Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Η μελέτη "Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα", οι προτάσεις της για σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού τομέα στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και η διαφαινόμεη υλοποίηση των προτάσεων από τον Υπουργό Υγείας


Η μελέτη "Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα" ανατέθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.
Στη σελίδα 9 (προτελευταία) υπάρχει σαφής αναφορά στο Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου με επισήμανση ότι υπολειτουργεί και εκεί μπορεί να λειτουργήσει πιλοτική Σύμπραξη Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα ανάμεσα στο Νοσοκομείο και ιδιώτες παρόχους ιατρικών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών, δηλαδή προτείνεται να γίνει μερική ιδιωτικοποίηση του.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στην εκδήλωση  «Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα» που διοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος στις 17/10/12 σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο και παρέστησαν ο Υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος και η υπουργός Τουρισμού κα. Κεφαλογιάννη.

Δεν άργησε πολύ η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να κάνει αποδεκτά όσα αναφέρονται στη συγκεκριμένη μελέτη.

Ένα μήνα μετά την παρουσίαση της μελέτης, στις 14/11/12,  ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, πραγματοποίησε σύσκεψη με τους Διοικητές όλων των Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.ΠΕ). Κατά το σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

"Επίσης, αποδίδουμε, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, ιδιαίτερη σημασία στη στρατηγική μας για τον Τουρισμό Υγείας, διότι πιστεύουμε ότι η ανάπτυξή του θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην ελληνική κοινωνία.  
Πρόκειται να διαμορφωθεί ένα σύστημα παροχής ολοκληρωμένων υγειονομικών και τουριστικών υπηρεσιών, το οποίο θα έχει την ευελιξία και τη δυναμικότητα ανταπόκρισης στις ειδικότερες ανάγκες και επιλογές κάθε ασθενή.
Είναι γνωστό ότι ο παγκόσμιος ετήσιος κύκλος εργασιών στον Τουρισμό Υγείας εκτιμάται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα φιλοδοξεί να κερδίσει ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς.
Διαθέτουμε φημισμένους τουριστικούς προορισμούς, υψηλού επιπέδου επιστήμονες παγκοσμίου φήμης, με τους οποίους σε συνέργεια με τις υφιστάμενες δομές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, αλλά και με νέες  επενδύσεις τις οποίες προσδοκούμε να προσελκύσουμε με το νόμο τον οποίο προσεχώς θα καταθέσουμε στη Βουλή, θα διαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, για να κερδίσουμε επαναλαμβάνω ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς του τουρισμού υγείας.
Σκεφτόμαστε να υπάρξουν Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Πιστεύουμε ότι θα αποβούν επωφελείς για την εθνική οικονομία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ είναι μια αναπτυξιακή στρατηγική η οποία μπορεί να προσθέσει ευεργετήματα πάνω από τις ανάγκες τις οποίες αντιμετωπίζουμε στην κατεύθυνση της μείωσης της σπατάλης του δημοσίου χρήματος."

Είναι περισσότερο από ορατό ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προσανατολίζεται στο να υπάρξει σε συγκεκριμένα Νοσοκομεία (μεταξύ των οποίων είναι όπως φαίνεται και το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου) διαδικασία  σύμπραξης με ιδιώτες παρόχους ιατρικών υπηρεσιών, κάτι που σημαίνει εν μέρει ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου.

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς δεν ζούμε στο μοναδικό τόπο όπου ζωές θυσιάζονται στο όνομα της "εξοικονόμησης πόρων". Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Θάτσερ:
    http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/hospital-staff-shortages-cause-500-deaths-a-year-2351018.html
    Επιχειρήματα βάσει εμπειριών από εργαζόμενους σε νοσοσκομείο του Καναδά:
    http://www.cupe7800.org/privmyths.html

    Μας ξαναγυρίζουν ολοταχώς στην εποχή των σπηλαίων και προσπαθούν να μας πείσουν κιόλας ότι είναι για το καλό μας.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κραυγαλέα και η έρευνα για το ρεκόρ θανάτων στο Νοσοκομείο του Στάφφορντ:
    http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/5008935/NHS-targets-may-have-led-to-1200-deaths-in-Mid-Staffordshire.html
    Πρέπει να μας αγαπάνε πολύ οι αξιότιμοι κύριοι βουλευτές μας και τα διακεκριμένα τέκνα τους- νυν υπουργοί! Πάντα άξιοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή