Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ για την κατάσταση στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου


Άκρως επικίνδυνη για την ζωή νεογνών και μικρών παιδιών που χρήζουν άμεσης παιδιατρικής κάλυψης μπορεί να αποδειχθεί η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Παιδιατρική κλινική του Αγίου Νικολάου, όπου πέρα των σημαντικών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η κλινική κατεβάζει «ρολά» για 7 μέρες τον μήνα καθώς δεν βγαίνουν οι βάρδιες της εφημερίας.

Γονείς τρέμουν στην κυριολεξία όποτε δεν εφημερεύει η Παιδιατρική κλινική, με τα λεπτά να κυλούν εφιαλτικά για τη ζωή των παιδιών αφού βρίσκονται στους δρόμους, για τη μεταφορά τους σε άλλα Νοσοκομεία που εφημερεύουν είτε στο Νομό Λασιθίου είτε Ηρακλείου.


Σήμα κινδύνου εκπέμπει η μια και μοναδική παιδίατρος κ. Αργυρώ Μανιουδάκη η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα εκατοντάδες περιστατικά το μήνα στα εξωτερικά ιατρεία, στη Παιδιατρική κλινική αλλά και στη Μαιευτική κλινική, η οποία «ανταγωνίζεται» σε αριθμό τοκετών το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, καθώς αγγίζει τους 600 τοκετούς το χρόνο.

Παράλληλα, έχει αναλάβει τον εμβολιασμό και όλα τα πιστοποιητικά υγείας των σχολείων ενώ στις μέρες εφημερίας συνεπικουρείται από δύο παιδίατρους που προέρχονται από τα Κέντρα υγείας Τζερμιάδο και Νεάπολης.

Το τελευταίο τρίμηνο και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο αντιμετώπισε συνολικά 2.000 τακτικά και έκτακτα περιστατικά, όμως η κατάσταση όπως περιγράφει είναι εφιαλτική για έναν μεγάλο αριθμό παιδιών που κινδύνεψαν σε μη εφημερία της κλινικής και που είχαν Άγιο μέσα στην …ατυχία των αδυναμιών του δημόσιου συστήματος υγείας.


« Δεν νοείται νοσοκομείο με έναν γιατρό. Η ασφάλεια των ασθενών κινδυνεύει» ανέφερε μεταξύ άλλων.Η ίδια περιγράφει τον σοβαρό κίνδυνο που εγκυμονεί για την υγεία μικρών παιδιών, ακόμη και νεογνών, η μη εφημερία της Κλινικής, όπως συνέβη πρόσφατα σε νεογέννητο, το οποίο παρουσίασε δύσπνοια, με το ίδιο να κινδυνεύει και να γίνεται «μπαλάκι» του τρύπιου συστήματος υγείας αφού από το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου μεταφέρθηκε και νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Νεογνών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

« Προχθές κινδύνεψε ένα νεογέννητο με καισαρική τομή στην Μαιευτική κλινική.  Λόγω μη εφημερίας της Παιδιατρικής, δεν υπήρχε παιδίατρος για να εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας του.  Το μωρό είχε χαμηλό οξυγόνο στο αίμα λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας και όταν το εξέτασα έκανα δύο ώρες για να σταθεροποιήσω πριν μεταφερθεί στην μονάδα εντατικής νεογνών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

Η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κατεβάζει ρολά για 7 μέρες κάθε μήνα, καθώς οι εφημερίες δεν βγαίνουν. 
Από τους 4 παιδίατρους που εργάζονταν στην Παιδιατρική έμεινε μόνο μια καθώς ο ένας συνταξιοδοτήθηκε, ο δεύτερος πήρε απόσπαση και ο τρίτος μετακινήθηκε σε άλλο νοσοκομείο, με το ποτήρι της αγανάκτησης να έχει ξεχειλίσει τον τελευταίο χρόνο, την ώρα μάλιστα που έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των περιστατικών στα νοσοκομεία λόγω και της οικονομικής κρίσης.
« Πέρα από το θέμα των …αντοχών είναι και θέμα ασφάλειας »αναφέρει η κ. Μανιουδάκη.

Σοβαρά περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, με τους γονείς να ξεσπούν στο λιγοστό νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο τους παραπέμπει σε άλλα νοσοκομεία.
« Μικρό παιδάκι με πυρετικούς σπασμούς μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, όπου και νοσηλεύτηκε για λίγες μέρες, επέστρεψε ξανά στην Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου για νοσηλεία ενώ χρειάστηκε να μεταφερθεί σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου, εξαιτίας μη εφημερίας της Παιδιατρικής Κλινικής Αγίου Νικολάου», ανέφερε η νοσηλεύτρια Λία Γαλανάκη.
« Κάποια στιγμή θα …φάμε ξύλο από τους αγανακτισμένους γονείς», αναφέρει χαρακτηριστικά η νοσηλεύτρια Μαρία Βάρδα.

Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο, η μοναδική παιδίατρος αντιμετώπισε συνολικά 2.000 τακτικά και έκτακτα περιστατικά, όμως η κατάσταση όπως περιγράφει είναι εφιαλτική για έναν μεγάλο αριθμό παιδιών.
Πάγιο αίτημα τους εδώ και δύο χρόνια η πρόσληψη επικουρικού γιατρού.
Δρομολογήθηκε λύση στο πρόβλημα δηλώνει στην Κρήτη TV ο Διοικητής της 7ης υγειονομικής περιφέρειας Αντώνης Γρηγοράκης ο οποίος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα με το αρμόδιο υπουργείο.

« Για τη πρόσληψη επικουρικού γιατρού στην Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου επανήλθα με νέο αίτημα μου στις 7 Μαρτίου.
Σήμερα, επικοινώνησα με την Διευθύντρια προσωπικού του υπουργείου Υγείας, η οποία με πληροφόρησε ότι εγκρίθηκε επικουρικός γιατρός, οπότε είναι θέμα χρόνου η τοποθέτηση του».

Της Γεωργίας Μακάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου