Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Επιστολή σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου στο ζήτημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού

 
Το ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου Κρήτης απέστειλε προς τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη επιστολή σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου στο ζήτημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:

  “Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου στο ζήτημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Το νοσοκομείο πριν την πανδημία ήταν το πιο υποστελεχωμένο της Κρήτης σε νοσηλευτικό προσωπικό με το μεγαλύτερο κατά μέσο όρο αριθμό οφειλόμενων ρεπό και αδειών ανά εργαζόμενο. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν αρκετές προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού, όμως ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι ανάγκες σε βάρδιες λόγω της πανδημίας και λόγω της ανάπτυξης σχετικών νοσηλευτικών τμημάτων(τμήματα covid, εμβολιαστικά). Επίσης συνεχίστηκαν οι αποχωρήσεις, είτε λόγω παραιτήσεων, είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων, είτε λόγω μετακινήσεων. 

Έτσι αυτή την περίοδο η κατάσταση είναι οριακή και με το ζόρι βγαίνουν οι άδειες στα περισσότερα νοσηλευτικά τμήματα του Νοσοκομείου, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. 

Για να επαναλειτουργήσει η MΕΘ COVID χρειάστηκε να γίνουν μετακινήσεις από άλλα τμήματα που αποδυναμώθηκαν, ενώ στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού μετά τις δύο τελευταίες αποχωρήσεις νοσηλευτριών οι βάρδιες βγαίνουν οριακά χωρίς χορήγηση καμιάς άδεια και με υποστελέχωση σε σχέση με τον απαιτούμενο αριθμό νοσηλευτριών ανά ασθενή. Τη δύσκολη  κατάσταση στη στελέχωση της ΜΤΝ σε νοσηλευτικό προσωπικό αναφέρει και σχετικό έγγραφο του διευθυντή ιατρού και της προϊσταμένης νοσηλεύτριας της ΜΤΝ προς τη διοίκηση του ΓΝΑΝ. 

Μέσα σε τέτοια κατάσταση υποστελέχωσης σε  νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου θεωρούμε ότι αν προχωρήσει η αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων συναδέλφων από 1η Σεπτεμβρίου τίθεται ζήτημα ασφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου, και γι΄ αυτό (και για άλλους λόγους) σας ζητούμε να μην προχωρήσετε σε εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων συναδέλφων και να την καταργήσετε ή να την αναστείλετε. 

  Επίσης  σας ζητούμε να ενισχύστε το Νοσοκομείο με προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού μόνιμου ή επικουρικού, ώστε να μπορούν να λειτουργούν στοιχειωδώς τα νοσηλευτικά τμήματα του και να τηρούνται τα προβλεπόμενα στην εργασιακή νομοθεσία για την ανάπαυση του προσωπικού.”

Εκ του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου