Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Ηράκλειο: «Κλειστές» 10 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία ελλείψει γιατρών και νοσηλευτών

 
Οι ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την λειτουργία των νοσοκομείων της Κρήτης ακόμη και σε κρίσιμα τμήματα, όπως είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

ΟΙ ΜΕΘ και τους χειμερινούς μήνες εμφανίζουν υψηλές πληρότητες που φθάνουν και το 100%, καθώς μεταξύ άλλων, έχουμε αυτή την περίοδο και ασθενείς με βαριές λοιμώξεις και κορωνοιό.

Ο διευθυντής της Μονάδας του Βενιζελείου Ανέστης Κιούλπαλης είπε στο Ράδιο Κρήτη ότι το νοσοκομείο έχει 15 κλίνες εντατικής, όμως οι 3 είναι κλειστές γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τις λειτουργήσει.

Στο τμήμα θα έπρεπε να υπηρετούν 14 γιατροί, αλλά σήμερα εργάζονται 8, ενώ οι νοσηλευτές είναι 29, ενώ θα έπρεπε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 40 με 41.

Αντίστοιχα προβλήματα κυρίως λόγω έλλειψης νοσηλευτών, υπάρχουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Εκεί ενώ θα μπορούσαν να λειτουργούν συνολικά 27 κλίνες ΜΕΘ, είναι ανοικτές μόνο 20, ενώ πριν λίγους μήνες ήταν σε λειτουργία 23.

Ο λόγος είναι οι σοβαρές ελλείψεις, σε νοσηλευτικό προσωπικό. Για να υπάρχει ασφαλής εφημέρευση, προβλέπονται 3 νοσηλευτές ανά 1 κλίνη εντατικής.

Σήμερα η Μονάδα του ΠΑΓΝΗ έχει 60 νοσηλευτές, ενώ χρειάζεται επιπλέον 21 άτομα.

Το τμήμα είχε 19 γιατρούς και έχει μείνει με 14. Προτίμησαν να φύγουν  αφού στον ιδιωτικό τομέα και δη του εξωτερικού, εξασφαλίζουν πολλαπλάσιους μισθούς.

Είναι προφανές ότι δεν αρκεί να διαθέτεις κρεβάτια και εξοπλισμό εντατικής, αν δεν έχεις προσωπικό να τα λειτουργήσεις και το υπουργείο Υγείας καλείται να βρει λύσεις για να μπορέσουν να ανοίξουν οι 10 κλειστές κλίνες ΜΕΘ, στα δυο νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Αναδημοσίευση από τη σελίδα ekriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου