Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Τα σχόλια στη στήλη "Ιχνηλασίες" στο σημερινό φύλλο της ΑΝΑΤΟΛΗΣ σχετικά με τη συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου με την υποδιοικήτρια της ΔΥΠΕ κα. Γιακουμάκη

ΚΑΝΤΕ 2 ΦΟΡΕΣ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ
Συνάντηση με δυόμισι ώρες στήσιμο
Κανονικό καψόνι ήταν το χθεσινό για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Η Υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Γιακουμάκη επισκέφθηκε χθες το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, προκειμένου να συναντηθεί με τους εργαζόμενους οι οποίοι από τον περασμένο Απρίλιο ζητούν συνάντηση με την Διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Ελένη Μαυρομάτη για να συζητήσουν μια σειρά από σοβαρά θέματα που έχει το νοσοκομείο και απασχολούν τα μέλη του δραστήριου Συλλόγου Εργαζομένων χωρίς να έχει υπάρξει ανταπόκριση. 
Όμως, όπως μάθαμε η Υποδιοικήτρια έστησε για δυόμισι ώρες τους εκπροσώπους των εργαζομένων που την περίμεναν από τη μία το μεσημέρι  στο γραφείο τους και τελικά η συνάντηση έγινε μετά τις τρεισήμισι. Οι πληροφορίες λένε πως μεσολάβησαν άλλες συναντήσεις που χάλασαν το πρόγραμμα. Η μεγάλη καθυστέρηση όμως προκάλεσε νεύρα και εντάσεις που ήταν εμφανή και στα όσα λέχθηκαν και στη διάρκεια τη συνάντησης. Έτσι, η θετική κίνηση της κας Γιακουμάκη να επισκεφτεί το Νοσοκομείο, σκιάστηκε από το γεγονός αυτό. Ας ελπίσουμε πως το συμβάν οφείλεται σ’ έλλειψη οργάνωσης και σωστή διαχείριση του χρόνου και του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό ίσως και να διορθώνεται. Αν οφείλεται σε τακτική ιεράρχησης των προτεραιοτήτων της 7ης ΥΠΕ, είναι ανησυχητικό.  

Η στάση της Δυπεάρχη 
Έχω γράψει ξανά για την απαξιωτική συμπεριφορά της κας Μαυρομάτη η οποία δεν απάντησε ποτέ στα γραπτά αιτήματα για συναντήσεις των εργαζομένων, δεν απάντησε ούτε στο δημόσιο σχολιασμό για αυτή την πρωτοφανή συμπεριφορά και γενικά δεν έχει δείξει καμία διάθεση να επισκεφτεί το Νοσοκομείο που έχει την ευθύνη και τον κεντρικό συντονισμό για την λειτουργία όλων των δομών υγείας στο νομό Λασιθίου. Δεν ξέρω δε να έχει συζητήσει με τα θεσμικά του όργανα ή και με άλλα θεσμικά όργανα της υγείας που έχουν σχέση με το νοσοκομείο, ακόμα και με τοπικούς φορείς για τα υπαρκτά προβλήματα που υφίστανται. Ούτε στις εποχές των μεγάλων συγκρούσεων για την δημόσια υγεία στο Λασίθι, δεν υπήρξαν τέτοιες συμπεριφορές. Προφανώς, δεν ιεραρχούνται οι προτεραιότητες του συγκεκριμένου ιδρύματος στις υποθέσεις υψηλής σημασίας για την Υγειονομική Περιφέρεια. Κι όμως δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα τα υπεσχημένα, ούτε έχουν αντιμετωπιστεί τα χρόνια και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα.  

Λιγότεροι μόνιμοι 
Διότι δεν μπορεί να έχει το Νοσοκομείο τόσο χαμηλό ποσοστό πληρότητας σε μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με τις οργανικές θέσεις (52%) και κάποιοι να σφυρίζουν αδιάφορα. Πρόκειται για ποσοστό που είναι ένα από τα πιο χαμηλά της Κρήτης και της Ελλάδας και χθες ζητήθηκε από τους εργαζόμενους, στις επόμενες προκηρύξεις να υπάρξει μεγαλύτερη ενίσχυση του Νοσοκομείου. Σε αυτό το θέμα θα επανέλθουμε αναλυτικά, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά σοβαρό και όσοι το υποτιμούν, φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνονται τη διάσταση των συνεπειών που υπάρχουν για τους πολίτες του νομού Λασιθίου, οι οποίοι έχουν θέσει σε πρώτη προτεραιότητα το θέμα της δημόσιας υγείας. 

Σοβαρά θέματα 
Μαθαίνω πάντως πως στη συνάντηση που έγινε χθες το μεσημέρι στο νοσοκομείο, οι εργαζόμενοι έθεσαν τα θέματα των καθυστερήσεων στις προσλήψεις, το περιεχόμενο των προκηρύξεων που έγιναν καθώς και τις πρόσφατες μετατάξεις και μετακινήσεις που έγιναν από το Νοσοκομείο αποδυναμώνοντας το. Ιδιαίτερα αναλυτική συζήτηση έγινε στο σκέλος των προκηρύξεων των 12 θέσεων ιατρών, οι ειδικότητες των οποίων δεν καθορίστηκαν από τα θεσμοθετημένα όργανα του Νοσοκομείου όπως προβλέπει η νομοθεσία αλλά καθορίστηκαν από την ηγεσία της ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας με άγνωστα κριτήρια. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που θα καθορίσει το μέλλον του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και οι αποφάσεις για το οποίο πάρθηκαν στο παρασκήνιο και με αδιαφανή κριτήρια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μαθαίνω πως η γραμματειακή υποστήριξη για αυτές τις 12 προκηρύξεις ανατέθηκε σε μη εξειδικευμένη υπάλληλο, κάτι που θέτει σε αμφιβολία την έγκαιρη διεκπεραίωσή τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργαζομένων.  
Έγινε ακόμη συζήτηση και για το θέμα των ατομικών συμβάσεων στην καθαριότητα, κάτι που η εφαρμογή του αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους εργαζόμενους. Είναι θετικό πως η υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ άκουσε προσεκτικά και δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τα πιο σημαντικά από όσα άκουσε στην ηγεσία της ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας. 

Πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ 
Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα τον Ιούλιο του 2016 και εξελίσσεται με επιτυχία η νέα διαδικασία ελέγχου και αποζημίωσης των παρόχων υγείας, στο 100% των εκκαθαρισμένων υποβολών τους. Συγκεκριμένα, από την 1η έως την 15η Ιουλίου 2016 ενταλματοποιήθηκαν προς πληρωμή υποβολές δαπανών Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου διαφόρων κατηγοριών παρόχων. διαβάζω για 85 έως 99% ποσοστά για τον Γενάρη (για τους φυσιοθεραπευτές το τελευταίο) και κάπως χαμηλότερα για τον Φεβρουάριο. Για το Μάρτιο τα εντάλματα πληρωμών θα δοθούν μέχρι 25 Ιουλίου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου