Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Ξανθός από Λασίθι: "Στόχος η ενίσχυση της δημόσιας υγείας"


Το τραγικό τοπίο στο χώρο της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη, με τις εφιαλτικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, καθώς και ο προϋπολογισμός της λιτότητας στο σύστημα υγείας τέθηκαν επί τάπητος σε σχετική συνάντηση που συγκάλεσε η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, δημάρχων του Λασιθίου, διοικητών νοσοκομείων, εργαζομένων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Ανδρέας Ξανθός ανέπτυξε τον προγραμματισμό του υπουργείου, που περιλαμβάνει την παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού μέχρι τα τέλη του 2015, την επιτάχυνση της διαδικασίας διορισμών γιατρών του ΕΣΥ, την ενίσχυση του συστήματος υγείας με τουλάχιστον 2.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό, αλλά και ένα νέο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε τροχιά κατάρρευσης, ο κ. Ξανθός, αναφερόμενος από το Λασίθι στο σχεδιασμό του υπουργείου για την ενίσχυση των νοσοκομείων, είπε πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να ψηφιστεί τροπολογία για την παράταση της θητείας του επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία μέχρι τα τέλη του έτους.

«Βρισκόμαστε στην τελική φάση για το διορισμό 450 μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ με βάση τις κρίσεις της τελευταίας πενταετίας.

Στο σχεδιασμό μας είναι να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας με τουλάχιστον 2.000 εργαζόμενους (γιατρούς και λοιπό προσωπικό).

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προσληφθούν 300 επικουρικοί γιατροί. Κάποιες θέσεις αφορούν το Λασίθι, όμως δεν αφορούν το σημαντικά κενά που υπάρχουν, διότι οι επίμαχες θέσεις προκηρύχθηκαν πριν από πέντε χρόνια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των θέσεων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι θα γίνει με δίκαιο τρόπο χωρίς τοπικισμούς και πελατειακές λογικές, ενώ παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και στις αυξημένες ανάγκες των νοσοκομείων του Λασιθίου.

Θετικά είναι τα νέα και για την Παιδιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να υπογραφεί η απόφαση για την απόσπαση παιδιάτρου από το Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Γιώργος Μανουσάκης.


«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το σεληνιακό τοπίο της δημόσιας υγείας σε ελάχιστους μήνες», δήλωσε ο κ. Ξανθός, ο οποίος παράλληλα επισήμανε ότι η αναμόρφωση του προϋπολογισμού λιτότητας στο σύστημα υγείας θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Στο τέλος της βδομάδας θα υπάρξει σύσκεψη στα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα συζητήσουμε την κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα.

Διεκδικούμε μέσα από το συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό 1.095 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, όπως παρασκευαστών, φαρμακοποιών, τραυματιοφορέων κ.ά.

Επιπλέον, με κινήσεις ηθικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας θα αλλάξουμε την κουλτούρα στη διοίκηση του όλου συστήματος.

Παράλληλα, εκπονούμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με στόχο τη διασφάλιση της επιβίωσης των δημόσιων δομών σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Στόχος του αρμόδιου υπουργείου είναι και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

«Θα υπάρξει νέα προκήρυξη 620 θέσεων επικουρικών γιατρών για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Το νέο μοντέλο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στηρίζεται στη λογική του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, στα Ιατρεία της Γειτονιάς στα μεγάλα αστικά κέντρα, στα οργανωμένα Περιφερειακά Ιατρεία, στους οικογενειακούς γιατρούς κ.ά.».

Γεωργία Μακάκη

Αναδημοσίευση από τη σελίδα της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου