Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Σχετικά με την παράσταση διαμαρτυρίας κατά την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου


 Παράσταση διαμαρτυρίας κατά την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου την Παρασκευή 1/7/2022 πραγματοποίησαν μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου τόνισαν δεν αντέχουν άλλο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη προσωπικού σε όλα τα τμήματα και υπηρεσίες του ΓΝΑΝ. Η κάλυψη του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου σε μόνιμο προσωπικό σε σχέση με τον οργανισμό είναι στο 54%, το χαμηλότερο ποσοστό από τα Νοσοκομεία της Κρήτης και από τα μικρότερα στη χώρα. Ο μέσος όρος των οφειλόμενων ημερών άδειας και ρεπό στη νοσηλευτική υπηρεσία είναι 83 ημέρες, δηλαδή περισσότερο από τις άδειες τριών ετών.  Ζητήθηκε να υπάρξει ενίσχυση του Νοσοκομείου με μόνιμες προσλήψεις αλλά και να εγκριθούν άμεσα τα αιτήματα της διοικησης του νοσοκομείου προς το Υπουργείο για έγκριση πρόσληψης επικουρικού προσωπικού.

Τέθηκε επίσης το θέμα για τους εργαζόμενους με συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη που η κυβέρνηση τους δίνει τρίμηνες παρατάσεις σαν το μαρτύριο της σταγόνας, κάτι που εντείνει την εργασιακή ανασφάλεια, ενώ υπάρχει ανοιχτή η περίπτωση να αντικατασταθούν από εργολαβίες. Ζητήθηκε από τον υπουργό η μονιμοποίηση τους και σε διαφορετική περίπτωση, ζητήθηκε να δοθεί νομοθετικά ξανά η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να προκηρύσσουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου διετούς διάρκειας.

Τέθηκε επίσης στον Υπουργό το ζήτημα  της αδικίας που υπάρχει με την μη ασφαλιστική ένταξη των υγειονομικών που έχουν διοριστεί πριν από το 2011 στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ενώ όσοι έχουν διοριστεί μετά το 2011 έχουν ασφάλιση ΒΑΕ. Τονίστηκε ότι το πόρισμα της επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Μπεχράκη προτείνει την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, αλλά η κυβέρνηση δεν το υιοθετεί και δεν ικανοποιεί αυτό το δίκαιο αίτημα.

 Επίσης από την πλευρά των εργαζομένων τέθηκε και το αίτημα της άρσης των αναστολών εργασίας και τονίστηκε ότι πρόκειται για μια μεγάλη αδικία τόσο για τους συναδέλφους που έχουν τεθεί σε αναστολή, όσο και για το σύνολο των υγειονομικών που έχουν χάσει χιλιάδες συναδέλφους χωρίς αντικατάσταση. Επισημάνθηκε ότι μέσα στο καλοκαίρι  λήγουν τα πιστοποιητικά νόσησης για 10 εργαζόμενους του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και θα τεθούν ξανά σε αναστολή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ξανά κενά στελέχωσης.

 Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι έχει αποσταλεί στο ΑΣΕΠ η προκήρυξη για τις 4000 θέσεις νοσηλευτών στα Νοσοκομεία της χώρας, χωρίς να διευκρινίσειπόσες από αυτές θα αφορούν στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου. Ανέφερε επίσης ο Υπουργός ότι θα προκηρυχθούν άλλες 900 θέσεις για τα Νοσοκομεία και το 2023 θα προκηρυχθούν άλλες 4000 θέσεις, και μέχρι να ολοκληρωθούν οι προκηρύξεις αυτές οι επικουρικοί θα παίρνουν παρατάσεις θητείας. 

Για το θέμα των ΣΟΧ είπε ότι θα εξετάσει την πρόταση του συλλόγου για δυνατότητα προκήρυξης ΣΟΧ από τα νοσοκομεία, ενώ σε κάθε περίπτωση εφόσον η ανάθεση σε εργολάβους κοστίζει πιο πολύ, θα δίνονται παρατάσεις στους εργαζόμενους.

Για το αίτημα να εγκριθούν τα αιτήματα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού για το ΓΝΑΝ είπε ότι θα εγκριθούν κάποια αιτήματα και θα εξετάσει και πόσα από τα αιτήματα για το ΓΝΑΝ θα εγκριθούν.

Για το θέμα των αναστολών εργασίας ανέφερε ότι αυτή είναι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λόγοι να αλλάξει.

Μετά τις συναντήσεις του υπουργού υγείας με τη διοίκηση των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου και με υπηρεσιακούς παράγοντες, ακολούθησε συνάντηση και με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ. 

Εκεί τέθηκε στον Υπουργό το θέμα που υπάρχει με τις μετακινήσεις και μετατάξεις προσωπικού από το ΓΝΑΝ προς άλλα νοσοκομεία και ζητήθηκε να καθιερωθεί ένα ηλεκτρονικό και διαφανές σύστημα μετακινήσεων και μετατάξεων με αντικατάσταση από νέες προσλήψεις, 

Επίσης τέθηκε το θέμα των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ και στην κοινοποίηση των επιλαχόντων προς τα Νοσοκομεία (έως και έξι μήνες) σε περίπτωση που κάποιοι επιτυχόντες δεν αποδέχονται τις θέσεις. Επισημάνθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός επιτυχόντων, κοντά στο 40%, από την προκήρυξη του 2020 για 28 μόνιμες θέσεις δεν αποδέχονται το διορισμό, με αποτέλεσμα να ζητηθούν από το ΑΣΕΠ οι επιλαχόντες κάτι που θα οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις διορισμών. Γι΄αυτό ζητήθηκε να εξεταστεί η καθιέρωση του κριτηρίου της εντοπιότητας για τις προκηρύξεις θέσεων για το ν. Λασιθίου.

 Επίσης έγινε αναφορά στο ότι εκ του νόμου δεν υπάρχει δυνατότητα με απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου να δίδεται άδεια δεύτερης εργασίας στους επικουρικούς, ενώ στους μόνιμους και στους ΣΟΧ υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ενώ για το θέμα του αν μπορούν να διατηρούν ατομική επιχείρηση και αν αυτό οδηγεί σε απόλυση η νομοθεσία δεν είναι ξεκάθαρη.

 Ακόμη τέθηκε το θέμα ότι δεν υπάρχει επικοινωνία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων με το διοικητή του ΓΝΑΝ παρότι ο σύλλογος ζητά συναντήσεις, ενώ επίσης υπάρχουν προβλήματα με τη συμπεριφορά εξωνοσοκομειακού μέλους του ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων ν. Λασιθίου διορισμένου από την κυβέρνηση προς εργαζόμενους.

Ο υπουργός για τα θέματα των μετατάξεων, των καθυστερήσεων  του ΑΣΕΠ και της καθιέρωσης εντοπιότητας είπε ότι θα τα εξετάσει, για το θέμα των ατομικών επιχειρήσεων των επικουρικών είπε ότι θα μπορούσε να γίνει ερώτημα στη νομική υπηρεσία του Υπ. Υγείας, ενώ ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του είναι απαραίτητο να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα συναντήσεις των διοικήσεων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και είναι σημαντικό να υπάρχει ηρεμία εντός των νοσοκομείων.

Ως ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ για το ζήτημα των δηλώσεων του Υπουργού Υγείας περί επέκτασης του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου πρέπει να τονίσουμε ότι δεν έχουμε μέχρι στιγμής την παραμικρή ενημέρωση και ζητούμε πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις να υπάρξει διάλογος και αναλυτική συζήτηση γιατί το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και στο παρελθόν βιαστικές αποφάσεις έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου για δεκαετίες.

Είμαστε παρόντες στην καθημερινή προσπάθεια για δημόσια δωρεάν υγεία και συνεχίζουμε τον αγώνα για:

-Ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσωπικό όλων των κλάδων, ώστε να μπορεί να λειτουργεί πλήρως, με ασφάλεια,  με τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και να μπορούν οι εργαζόμενοι να παίρνουν τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται και που τους οφείλονται.

-Μονιμοποίηση των συμβασιούχων (επικουρικών, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Αποτροπή απολύσεων και  της επανόδου των εργολάβων στα νοσοκομεία.

-Άρση των αναστολών εργασίας έτσι ώστε να γυρίσουν οι συνάδελφοι που είναι σε αναστολή και να μην ξαναφύγουν όσοι εργάζονται με πιστοποιητικά νόσησης.

-Γενναίες αυξήσεις των μισθών, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

-Ένταξη στα ΒΑΕ, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

-Σεβασμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όχι στις αυταρχικές και προσβλητικές για τους εργαζόμενους συμπεριφορές.

-Αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία - Δωρεάν, δημόσια, πλήρης, ισότιμη περίθαλψη για όλο το λαό. ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ. Οι ιδιώτες και τα ιδιωτικά ιατρεία – χειρουργεία δεν έχουν θέση στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ.

Εκ του ΔΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου