Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση σχετικά με τη σύσκεψη το Σάββατο 14/3 στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου και την παρουσία του αν. Υπουργού υγείας Ανδρ. Ξανθού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ανακοίνωση σχετικά με τη σύσκεψη το Σάββατο 14/3 στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου και την παρουσία του αν. Υπουργού υγείας Ανδρ. Ξανθού

Το Σάββατο 14/3/15 πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου, μετά από πρόσκληση της αντιπεριφερειάρχου Π. Πετράκη, σύσκεψη για θέματα δημόσιας υγείας στο νομό Λασιθίου. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο αν. Υπουργός Υείας Ανδρ.Ξανθός και πλήθος φορέων από το χώρο της αυτοδιοίκησης και της υγείας.

Ως Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου συμμετείχαμε στη σύσκεψη και μοιράσαμε ενημερωτικό σημείωμα με πίνακες που αντικατοπτρίζουν την αποψίλωση του Νοσοκομείου μας από προσωπικό και κονδύλια προϋπολογισμού, καθώς και θέσεις που θεωρούμε ότι πρέπει να καλυφθούν άμεσα με προσλήψεις. Στην τοποθέτηση μας επισημάναμε τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μείωση του προσωπικού του Νοσοκομείου κατά το 1/3 τα τελευταία 3 χρόνια, ζητήσαμε να μάθουμε τί αριθμός προσλήψεων προβλέπονται για εμάς μέσα στο 2015. Ακόμη ζητήσαμε μέχρι να ολοκληρωθούν οι όποιες προσλήψεις, να καλυφθούν τα κενά με επικουρικούς ιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς και τεχνικούς. Ζητήσαμε επίσης να μάθουμε αν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την προεκλογική της θέση περί κατάργησης της συνένωσης των Νοσοκομείων που δεν έχει φέρει κανένα όφελος στο σύστημα υγείας στο νομό μας, αλλά αντίθετα έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, ακόμα και στο Νοσοκομείο μας όπου η διοικητική υπηρεσία έχει επωμιστεί με τεράστιο όγκο εργασίας από τη συνένωση, χωρίς καμιά ενίσχυση, αλλά με απώλεια του 56% των εργαζομένων της. Επισημάναμε επίσης την ανισοκατανομή εις βάρος του Νοσοκομείου μας των κονδυλίων του προϋπολογισμού και των εφημεριών λόγω των χειρισμών από τη ΔΥΠΕ Κρήτης και το γεγονός του μεγάλου αριθμού μετακινημένων υπαλλήλων από τα Νοσοκομεία του νομού προς το νομό Ηρακλείου. Αναφερθήκαμε στις απλήρωτες πρόσθετες αμοιβές και εφημερίες. Εκφράσαμε τέλος την αγωνία μας για το ότι αν δεν γίνουν άμεσες παρεμβάσεις και προσλήψεις, το σύστημα υγείας και το Νοσοκομείο μας κινδυνεύει με συρρίκνωση και κατάρρευση.

Η αλήθεια είναι ότι έγινε ένας εξαντλητικός και αναλυτικός διάλογος με τοποθετήσεις από δεκάδες εκπροσώπους φορέων του νομού που έδωσαν μία αρκετά ρεαλιστική απεικόνιση της κατάστασης. Ο αν. Υπουργός Ανδρ .Ξανθός τοποθετήθηκε στο τέλος με μία εικοσάλεπτη περίπου φορτισμένη ομιλία, την οποία έχουμε δημοσιεύσει σε video στο ιστολόγιο του Συλλόγου μας και μπορεί οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τα όσα είπε ο αν. Υπουργός.

Ως αξιολόγηση – εκτίμηση από την όλη διαδικασία και από όσα ακούστηκαν από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας μπορούμε να καταγράψουμε τα παρακάτω θετικά και αρνητικά σημεία:

Θετικό είναι το ότι ο αν. Υπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή όλες τις τοποθετήσεις, κατέγραψε ζητήματα και προβλήματα και στις δηλώσεις του ανέφερε την άσχημη κατάσταση του συστήματος υγείας στο νομό και δεσμεύτηκε ότι στις όποιες προσλήψεις το Λασίθι θα αντιμετωπιστεί “κατά προτεραιότητα”.
Θετικό είναι το ότι με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο υγείας στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση παρατείνεται η θητεία των επικουρικών ιατρών και επικουρικού προσωπικού ως το τέλος του 2015 (στο Νοσοκομείο μας έχουμε 3 επικουρικούς ιατρούς και 4 άτομα επικουρικό νοσηλευτικό διοικητικό παραιατρικό και τεχνικό προσωπικό)
Θετικό είναι το ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο επίλυσης το πρόβλημα της κάλυψης των εφημεριών της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας με τη μετακίνηση του ιατρού από το Νοσοκομείο Ικαρίας.
Θετικό είναι το ότι ο αν. Υπουργός ανέφερε ρητά την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε όλους τους πολίτες και να καταργήσει τα χαράτσια του 5ευρου και 1 ευρώ ανά συνταγή.
Θετικό είναι το το ότι ο νέος Διοικητής της 7ης ΥΠΕ κ. Ηγουμενίδης δεσμεύτηκε ενώπιον όλων των παριστάμενων ότι θα επιστρέψει στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου όσους εργαζόμενους έχουν μετακινηθεί προς το νομό Ηρακλείου και ότι θα φέρει διοικητικούς υπαλλήλους από όσους διαθέσιμους είχαν απολυθεί και επανέρχονται. Περιμένουμε με ενδιαφέρον το αν και πότε θα υλοποιηθούν οι παραπάνω δεσμεύσεις.
Θετικό είναι το ότι ο αν. Υπουργός υγείας συναντήθηκε με όσους φορείς (ΚΨΥ, Σύλλογος νεφροπαθών κλπ) ζήτησαν ολιγόλεπτες συναντήσεις μαζί του και έδειξε ενδιαφέρον για όσα θέματα του τέθηκαν.

Αρνητικό είναι το ότι δεν ακούσαμε από τον αν. Υπουργό Υγείας συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον αριθμό των προσλήψεων που θα κατανεμηθούν ανά Νοσοκομείο, παρά μόνο γενικόλογες περιγραφές, κάτι που δυστυχώς έχουμε ακούσει και στο παρελθόν και από άλλους υπουργούς.
Αρνητικό είναι το ότι ο αν. Υπουργός ενώ μίλησε για πρόσληψη επικουρικών ιατρών, δεν αναφέρθηκε καθόλου σε πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (νοσηλευτικού, διοικητικού τεχνικού).
Αρνητικό είναι το ότι ο Υπουργός δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση για το αν θα υλοποιηθεί η προεκλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των συνενώσεων των Νοσοκομείων, αλλά παρέπεμψε σε επιτροπή πανεπιστημιακών που θα συγκροτηθεί για να εξετάσει το θέμα και για να κάνει προτάσεις.
Αρνητικό είναι το ότι ο αν. Υπουργός υγείας δεν ανέφερε κάτι συγκεκριμένο για τον τρόπο διοίκησης των Νοσοκομείων (κατάργηση θεσμού διοικητή – manager) αλλά παρέπεμψε και γιαυτό το θέμα σε συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει τα δεδομένα και θα κάνει προτάσεις.
Αρνητικό είναι το ότι δεν ακούσαμε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις για το πως θα αποτρέψει η κυβέρνηση την κατάρρευση του ΕΣΥ και τη συρρίκνωση των Νοσοκομείων, αλλά ζητήθηκε (και από αυτό τον υπουργό) να “βάλει πλάτη” το προσωπικό των Νοσοκομείων, κάτι που γίνεται συνεχώς τα τελευταία 4 χρόνια.
Αρνητικό είναι ότι ο αν. Υπουργός δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση σχετικά με τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων που το 2015 είναι κατά 20% μειωμένοι σε σχέση με το 2014.

Συνάδελφοι αυτές είναι οι βασικές μας εκτιμήσεις σε σχέση με όσα ακούστηκαν στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου το Σάββατο 14/3. Ως ΔΣ του Συλλόγου ζητούμε συγνώμη για το γεγονός ότι,  ενώ αρχικά είχαμε εκδώσει σχετικό κάλεσμα προς όλους, τελικά λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας της σύσκεψης στην αντιπεριφέρεια δεν στάθηκε δυνατό να επισκεφθεί ο αν. Υπουργός το Νοσοκομείο μας, να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους και να δει τους χώρους του Νοσοκομειου. Ελπίζουμε αυτό να γίνει σε κάποια άλλη ευκαιρία και θα προσπαθήσουμε γι΄αυτό.

Το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε συντονισμό με τα άλλα σωματεία μέσω της ΠΟΕΔΗΝ (υπάρχει πανελλαδική σύσκεψη σωματείων στην Αθήνα στις 2/4) και θα ενημερωθούμε και και για τα αποτελέσματα της συνάντησης της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ με τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή. Από εκεί και μετά, θα συγκαλέσουμε γενική συνέλευση για να ενημερώσουμε και συζητήσουμε για τα νέα δεδομένα και για την περεταίρω στάση μας.

Y.Γ.Το τελευταίο διάστημα κάποια άτομα προσπαθούν να φανατίσουν τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας προπαγανδίζοντας τη λύση των προβλημάτων έλλειψης προσωπικού με την αναγκαστική μετακίνηση εργαζομένων από άλλα Νοσοκομεία του νομού. Όμως στη σύσκεψη του Σαββάτου 14/3 στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου κανένα από τα άτομα αυτά δεν ζήτησε αυτή τη λύση παρουσία του αν. Υπουργού Υγείας, του Δυπεάρχη, των διοικητών και εκπροσώπων από όλα τα Νοσοκομεία και τις πόλεις του νομού. 
Από την πλευρά μας ως ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ακολουθούμε τις θέσεις των Ομοσπονδίων μας (ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ) που τάσσονται διαχρονικά και επίμονα ενάντια στις αναγκαστικές μετακινήσεις και μετατάξεις προσωπικού και θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά τα θέματα αφού, αν ανοίξει ένας τέτοιος δρόμος, θύματα αναγκαστικών μετακινήσεων μπορούμε να βρεθούμε και εμείς ως εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου προς άλλα Νοσοκομεία της Κρήτης.

Θεωρούμε ότι με διάλογο και συζήτηση μπορεί να διερευνηθεί η δυνατότητα ενίσχυσης με εθελούσιες μεταθέσεις και μετακινήσεις και κυρίως με νέες προσλήψεις προσωπικού του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα έλλειψης προσωπικού και δέχεται το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας στο νομό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου