Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΠΟΕΔΗΝ: Δυσλειτουργία στα Νοσοκομεία εξαιτίας της περικοπής 51% της τακτικής επιχορήγησης


ΑΘΗΝΑ 4/3/2015
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 22
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

               Οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων με στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Υγείας τα τέσσερα τελευταία Μνημονιακά έτη μειώθηκαν 60%.

               Τα Νοσοκομεία αδυνατούσαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους να προμηθευτούν βασικά είδη και απαραίτητο υγειονομικό, φαρμακευτικό υλικό.
Επανειλημμένως η ΠΟΕΔΗΝ επισήμανε την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των Νοσοκομείων εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης.
               Μας κατήγγειλαν εργαζόμενοι ότι αναγκάζονται να αγοράσουν υγειονομικό υλικό σε ιδιωτικά φαρμακεία με δικά τους χρήματα για λόγους υγιεινής και ασφάλειας.

               Καταγγείλαμε την απελθούσα κυβέρνηση για τη νέα μείωση των λειτουργικών δαπανών των Νοσοκομείων στο προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους κατά 20%.
               Η προϋπολογισθείσα δαπάνη στο προϋπολογισμό του έτους 2014 ήταν 1.618.000.000€ και στον εφετινό 1.388.587.994€.

               Βασικό αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ είναι η αύξηση της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων. Μάλιστα στη πρώτη συνάντηση θέσαμε το θέμα στο νέο Υπουργό Υγείας κο Π.Κουρουμπλή.

Εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας η κυβέρνηση επιλέγει την δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών.
               Πρώτο δείγμα των περικοπών αποφάσισε να είναι η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων της Χώρας.

Με εντολή του Υπουργού Υγείας κατόπιν σχετική εντολής του Υπουργείου Οικονομικών, περικόπτονται το Μάρτιο 51% οι μηνιαίοι προϋπολογισμοί τους.

               Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων κατόπιν σχετικού εγγράφου του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες του Μαρτίου με το 49% του ποσού των πιστώσεων που χορηγήθηκαν αντίστοιχα τον μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2015.

Εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης τα Νοσοκομεία θα βάλουν λουκέτο σε υφιστάμενες δραστηριότητες.

               Με την ανάληψη των καθηκόντων ο νέος Υπουργός Υγείας ζήτησε με επείγον έγγραφο από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων την καταγραφή των ελλείψεων σε υλικά.

               Οι ελλείψεις υλικών όμως δεν εμφανίζονται τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Επρόκειτο για επικοινωνιακή κίνηση η οποία επιβεβαιώθηκε με την απόφαση για περικοπή 51% των εγκεκριμένων πιστώσεων του Μάρτη, από τους ήδη κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς.

               Το Υγειονομικό Κίνημα απορρίπτει τέτοιες αποφάσεις που συνεχίζουν τις μνημονιακές πολιτικές της περασμένης περιόδου. Πολιτικές που συνεχίζουν την απαξίωση και την συρρίκνωση των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας.

               Η εμμονή της κυβέρνησης στη συνέχιση τέτοιων πολιτικών, που πρόσφατα καταδικάστηκαν από την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού θα απαντηθούν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Κινητοποιήσεις με αίτημα την επαρκή χρηματοδότηση των Δημόσιων Μονάδων Υγείας, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου