Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Αναταραχή στο χώρο της δημόσιας υγείας - Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο νέο σύστημα αξιολόγησης

Νέα αναταραχή στο χώρο της δημόσιας υγείας με τους εργαζόμενους να προχωρούν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, όπως αυτό περιγράφεται στις διατάξεις του νέου νόμου (4369/16). Για το λόγο αυτό αύριο Τετάρτη το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας λόγω της απόφασης του Συλλόγου Εργαζομένων να πάρει μέρος στην απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ.
Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται πως «με το νέο σύστημα αξιολόγησης ρυθμίζεται κατά τρόπο ενιαίο, συνεκτικό, ορθολογικό και αξιοκρατικό το σύστημα αξιολόγησης που αποτελεί ουσιώδες προαπαιτούμενο για την εύρυθμη και δημοκρατική λειτουργία της διοίκησης».
Θέλοντας να υποστηρίξει τη θέση αυτή η Υπουργός Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της σημειώνει πως για πρώτη φορά εισάγονται καινοτόμες προβλέψεις, όπως η λειτουργία της ολομέλειας διεύθυνσης και τμήματος, η διαδικασία αξιολόγησης προϊσταμένων από τους υφιστάμενους και η διαδικασία της συμβουλευτικής συνέντευξης, «οι οποίες αποδεικνύουν περίτρανα το συμμετοχικό και δημοκρατικό χαρακτήρα της αξιολόγησης. Μιας αξιολόγησης που δεν έχει τιμωρητικό, αλλά βελτιωτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στη βελτίωση του παραγόμενου διοικητικού έργου, μέσω της βελτίωσης του ίδιου του εργαζόμενου», όπως επισημαίνει.

Εξώδικοαπό την ΠΟΕΔΗΝ
Με τη νέα ρύθμιση διαφωνεί πλήρως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, η οποία με εξώδικη γνωστοποίησή της προς το ελληνικό Δημόσιο και τα υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας δηλώνει την κήρυξη απεργίας - αποχής διαρκείας όλων των υπαλλήλων στον χώρο των δημόσιων Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας, από κάθε διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού, αντιδρώντας δυναμικά στο νέο σύστημα που αναμένεται να εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες.
Ήδη η συνέλευση Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης αποφάσισε να υιοθετήσει την απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ που χαρακτηρίζει την διαδικασία της αξιολόγησης ως «απαράδεκτη και την παράδοση των ατομικών φύλλων αξιολόγησης των εργαζομένων σε συντονιστική επιτροπή που εκλέχτηκε απ’ αυτήν και νομιμοποιήθηκε από την Ομοσπονδία».
Το δεδομένο αυτό μοιάζει να διαμορφώνει κλίμα και σε τοπικό επίπεδο ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Άλλωστε, όπως είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου και μέλος της Διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ Γιώργος Μανουσάκης, «ήδη ενημερώσαμε εγγράφως τα όργανα του ΓΝΑΝ και τη Διοίκηση ότι ο Σύλλογος μετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 15 Μαρτίου και το Νοσοκομείο την ημέρα αυτή θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας και θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά».
Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι στην υγεία φέρονται αποφασισμένοι να αντιταχθούν στην τωρινή αξιολόγηση, για την οποία μιλούν για μια «απαλή έκδοση» της παλαιότερης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «εισαγωγή στα μουλωχτά», προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων. Μάλιστα οι συνδικαλιστές κατά τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το θέμα παρατηρούν πως από το νόμο ουσιαστικά εξαιρούνται καθηγητές, δάσκαλοι και γιατροί, έτσι ώστε να διαιρεθεί ο δημοσιοϋπαλληλικός χώρος και να περάσει πιο εύκολα το μέτρο.

Αντίθετοισε δέκα σημεία
Είναι αλήθεια ότι αρχίζει να διαμορφώνεται επιχειρηματολογία και είναι αναμενόμενο ότι θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. Οι εργαζόμενοι μέχρι τώρα επικεντρώνονται σε δέκα σημεία, τα οποία αποτυπώνουν την διάθεσή τους έναντι του νόμου.
Πρώτο επιχείρημα είναι πως πρόκειται για ένα ακόμα «ξενόφερτο» νόμο και μνημονική υποχρέωση. Βασίζεται σε υποκειμενικά και μη επιστημονικά κριτήρια όπως η «αφοσίωση», εισάγει την «ανταγωνιστικότητα μεταξύ του εαυτού μας και μεταξύ των συναδέλφων μας προκειμένου να πιάσουμε ανέφικτους στόχους», συνδέεται με τις αμοιβές και την μισθολογική εξέλιξη (νόμος 4354/2015), δίνει μπόνους στους «αρεστούς» να υπερκεράσουν βαθμολογικά άλλους συναδέλφους, μετακυλύει την ευθύνη κάθε κυβέρνησης στους εργαζόμενους για την επίτευξη των στόχων.
Επίσης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην υγεία υποστηρίζουν πως συνδέεται με την «κινητικότητα», είναι «ρατσιστικός» νόμος γιατί δεν προβλέπει «ειδική» αξιολόγηση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, είναι το εργαλείο μελλοντικών «απολύσεων» στον δημόσιο τομέα και ως αντίδραση και απόρριψη του νόμου καταλήγουν πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν τα φύλλα αξιολόγησης ως «απαράδεκτα».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ στο φύλλο της 14ης /3/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου