Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Ο καύσωνας χτυπά το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου - Αναμένεται χρηματοδότηση για να αλλάξει ο κλιματισμός

Δημοσίευμα στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ

Αφόρητη είναι η κατάσταση στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου από τη ζέστη εξ αιτίας της μη λειτουργίας του συστήματος κλιματισμού.
Το πρόβλημα ήταν αναμενόμενο, μετά τη δεύτερη βλάβη στα επιδαπέδια κλιματιστικά και την πλημμύρα που σημειώθηκε στις αρχές Μαΐου, εξ αιτίας των ζημιών στις σωληνώσεις του κεντρικού κλιματιστικού συστήματος της νέας πτέρυγας. 
Επισκέπτες, ασθενείς και γιατροί διαμαρτύρονται για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν τις τελευταίες ημέρες που ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στα θερμόμετρα και η ζέστη καθιστά δύσκολες τις συνθήκες σε πολλούς χώρους.

«Ζητούμε την κατανόησή σας για τον ανεπαρκή κλιματισμό των χώρων. Γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση του προβλήματος», αναφέρει η ανακοίνωση που έχει τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του Νοσοκομείου από την Διοίκηση του Ιδρύματος.

«Η απάντηση από την διοίκηση του Νοσοκομείου στις διαμαρτυρίες είναι να έχει γεμίσει τους χώρους με αναρτημένα σημειώματα. Όμως, οι “απαραίτητες διαδικασίες” έχουν κολλήσει στην έλλειψη χρηματοδότησης, για το έργο (80.000 €), η οποία αναμένεται εδώ και καιρό από το Υπουργείο Υγείας», καταγγέλλει ο Πρόεδρος των Εργαζομένων Γιώργος Μανουσάκης.

Αλλά και ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηλίας Βασιλαράς σημειώνει πως «έπρεπε εγκαίρως να έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για να μην περάσουμε τον καύσωνα και το καλοκαίρι χωρίς κλιματισμό. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό διότι είναι σοβαρό», όπως αναφέρει στην ΑΝΑΤΟΛΗ.

Επιπροσθέτως ο πρόεδρος των εργαζομένων κάνει λόγο για ολιγωρία της διοίκησης στο συγκεκριμένο θέμα. «Αν μας είχαν ακούσει από πέρυσι τον Οκτώβριο, που είχε γίνει η πρώτη μεγάλη  βλάβη και η πλημμύρα που οδήγησε στη μεταστέγαση των επειγόντων, τότε που λέγαμε για αλλαγή των σωληνώσεων του κλιματισμού τη χειμερινή περίοδο, δεν θα είχαμε φτάσει φέτος το καλοκαίρι σε αυτό το σημείο».

«Κάναμε άμεσα μελέτη»
Το πρόβλημα, σύμφωνα με την Διοίκηση, δεν ξεκινά από την αβλεψία ή την καθυστέρηση σε τοπικό επίπεδο. «Κάναμε αμέσως την μελέτη και στα μέσα Μαΐου στείλαμε τα τεχνικά δελτία στην 7η ΥΠΕ για να προχωρήσει η ωρίμανση του έργου», τονίζει η Διοικητής κ. Μαρία Σπινθούρη, εξηγώντας πως δεν υπήρξε καμία ολιγωρία.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Διοικητής επικοινώνησε και με την Τεχνική Υπηρεσία της Υγειονομικής Περιφέρειας από την οποία ενημερώθηκε πως υπάρχει ετοιμότητα και την επόμενη εβδομάδα θα σταλούν στο Υπουργείο Υγείας για ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. «Το ποσό είναι μεγάλο και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την 7η ΥΠΕ, θα το ζητήσουμε από το Υπουργείο», επισημαίνει η κ. Σπινθούρη, εξηγώντας πως από την πλευρά της και την 7η ΥΠΕ θα τεθεί το θέμα ως πρώτη προτεραιότητα, εκφράζοντας την ελπίδα να προχωρήσει το συντομότερο.

«Ακόμα και αν η χρηματοδότηση εγκριθεί και ξεκολλήσουν οι διαδικασίες αλλαγής των σωληνώσεων του κλιματισμού στο υπόγειο, στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο της νέας πτέρυγας, το έργο είναι πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή του φθινοπώρου. Οπότε ουσιαστικά για τη φετινή θερινή περίοδο δεν πρέπει να αναμένουμε να υπάρξει αποκατάσταση του συστήματος κλιματισμού στα εξωτερικά ιατρεία και στους άλλους χώρους που έχουν μείνει χωρίς κλιματισμό. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, που ελάχιστα μπορεί να αμβλυνθεί με την προμήθεια ανεμιστήρων όπως σχεδιάζει η διοίκηση», σημειώνει ο κ. Μανουσάκης.

«Αν τυχόν κάνουν κάτι, αυτό θα είναι οι ανεμιστήρες, αλλά δεν είναι πραγματική λύση. Πρέπει οπωσδήποτε να έρθουν τα χρήματα άμεσα και να υλοποιηθεί σε μία εβδομάδα, μόλις έρθει η χρηματοδότηση», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΕΝΙΛ.

Τα δεδομένα, ωστόσο, φαίνεται πως δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. «Θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε το έργο. Η ίδια θα επισκεφτώ την Παρασκευή το Υπουργείο αναζητώντας να προωθήσω την γρήγορη υλοποίησή του», επισημαίνει η κ. Σπινθούρη.
Ωστόσο, το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο σε τοπικό επίπεδο και οι διαδικασίες για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι χρονοβόρες, ενώ αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα νοσοκομεία, όπως φαίνεται από σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ που κυκλοφόρησε χθες.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου