Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Παρά τις εξαγγελίες οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ μειώθηκαν κατά 2000 απο τις περσινές εκλογές μέχρι σήμερα

 


Μία από τις κεντρικές προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαίου και του Ιουνίου του 2023 ήταν η ενίσχυση του ΕΣΥ με 10.000 νέες προσλήψεις προσωπικού.

Από τότε έχει περάσει ένα ολόκληρο έτος, αλλά όχι μόνο δεν έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ με προσωπικό, αλλά  ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στο Υπουργείο Υγείας, μόνιμων και συμβασιούχων, έχει μειωθεί κατά 2072 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στο διαδίκτυο από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, το μήνα Απρίλιο του 2024 (πιο πρόσφατος μήνας με διαθέσιμα στοιχεία) ο αριθμός του τακτικού και μη τακτικού προσωπικού (εκτός ΝΠΙΔ) του Υπουργείου Υγείας είναι 111.724 εργαζόμενοι, ενώ τον Ιούνιο του 2023 ήταν 113.786, δηλαδή υπάρχει μείωση των μόνιμων και συμβασιούχων εργαζόμενων του υπουργείου υγείας  κατά 2072 εργαζόμενους από τις βουλευτικές εκλογές του 2023 μέχρι πρόσφατα.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αποτέλεσμα και συνέχεια της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αποδυνάμωση των δημόσιων δομών υγείας προς όφελος των ιδιωτικών νοσοκομείων και των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. Όσο το προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας μειώνεται, οι πολίτες δεν εξυπηρετούνται αποτλεσματικά στο ΕΣΥ και στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.

Μοναδική λύση για την ενίσχυση με προσωπικό  των δημόσιων νοσοκομείων  είναι η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής  με δραστική αύξηση αποδοχών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μαζικές προκηρύξεις θέσεων για να σταματήσει η συνεχής αποδυνάμωση των νοσοκομείων του νομού μας και για να μπορούν οι πολίτες να λαμβάνουν πλήρεις και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας.

Στις προσεχείς  Ευρωεκλογές  δίνεται στους πολίτες η  δυνατότητα να εκφράσουν την αντίθεση τους  στην κυβερνητική πολιτική διάλυσης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και να ενισχύσουν τις δυνάμεις που με συνέπεια αντιστέκονται, και αυτή τη δυνατότητα πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν με τον καλυτερο δυνατό τρόπο.


Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής, πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου