Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Ενημέρωση σχετικά με την απόφαση του ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων νομού Λασιθίου για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου καθαριότητας του νοσοκομείου Λασιθιου (νοσοκομεία Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας) σε εργολαβική εταιρεία


Την  Τετάρτη 22/5/24 το διοικητικό συμβούλιο των διασυνδεομενων νοσοκομείων νομού Λασιθίου, κατόπιν σχετικής οδηγίας από την κυβέρνηση, έλαβε απόφαση  για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου καθαριότητας του νοσοκομείου Λασιθιου (νοσοκομεία Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας) σε εργολαβική   εταιρεία με ετήσιο προύπολογισμο ένα εκατομμύριο, ογδόντα εννιά χιλιάδες ευρώ (1.089.000 Ε)  χωρίς τα υλικά καθαριότητας ή 1.182.951 ευρώ ετησίως με τα υλικά καθαριότητας.

 Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη, για κάθε εργαζόμενο  ο εργολάβος θα εισπράττει 200 ευρώ το μήνα για εργολαβικό κέρδος και έξοδα διοίκησης εργολάβου.

Με τον πολλαπλασιασμό  με το σύνολο των εργαζομένων (38) που θα ανατεθούν  σε  εργολαβο για την καθαριότητα στα τρία νοσοκομεία νοσοκομεία (38 Χ 12 Χ 200) προκύπτουν 91.200 ευρώ ετησιως για εργολαβικό κέρδος και έξοδα διοίκησης του εργολάβου.

Αυτές οι 91.200 ευρώ ετησίως  θα πληρωθούν  από το δημόσιο στους εργολάβους, ενώ με πρόσληψη μόνιμων ή  συμβασιούχων εργαζομένων  δεν θα δινόταν.

Το δημόσιο θα ζημιωθεί το λιγότερο 91.200 ευρώ ετησίως.

Ακόμη,  οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων θα επιβαρυνθούν με 210.000  ετησίως  συνολικά για ΦΠΑ 24% που  σε περίπτωση πρόσληψης συμβασιούχων δεν θα δινόταν. Έτσι θα πιεστούν οι προϋπολογισμοί και θα κοπούν άλλες δαπάνες.

Σύμφωνα με τη σχετική οικονομοτεχνική μελέτη με την ανάθεση σε εργολάβο κάθε εργαζόμενος κοστίζει στο Νοσοκομείο 2.412,98 € (1.945,95 € + 467,03 € ΦΠΑ 24%), ενώ με πρόσληψη συμβασιούχων (επικουρικό) κοστίζει για το νοσοκομείο 1.426,00 €. Δηλαδή η πρόσληψη συμβασιούχων κοστίζει 986 E λιγότερα και 519 Ε λιγότερα χωρίς το ΦΠΑ ανά εργαζόμενο, σε σχέση με την ανάθεση σε εργολάβο. Η συνολική διαφορά για 38 εργαζόμενους για ένα έτος είναι 236.664 Ε χωρίς το ΦΠΑ και 449. 616 Ε με το ΦΠΑ. 

Με την  απασχόληση   38 επικουρικών συμβασιούχων  εργαζόμενων για την καθαριότητα  το συνολικό ετήσιο κόστος είναι  650.256 Ε,  ενώ με την ανάθεση σε εργολάβο  το κόστος για 38 εργαζόμενους είναι  1.089.951,54 Ε (878.993  + 210.958 ΦΠΑ 24%) χωρίς τα υλικά καθαριότητας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός υγείας Α. Γεωργιάδης  θα μπορούσαν να δώσουν νομοθετικά τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ να προκηρύξουν ξανά θέσεις συμβασιούχων, όπως έγινε το 2017 και το 2018. Δεν το κάνουν, για  να βάλουν εργολάβους.

Ακόμη, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης θα μπορούσαν να δώσουν  τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προσλάβουν συμβασιούχους επικουρικού.  Δεν το κάνουν  ούτε αυτό, για να βάλουν εργολάβους.

Είναι   αμφίβολο αν ο εργολάβος  που θα αναλάβει την ανάθεση θα βρει το απαιτούμενο προσωπικό, αφού στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε σχετικό πρόβλημα στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου με εργολαβική εταιρεία που δεν μπόρεσε να βρει το προσωπικό καθαριότητας που απαιτούσε η ανάθεση. Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργείται πολύ σοβαρό πρόβλημα στην εκτέλεση του έργου καθαριότητας των νοσοκομείων. 

 Στην απόφαση που ελήφθη α στο ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων νομού Λασιθίου, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων μειοψήφησα, επειδή ζημιώνεται το δημόσιο κατά 91.200 ευρώ τουλάχιστον ετησίως, επειδή  οι εργαζόμενοι θα επανέλθουν σε δύσκολες εργασιακές συνθήκες και εργασιακή ανασφάλεια και επειδή θα τεθεί σε κίνδυνο η εκτέλεση του έργου καθαριότητας στα νοσοκομεία Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας.


Γιώργος Μανουσάκης, μέλος του ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων ν. Λασιθίου ως εκπρόσωπος των εργαζομένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου