Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Το ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ για τη συνάντηση του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ με το δήμαρχο Αγ. Νικολάου Αντ. Ζερβό


Μόλις το 30% του προσωπικού που θα έχει φύγει από το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου σε μια εξαετία θα αναπληρωθεί από τις νέες προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα, από τα 120 άτομα μόλις 40 θα αναπληρωθούν, σύμφωνα με τις εξαγγελίες που υπάρχουν από την πλευρά του υπουργείου Υγείας. 

Με το επιχείρημα αυτό ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Γιώργος Μανουσάκης και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, ζήτησαν χθες από το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό την πολιτική στήριξη της Δημοτικής Αρχής και την σύμπραξη στην προσπάθεια διεκδίκησης κι άλλων θέσεων προσωπικού που είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει το νοσοκομείο. 

Όπως εξήγησαν οι εργαζόμενοι, από το 2012 μέχρι και το 2018 όταν και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις προσωπικού που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας, από το ΓΝΑΝ θα έχουν φύγει 120 άτομα που θα έχουν συνταξιοδοτηθεί ή μετατεθεί. «Όπως αντιλαμβάνεστε η σύγκριση δεν μας ευνοεί καθόλου διότι οι 40 αποτελούν νέα στελέχη αλλά δεν επαρκούν και θέλουμε και στη νέα προκήρυξη που έχει 1.000 άτομα, να μην πάρει το Νοσοκομείο μας μόνο τρείς προσλήψεις», τόνισε ο Πρόεδρος των εργαζομένων. 
Το πρόβλημα, όμως, είναι ακόμα μεγαλύτερο, διότι πέρα από την αριθμητική προσέγγιση που δεν έχει θετικό πρόσημο, υπάρχει και η ποιοτική που είναι εξίσου αρνητική. Για παράδειγμα η ειδικότητα κυτταρολόγου στο νοσοκομείο στο πλαίσιο των 12 θέσεων γιατρών, δεν μπορούσε να αιτιολογηθεί από κανένα και δεν έγινε με εισήγηση του Δ.Σ. του ΓΝΑΝ, όπως ανέφερε ο κ. Μανουσάκης. Ο ίδιος εξήγησε πως πρόκειται για ένα παιχνίδι παραγόντων εκτός νομού Λασιθίου που «σπρώχνουν» ειδικότητες στο ΓΝΑΝ που δεν χρειάζονται για να τις μεταφέρουν μετά στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου, φέρνοντας ως παράδειγμα και το νευροχειρουργό που είχε διοριστεί στο Νοσοκομείο και όπως ήταν λογικό μετατέθηκε στο Ηράκλειο. όπως εξηγήθηκε, όταν γίνονται τέτοιες επιλογές είναι σε βάρος του ιδρύματος που δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του, διαθέτοντας τις απαραίτητες ειδικότητες για να μην φεύγουν περιστατικά δευτεροβάθμιας φροντίδας εκτός νομού Λασιθίου.     

Στο Δημοτικό Συμβούλιο 

«Έχουμε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στα τέλη του μήνα και θα μπει το θέμα κανονικά γιατί είναι σοβαρό. Ο δήμος στηρίζει και θέλουμε να ενημερωθεί το Δ.Σ. από εσάς για να προχωρήσουμε σε μια πολιτική απόφαση στήριξης», τόνισε ο Δήμαρχος, ανταποκρινόμενος στο αίτημα για υποστήριξη. Σημείωσε δε παράλληλα πως δεν έχει ακόμα δει κάποια διάθεση από τους ανθρώπους της Διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας ή του Νοσοκομείου για συνεργασία αφού δεν υπάρχει κίνηση επαφής και συνεργασίας. 
Ο ίδιος πάντως δεσμεύτηκε να βοηθήσει και συνολικά ο Δήμος να στηρίξει, με όποιο τρόπο μπορεί κι όσες δυνάμεις διαθέτει για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα από την πολιτική ηγεσία. 

Εργασίες του δήμου στο ΓΝΑΝ 

«Μας ζήτησαν να τους βοηθήσουμε με το βάψιμο του κτιρίου. Με το ανύπαρκτο προσωπικό που έχουμε θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις, κάνοντας ένα προγραμματισμό, ώστε να βοηθήσουμε στην συντήρηση του κτιρίου», τόνισε ο κ. Ζερβός που ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Συλλόγου για τη συμβολή του δήμου στην βελτίωση του χώρου με συνεργείο που θα διαθέσει. Για το θέμα ενημερώθηκε και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Νίκος Χαριτάκης και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνεργασία για να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα εργασιών που μπορεί να συμμετέχει ο Δήμος. 

«Σε σχέση με το χώρο στάθμευσης θα αναζητήσουμε λύσεις, ξεκινώντας από μια επαφή με τον ιδιοκτήτη του παρακείμενου πάρκινγκ, διαφορετικά θα δούμε το ενδεχόμενο ενοικίασης παρακείμενων οικοπέδων στη συνέχεια του πάρκινγκ όπου με μια μορφή ενοικίου και με μηνιαίες κάρτες θα αναζητήσουμε λύσεις για χώρο στάθμευσης. Επίσης, για το αυτοκίνητο που ζήτησαν να τους προμηθεύσουμε προκειμένου να μεταφέρεται το φαγητό των ασθενών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, νομίζω πως η δαπάνη δεν θα είναι μεγάλη για χορηγία μεταχειρισμένο οχήματος και πιστεύω πως θα δοθεί λύση», δήλωσε ο δήμαρχος μετά τη συνάντηση. 

Οι παρεμβάσεις αυτές φαίνεται να ικανοποιούν την πλευρά των Εργαζομένων που αναζητά και τη στήριξη των τοπικών αρχών στην προσπάθεια να εξυπηρετηθεί καλύτερα η λειτουργία του Νοσοκομείου. 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ    

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ στο φύλλο της Παρασκευής 16/9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου