώνει πέντε από τα προβλήματα, έχει δίκιο και λέει αλήθεια. Δυστυχώς, υπάρχουν δεκάδες κενά που δημιουργούν δυσλειτουργίες και δεν φτάνουν όσες λύνονται για να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο. Έτσι, το πρόβλημα μένει το ίδιο και δεν διορθώνεται παρά τις προσπάθειες», δηλώνει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου.

Πρωτοβάθμια Υγεία

Είναι τεράστιο το πρόβλημα που έχει το ΓΝΑΝ από το γεγονός ότι έχει αναγκαστεί να καλύπτει τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας υγείας για την περιοχή αφού δεν λειτουργεί Κέντρο Υγείας, ούτε πρωτοβάθμια μονάδα. Επί σειρά ετών το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου επιτελεί αυτό το έργο. Ωστόσο, όταν λειτουργούσε κανονικά σαν δευτεροβάθμια δομή υγείας και είχε γιατρούς, η συνταγογράφηση και η απλή πρωτοβάθμια παροχή υπηρεσιών, δεν ήταν τόσο δύσκολη. Στις παρούσες συνθήκες είναι αδιανόητο να αναγκάζεται το Νοσοκομείο να λειτουργεί με την αναπηρία που προκαλεί η έλλειψη πρωτοβάθμιας υγείας στον Άγιο Νικόλαο.

Το πρόβλημα είναι εξόχως σοβαρό και ο κ. Νικολαράκης σε κάθε του τοποθέτηση υπενθυμίζει πως πρέπει να οργανωθεί η πρωτοβάθμια υγεία εκτός ΓΝΑΝ. «Χρειάζεται αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου από την παροχή Πρωτοβάθμιας υγείας, η οποία πρέπει να ξεχωρίσει και να πάει εκτός Νοσοκομείου. Δεν γίνεται να συνεχίσει αυτός ο τρόπος λειτουργίας», τονίζει.

Μεγαλοϊδεατισμός;

Ένα βασικό ερώτημα που μπορεί να διατυπωθεί απ’ όσους δεν γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση που υφίσταται στο νοσοκομείο, αφορά τα αιτήματα που διατυπώνονται κατά καιρούς για προσωπικό. «Μήπως είναι υπερβολικά και εκφράζουν ένα μεγαλοϊδεατισμό;», είναι η ερώτηση στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου.

«Καθόλου. Μεγαλοϊδεατισμός είναι να ζητάς νευροχειρουργό. Δεν τον ζητήσαμε, αλλά διορίστηκε και έφυγε. Να έχεις παιδοψυχίατρο που διορίστηκε τώρα, όταν δεν έχεις ψυχιάτρους. Να έχεις ειδικότητες που προορίζονται για τριτοβάθμια υγεία και έρχονται προσωρινά στο ΓΝΑΝ χωρίς να ζητηθούν προκειμένου να μετακομίσουν μετά στο Ηράκλειο. Δεν ζητήσαμε ποτέ τέτοιες ειδικότητες, αλλά αυτές που καλύπτουν βασικές κλινικές. Όμως δεν έρχονται αυτές που πρέπει αλλά εκείνοι που θα φύγουν», υπογραμμίζει ο κ. Νικολαράκης.

Συντήρηση δομών

Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου επισημαίνει τη σημασία που έχει η συντήρηση των υφιστάμενων δομών. Το νοσοκομείο με τα όποια προβλήματα έχει ως κτίριο, απαιτεί μια καλή και συστηματική συντήρηση για να μπορεί να λειτουργεί με αποτελεσματικό τρόπο και να παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες σε εργαζόμενους και περιθαλπόμενους. «Αν υπάρχει σωστή συντήρηση θα υπάρξει πραγματική εξοικονόμηση πόρων», καταλήγει ο κ. Νικολαράκης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Αναδημοσίευση από τη σελίδα της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου